Πόλεμος στο Ισραήλ - Χέρτζογκ: Τρομοκράτες της Χαμάς είχαν πάνω τους οδηγίες της Αλ Κάιντα για χημικά όπλα

Πόλεμος στο Ισραήλ - Χέρτζογκ: Τρομοκράτες της Χαμάς είχαν πάνω τους οδηγίες της Αλ Κάιντα για χημικά όπλα

Πάνω σε πτώμα ενόπλου που εισέβαλε σε κιμπούτς βρέθηκαν οδηγίες για την παρασκευή κυανίου, δήλωσε σε συνέντευξη ο πρόεδρος του Ισραήλ - Το υλικό προερχόταν από την Αλ Κάιντα

hertzog01-mesa
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι η Χαμάς είχε στην κατοχή της οδηγίες για την παρασκευή κυανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον Ισραηλινών.

Ο Χέρτζογκ, μιλώντας στο Sky News, επέδειξε υλικό που ανακτήθηκε από στικάκι USB στο πτώμα τρομοκράτη της Χαμάς, το οποίο είχε αντιγραφεί από την Αλ Κάιντα.

Israel-Hamas war: Hamas carried chemical weapons instructions - Israeli President


Στο στικάκι βρέθηκαν «λεπτομερείς οδηγίες για τη δημιουργία χημικών όπλων» και μεταξύ τους «ακριβείς οδηγίες για την προετοιμασία συσκευής για τη διασπορά κυανιούχων παραγόντων».

Σύμφωνα με τον Χέρτζογκ, η προέλευση ενός από τα υλικά είναι από ένα βιβλίο-οδηγό της Αλ Κάιντα από το 2003.

«Πρόκειται για υλικό που βρέθηκε στο σώμα ενός από αυτούς τους σαδιστές κακοποιούς. Είναι υλικό της Αλ Κάιντα, επίσημο υλικό της Αλ Κάιντα», είπε ο Χέρτζογκ στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με το ISIS, την Αλ Κάιντα και τη Χαμάς, αυτό είναι που έχουμε να κάνουμε. Και σε αυτό το υλικό, υπήρχαν οδηγίες, πώς να παράγονται χημικά όπλα».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ διευκρίνισε ότι το υλικό βρέθηκε στο πτώμα τρομοκράτη που είχε εισβάλει στο κιμπούτζ Be'eri όπου σφαγιάστηκε το 20% των 1.100 ανθρώπων που έμεναν εκεί.

Κλείσιμο
Το Sky News τονίζει ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει τους ισχυρισμούς.

Μετά τον πόλεμο οι ευθύνες

Σε ερώτημα του βρετανικού μέσου αν κατανοεί γιατί πολλοί Ισραηλινοί είναι θυμωμένοι και αισθάνονται ότι έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας, ο πρόεδρος έδειξε να συμφωνεί.

«Απολύτως. Το ακούω όλη μέρα. Το ακούω όλη μέρα από οικογένειες και το ακούω από πρόσφυγες, από εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν και τώρα βρίσκονται σε ξενοδοχεία και άλλα μέρη σε όλη τη χώρα και σε καταφύγια, μόνο με ένα ρούχο. Οι άνθρωποι είναι πολύ, πολύ απογοητευμένοι και σαφώς πολύ θυμωμένοι και δικαιολογημένα".

Ωστόσο, δεν επέρριψε ευθύνες στο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο διαφώνησαν σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.

«Επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο, επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε τον λαό μας, θα ασχοληθούμε με όλα αυτά μετά τον πόλεμο», είπε.

«Έχουμε ρεαλιστικούς στόχους»

Επιπλέον, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στους αμάχους ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξοντώσει τη Χαμάς.

Απάντησε ότι «έχουμε ρεαλιστικούς στόχους. Λέμε ότι θέλουμε να εξαλείψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς. Το έχουμε πει ξεκάθαρα. Είμαστε προσεκτικοί. Ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες και δεν έχουμε επιχειρήσει στο έδαφος, επειδή είμαστε επιφυλακτικοί. Κλαίω για τις ζωές των Παλαιστινίων, αλλά πρωτίστως κλαίω για τις ζωές του έθνους μου».

«Το πρόβλημα είναι ότι ένα μέρος της υποδομής, ένα μέρος της βοήθειας έχει υποκλαπεί από τη Χαμάς. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε το Ισραήλ», είπε ακόμη.

Πιεζόμενος για το τι θα συμβεί στη Γάζα αν το Ισραήλ επιτύχει τους στόχους του και εξαλείψει τη Χαμάς, ο Χέρτζογκ είπε ότι αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Μπορώ να κάνω ειρήνη με έναν γείτονα που θέλει να κόψει τα κεφάλια των παιδιών μου; Είναι εφικτό; Δεν μπορώ να ασχοληθώ [με τη λύση των δύο κρατών] αυτή τη στιγμή, όταν το έθνος μου αιμορραγεί, πονάει και αγωνιά», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε στο μέλλον ζωή με τους Παλαιστίνιους, αλλά όχι όταν αυτοί γιορτάζουν το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες Ισραηλινοί σκοτώνονται στην πιο φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη εποχή».



Ειδήσεις σήμερα:

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης παρομοίαζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ - Διαβάστε το άρθρο του

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτες αψιμαχίες Ισραήλ-Χαμάς με νεκρό και τραυματίες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Μαρία Ναυπλιώτου: «Το χειροκρότημα είναι μια αγκαλιά που ίσως στερήθηκα στη ζωή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης