Τούρκικα ΜΜΕ καλλιεργούν φιλοπολεμικό κλίμα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Τούρκικα ΜΜΕ καλλιεργούν φιλοπολεμικό κλίμα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Αν και η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί ισορροπίες εν τούτοις δεν κρύβεται το φιλοπολεμικό κλίμα στα τουρκικά ΜΜΕ και στην τουρκική κοινωνία

27831172
Iσραήλ και ΗΠΑ στοχοποιούν τα τουρκικά ΜΜΕ, την ίδια ώρα που Ισραηλινοί διπλωμάτες και πολίτες εγκαταλείπουν την Τουρκία για λόγους ασφαλείας, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανεβάζουν τους τόνους με πηχυαίους τίτλους και φωτογραφίες θυμάτων στην Γάζα, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως… βάφει τα χέρια της με αίμα αθώων υποστηρίζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ.

Τα εμπρηστικά δημοσιεύματα πυροδοτούν περεταίρω την λαϊκή οργή, με διαδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Ερτογάν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ωστόσο αν και η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων, οι επίσημες διατυπώσεις της για τα δραματικά γεγονότα είναι σχετικά προσεκτικές, σε μια προσπάθεια προφανώς να μην κοπούν οριστικά οι γέφυρες με Ισραήλ και ΗΠΑ, μετά τις κινήσεις επαναπροσέγγισης που έλαβαν μέρος το τελευταίο διάστημα από τον Ταγίπ Ερτογάν.

Κλείσιμο
Πάντως ο πρόεδρος του κόμματος Νέα Ευημερία Φατίχ Ερμπακάν, και συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στο Ιντζίρλικ και στο Κιουρέτζικ καθώς και να σταματήσουν την πώληση πετρελαίου οι ισλαμικές χώρες στις ΗΠΑ και στις δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ. «Όλος ο ισλαμικός κόσμος, υπο την ηγεσία της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να κινηθεί άμεσα αυτή είναι μια ανθρωπιστική και θρησκευτική ανάγκη» δήλωσε με νόημα.

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, και όσους πολίτες του βρίσκονταν στη χώρα, κρίνοντας πως με την έναρξη της επιχείρησης στη Γάζα θα υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια τους.

Τουρκικά δίκτυα, μεταδίδοντας εικόνες από αεροδρόμια με Ισραηλινούς να εγκαταλείπουν τη χώρα, χαρακτήρισαν «έκπληξη» την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, τονίζοντας πως ελήφθη «λόγω των αμφιβολιών για την ασφάλεια τους» στο τουρκικό έδαφος.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανέβηκε στο ψαλτήρι, γονάτισε και άρχισε να φωνάζει Allahu Akbar» - Η μαρτυρία του νεωκόρου για τον Σύρο στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

«Είμαι νέα και όμορφη αλλά όχι και για αγόρι» - Τα υπονοούμενα της πρώην παίκτριας του «My Style Rocks» για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη

Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς και τον Πούτιν να νικήσουν, λέει ο Μπάιντεν - Στηρίζει το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης