Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτες αψιμαχίες Ισραήλ-Χαμάς με νεκρό και τραυματίες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτες αψιμαχίες Ισραήλ-Χαμάς με νεκρό και τραυματίες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Είναι μια από τις πρώτες αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της Λωρίδας της Γάζας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου

israel01-mesa
Τις πρώτες μικρής κλίμακας αψιμαχίες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν παλαιστινιακές οργανώσεις, την ώρα όμως που το Ισραήλ δηλώνει ότι η πρόθεσή του δεν είναι η εισβολή.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ πιέζουν να καθυστερήσει η εισβολή του Ισραήλ μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα των ομήρων, ενώ όλος ο κόσμος μοιάζει να έχει προεξοφλήσει ότι η χερσαία επέμβαση είναι ζήτημα ημερών

Ισραήλ: Είχαμε νεκρό

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι υπήρξε ενέργεια που μάλιστα είχε και αιματηρή κατάληξη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι, κατά τη διάρκεια επιδρομής για την απελευθέρωση ομήρων σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, ένας ελαφρά και δυο πιο σοβαρά, από αντιαρματικό που εκτοξεύτηκε κατά του άρματος μάχης.

Κλείσιμο
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι «έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον στρατιωτών που επιχειρούσαν δυτικά του φράχτη ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή Κισουφίμ». Το κιμπούτς Κισουφίμ, στο Ισραήλ, βρίσκεται ανατολικά του Χαν Γιουνίς, στη Γάζα.

Το CNN σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις δηλώνουν ότι επιχειρούσαν εντός της. Στις 13 Οκτωβρίου είχαν ανακοινώσει ότι είχαν πραγματοποιήσει επιδρομές εντός της Γάζας τις προηγούμενες 24 ώρες, αλλά δεν είχαν λάβει χώρα συγκρούσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες στο εσωτερικό της Γάζας. 

Είναι μια από τις πρώτες αναφορές για αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της Λωρίδας της Γάζας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν σε ενέδρα στο Χαν Γιουνίς δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα άρμα μάχης, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς το έδαφός τους. «Οι στρατιώτες της σιωνιστικής δύναμης διέφυγαν με τα πόδια», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποτέ δεν μιλήσαμε για χερσαία επέμβαση, λέει το Ισραήλ

Αλλά την ίδια ώρα το Ισραήλ επιμένει σε μια γραμμή αμφισημίας σε σχέση με τις προθέσεις του.

«Ποτέ δεν ανακοινώσαμε ότι πρόκειται να γίνει χερσαία επιχείρηση», επέμεινε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Λέρνερ, στην εκπομπή Newshour του BBC.

Σε ερώτημα για την παρουσία των εφέδρων είπε ότι «εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επίσης τους ανατίθεται, αν χρειαστεί, να κινητοποιηθούν με συγκεκριμένα καθήκοντα που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο μας, να καταστρέψουμε τη Χαμάς μια για πάντα».

Χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τόνιζαν ότι θα εντατικοποιήσουν τις αεροπορικές επιδρομές πριν από το επόμενο στάδιο του πολέμου. Την ίδια ημέρα ο αρχηγός του επιτελείου Χέρτζι Χαλεβί δήλωνε ότι «θα μπούμε στη Γάζα για μια επιχειρησιακή αποστολή».

Πιέσεις για τους ομήρους

Μέσα σε αυτά, το Ισραήλ πιέσεις από συμμάχους και ισραηλινές οικογένειες να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση μέχρι να απελευθερωθούν οι πάνω από 210 όμηροι, αριθμός που συμπεριλαμβάνει και ξένους υπηκόους.

Για την ώρα μόνο δύο γυναίκες, μια Αμερικανίδα και η κόρη της, έχουν αφεθεί ελεύθερες, την περασμένη Παρασκευή. Η Χαμάς έκανε λόγο για κίνηση που είχε ανθρωπιστικά κίνητρα, ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε ότι υπήρξαν ανταλλάγματα.




Ειδήσεις σήμερα:

CNN: Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα με στόχο την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων

Κυψέλη: Τους σταμάτησαν για έλεγχο και είχαν μαζί τους ένα καλάσνικοφ με 3 γεμιστήρες και 140 φυσίγγια

Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε κατά λάθος αιγυπτιακή θέση, λυπούμαστε για το περιστατικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης