Air Force One: Το «φρούριο» που προστάτευσε τον Μπάιντεν από τις ρουκέτες της Χαμάς

Air Force One: Το «φρούριο» που προστάτευσε τον Μπάιντεν από τις ρουκέτες της Χαμάς

Απόλυτα ασφαλής μέσα στον ιπτάμενο «Λευκό Οίκο» μπορεί να νιώθει ο πρόεδρος της χώρας χάρη στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας που «τυφλώνουν» κάθε απειλή

air-force-one-arthrou
Η ασφάλεια για κάθε ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ έξω από τη χώρα είναι ο υπ’αριθμόν ένα πονοκέφαλος για τη συνοδεία του, παρά τα πρωτοφανή μέτρα, τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και τα μέσα.

Πολλές φορές όμως, είναι ακριβώς αυτά τα μέσα που δίνουν τη δυνατότητα σε ένα πρόεδρο για ένα ταξίδι σε επικίνδυνες περιοχές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είχε βρεθεί στο Ισραήλ που δεχόταν -και δέχεται- καταιγισμό ρουκετών και πυραύλων από τη Χαμάς. Το «όπλο» που είχε στη διάθεσή του ήταν το Air Force One.

Inside Air Force One: Secrets to Presidential Travel
Κλείσιμο


Δεν είναι μόνο το αεροσκάφος που μεταφέρει το εκάστοτε πρόεδρο, αλλά και ένα ιπτάμενο φρούριο που μπορεί να αντιμετωπίζει απειλές από το έδαφος ή τον αέρα, έχοντας μόνο αμυντικά συστήματα.

Το προεδρικό αεροσκάφος είναι ένα 747- 200b, όπως αυτά που είχε στο παρελθόν η Ολυμπιακή Αεροπορία, τροποποιημένο εκ βάθρων για να υποστηρίξει το ταξίδι του προέδρου και την ασφάλειά του.

Από όσα γνωρίζουμε, γιατί πολλά από τα συστήματα είναι άκρως απόρρητα, το Air Force One διαθέτει αντίμετρα για να «ξεγελάσουν» τους πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος που αναζητούν τον στόχο με βάση τη θερμότητά του. Το αεροσκάφος διαθέτει chaff (αερόφυλλα) και φωτοβολίδες που επίσης παραπλανούν τους πυραύλους.

Air Force One: Inside the Oval Office in the Sky


Άλλος ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Air Force One είναι η πτήση κοντά σε εχθρικά ραντάρ. Το προεδρικό αεροσκάφος έχει συσκευές που μπορούν να τα «τυφλώσουν» με παρεμβολές, όπως και να «τυφλώσει» και τα ραντάρ των γειτονικών αεροσκαφών αν αυτό χρειαστεί.

Καθοριστικής σημασίας είναι και τα συστήματα κρυπτογράφησης των επικοινωνιών του προέδρου και των επιτελών του. Οι επιβαίνοντες στο Air Force One μπορούν να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε στον κόσμο, αλλά πρέπει να του κάνουν χωρίς να τους κρυφακούει κανένας.

Trump Gives Reports Quick Look Inside Air Force One | ABC News


Με τόσο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, ο κίνδυνος για το προεδρικό αεροσκάφος ήταν σχετικά μικρός – είναι εξάλλου το ασφαλέστερο αεροπλάνο στον πλανήτη Γη. Αναλογικά το ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία και το Κίεβο ήταν περισσότερο επικίνδυνο, αν και εύλογα θα φανταζόμασταν ότι η Ρωσία δεν θα χτυπούσε τον Αμερικανό πρόεδρο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwcbd0x8hk21)


Φυσικά το Air Force One ποτέ δεν ταξιδεύει μόνο του. Από τη στιγμή που θα βρεθεί στον αέρα, από τη βάση του κοντά στην Ουάσιγκτον, αμερικάνικα μαχητικά το συνοδεύουν στα σκέλη της διαδρομής μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, είπε στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός και εκδότης περιοδικού, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Στη συνοδεία του είναι και ένα E-4B, που είναι ιπτάμενο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρής τρομοκρατικής επίθεσης. Από αυτό ένας Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επικοινωνήσει με στρατιωτικές μονάδες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και με τα πυρηνικά υποβρύχια.

Το E-4B δεν βρίσκεται στο ίδιο αεροδρόμιο με το Air Force One. Δεν αποκλείεται κιόλας, είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης, να ήταν στη Σούδα όσο ο πρόεδρος ήταν στο Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης