Ιράν: Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε η 73χρονη δικηγόρος της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε η 73χρονη δικηγόρος της Μαχσά Αμινί

Η Σαλέχ Νικμπάχτ καταδικάστηκε για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» επειδή μίλησε σε τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση της Αμινί

shutterstock_2205708733
Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε σήμερα η δικηγόρος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών και ο θάνατός της πυροδότησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

«Η πελάτισσά μου, η Σαλέχ Νικμπάχτ, δυστυχώς καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή, δηλαδή σε φυλάκιση ενός έτους, για προπαγάνδα κατά του συστήματος», είπε ο συνήγορός της, ο Αλί Ρεζαΐ, γράφει στον ιστότοπό της η εφημερίδα «Χαμ Χιχάν».

Η Νικμπάχτ εκπροσωπούσε τους γονείς της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που ισχύουν για τις γυναίκες στο Ιράν. Στα τέλη Αυγούστου ο Ρεζαΐ είπε ότι η δικηγόρος θα δικαστεί επειδή μίλησε σε τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση της Αμινί.

Η δικηγόρος, που είναι κουρδικής καταγωγής, έχει εκπροσωπήσει πολλές προσωπικότητες στο Ιράν, όπως τον σκηνοθέτη Τζαφά Παναχί, ο οποίος αποφυλακίστηκε υπό όρους τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού παρέμεινε για επτά μήνες στη φυλακή.

Κλείσιμο
«Ήταν απροσδόκητη η επιβολή της μέγιστης ποινής στην κυρία Νικμπάχτ, η οποία είναι 73 ετών», πρόσθεσε ο δικηγόρος της, εκφράζοντας την ελπίδα να ακυρωθεί η καταδίκη στο εφετείο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοψία στον χώρο του αιματοβαμμένου φεστιβάλ στο Ισραήλ: «Παντού γύρω μας μυρωδιά θανάτου»

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν το Ισραήλ: Θα σας σβήσουμε από τον χάρτη


Πώς έγινε το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ του Βόλου - Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Λιαδέλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης