O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι

O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι

Ο Μίκαελ Τενέζος είναι αρχηγός μιας από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της Σουηδίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βγάλει τον στρατό στους δρόμους - Το ξεκίνημα ως παίκτης του χόκεϊ και η κόντρα με την αντίπαλη εγκληματική οργάνωση που έχει αρχηγό έναν Κούρδο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι
Sweden-mak
Εξήντα νεκροί πέρυσι και περισσότεροι από τριάντα φέτος, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Βομβιστικές ενέργειες, απαγωγές, εκβιασμοί, απειλές. Και αυτά όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στη Σουηδία, μία από τις διεθνείς πρωτεύουσες του φιλελευθερισμού και της «ανοιχτής κοινωνίας». Εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές εγκληματικό ντόμινο το οποίο συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την αποτυχία του συστήματος να ενσωματώσει τους μετανάστες στη σουηδική κοινωνία.

Ενας από τους βασικούς υπεύθυνους για την πρωτόγνωρη έξαρση της εγκληματικότητας, όπου ολοένα περισσότεροι ανήλικοι νέοι από φτωχογειτονιές εμπλέκονται σε πόλεμο συμμοριών για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών μετατρέποντας άλλοτε φιλήσυχες πόλεις σε... Γκόθαμ Σίτι, είναι ένας δικός μας, ο 25χρονος Μίκαελ Τενέζος, γιος Ελλήνων μεταναστών.

Αναζητώντας πληροφορίες στην Ελλάδα για τον Μίκαελ Τενέζο, τον Νο 1 δημόσιο κίνδυνο στη Σουηδία τη δεδομένη χρονική στιγμή, ήρθαμε σε επαφή με πρόσωπα από το μακρινό συγγενικό του περιβάλλον στα Πιστιανά Αρτας. Σε αυτό τον μικρό οικισμό σε υψόμετρο 595 μέτρων ζουν περίπου 200 μόνιμοι κάτοικοι, ανάμεσά τους κι ο 72χρονος Γιώργος Τενέζος, μακρινός συγγενής του Μίκαελ.

Η είδηση για την εμπλοκή του «Greken» (Ελληνα) έφτασε μέχρι το ελληνικό χωριό, όπου ο Γιώργος Τενέζος θυμάται ότι ο παππούς του 25χρονου μαφιόζου είχε μεταναστεύσει στη Σουηδία πριν από περίπου 50 χρόνια.

«Εκεί έφτιαξε την οικογένειά του και τα παιδιά του. Ετσι ήρθε στον κόσμο αυτός ο νεαρός για τον οποίο μιλάει τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος. Εμένα το νέο μού το μετέφεραν τα ανίψια μου, που το διάβασαν κάπου στο Facebook. Ποιος να το φανταστεί πως θα τα έφερνε έτσι η ζωή και θα ακουγόταν το όνομα της οικογένειάς μας με αυτόν τον τρόπο», μας λέει ο Γιώργος Τενέζος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε οι γονείς του Μίκαελ Τενέζου ούτε ο γιος τους έχουν πατήσει το πόδι τους στο χωριό τα τελευταία 15 χρόνια - ίσως και παραπάνω. «Δεν έχουμε επαφές με αυτούς τους συγγενείς, τους έχουμε χάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», προσθέτει.

Αν στην Ελλάδα οι πληροφορίες για τον «Greken» αντλούνται με το σταγονόμετρο, στη Σουηδία ένα πέπλο μυστικοπάθειας καλύπτει τα πάντα γύρω από τη ζωή του επικίνδυνου Ελληνα. Η Ειδική Υπηρεσία Καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της Σουηδικής Αστυνομίας και οι μυστικές υπηρεσίες φροντίζουν να μη διακινούνται πληροφορίες που σχετίζονται τόσο με την εμπλοκή του Τενέζου σε εγκληματικές ενέργειες όσο και άλλες που αφορούν την οικογένειά του, τους γονείς του ή τον αδερφό του, καθώς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να γίνουν στόχος της αντίπαλης συμμορίας, του εγκληματικού δικτύου «Foxtrot», με επικεφαλής τον διεθνώς καταζητούμενο Ράβα Ματζίντ, γνωστό και με το παρατσούκλι «Κουρδική αλεπού». Οι συμμορίες του Τενέζου και του Ματζίντ είναι προϊόν της εσωτερικής διαμάχης που ξέσπασε στους κόλπους του «Foxtrot».

Αυτή η διαμάχη που κυρίως αφορά τον έλεγχο των ναρκωτικών οδήγησε στη διάσπαση και στη γέννηση των δύο αντίπαλων φατριών. Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσά τους συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση των θανατηφόρων χτυπημάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροβολισμούς σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας.
Sweden-1
H ταυτότητα του 22χρονου Σουηδού φοιτητή που συνελήφθη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Κλείσιμο

Το δίκτυο του Ελληνα

Το εγκληματικό δίκτυο που γεννήθηκε από τη διάσπαση του «Foxtrot» είναι το «Dalen» του Τενέζου, για τον οποίο ακούγεται ότι εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται εκτός Σουηδίας για να αποφύγει πιθανή σύλληψη αν και συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει επαφές με άλλα μέλη του δικτύου μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών υψηλής ασφάλειας.

Ο Τενέζος, μόλις 25 ετών, έχει απασχολήσει τις σουηδικές αρχές για πολύ σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών, ενώ φέρεται να έχει πάρει μέρος σε αιματηρές συγκρούσεις με μέλη αντίπαλης συμμορίας. Το παράδοξο είναι ότι στη Σουηδία έγινε ευρύτερα γνωστός ως ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο στο χόκεϊ. Σύμφωνα με συναθλητές του, ήταν πολύ αφοσιωμένος και αποφασισμένος στο να κάνει μεγάλη καριέρα, όμως στην πορεία κάτι στράβωσε. «Ισως οι κακές επιρροές και ο παρορμητικός του χαρακτήρας», λένε συναθλητές του. Ηταν γρήγορος στον πάγο με πολύ καλή τεχνική και ηγετικές ικανότητες που τελικά φαίνεται πως του χρειάστηκαν περισσότερο στην οργάνωση του δικού του εγκληματικού δικτύου. To δίκτυο «Dalen», στο οποίο ο Τενέζος φέρεται να έχει αρχηγική θέση, δραστηριοποιείται κυρίως στις περιοχές Enskededalen και Bagarmossen της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δίκτυο αποτελείται από περίπου 30 άτομα και εμπλέκεται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, σε εκβιασμούς και σε βίαια εγκλήματα. Αυτό που κάνουν είναι ότι είτε εξαναγκάζουν πολίτες να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές τους, είτε τους αποθαρρύνουν με τον τρόπο τους από το να συνεργαστούν με την Αστυνομία και τις υπολοιπες Αρχές. Η επιρροή της συμμορίας έχει αλλάξει την καθημερινή ζωή των κατοίκων των δυο αυτών περιοχών. Γίνονται μάλιστα αναφορές για ανήλικους ηλικίας μόλις 12 ετών που αναγκάζονται να αποθηκεύουν και να πωλούν ναρκωτικά και όπλα.
Sweden-3
H ποινικολόγος Ανθούλα Ανάσογλου

Σύμφωνα με την ποινικολόγο Ανθούλα Ανάσογλου, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση μελών των δυο σουηδικών εγκληματικών δικτύων τα οποία συνελήφθησαν στη χώρα μας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η στρατολόγηση των νέων μελών ξεκινά από τα σχολεία. «Τα παιδιά στρατολογούνται με υποσχέσεις για εύκολο πλουτισμό, για αλληλοβοήθεια και διαφυγή από το περιθώριο. Δυστυχώς πολλές φορές καθοδηγούνται σαν πειθήνια όργανα από τις διαταγές μεγαλυτέρων τους που τους ζητάνε να τοποθετήσουν εκρηκτικές ύλες ή να ασκήσουν βία σε άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό», σημειώνει η ποινικολόγος.

Η διακίνηση ναρκωτικών από το δίκτυο «Dalen» οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις με άλλες συμμορίες. Μέλη του δικτύου «Dalen» φέρονται επίσης να βοήθησαν στην απαγωγή του ράπερ Einàr τον Απρίλιο του 2020, καθώς θεωρήθηκε πως είχε επαφές με άλλη συμμορία. Η επίθεση φέρεται να σχεδιάστηκε και να καθοδηγήθηκε από τον δεύτερο αρχηγό του δικτύου, τον Μάριο Γκολζάρ Μία, ο οποίος κατάφερε να παραμείνει κρυμμένος από την Αστυνομία για δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2023 όμως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για απαγωγή, ληστεία, απόπειρα εκβίασης, για διακίνηση ναρκωτικών κι άλλα σοβαρά αδικήματα.
Sweden-2
Το εισαγγελικό έγγραφο που ζητά να μην του επιτρέπεται καμία επικοινωνία

Η σύλληψη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το περιεχόμενο δύο δικογραφιών που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για την έξαρση της εγκληματικότητας στην άλλοτε φιλήσυχη Σουηδία. Οι εν λόγω δικογραφίες αφορούν συλλήψεις δύο Σουηδών που χρησιμοποίησαν τη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό για να φτάσουν στην Τουρκία, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών. Πρόκειται για φερόμενα μέλη των εγκληματικών δικτύων «Dalen» και «Foxtrot», τα οποία συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό μέχρι να βγει η απόφαση έκδοσής τους.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του 22χρονου Σουηδού φοιτητή Ε.Μ. με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, τον οποίο οι ελληνικές αρχές εντόπισαν καθώς επιχειρούσε να πετάξει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο 22χρονος συνελήφθη στις 5 Ιουλίου κι ώρα 21.05 στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του νεαρού Σουηδού περιγράφεται σωρεία εγκληματικών ενεργειών στις οποίες φέρεται να συμμετείχε δίνοντας εντολές για την οργάνωση και εκτέλεσή τους. Συγκεκριμένα, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα του 2022, ο 22χρονος φοιτητής φέρεται να υποκίνησε τρίτους να εκσφενδονίσουν δοχείο που περιείχε εκρηκτικά και καρφιά κατά κτιρίου κατοικιών σε περιοχή της Στοκχόλμης.

Οι οδηγίες δόθηκαν μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής επικοινωνίας και στόχος της επίθεσης φέρονται να ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Την ίδια μέρα αλλά και την επομένη, 27 Δεκεμβρίου 2022, το μπαράζ των επιθέσεων με ενορχηστρωτή τον 22χρονο συνεχίστηκε στην ίδια περιοχή. Ο φοιτητής φέρεται να υποκίνησε άλλα μέλη της συμμορίας στην οποία ανήκει να πετάξουν χειροβομβίδα κατά του ίδιου στόχου, με την έκρηξη να προκαλεί μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο 22χρονος που συνελήφθη στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 28-31 Δεκεμβρίου 2022. Φέρεται ξανά να υποκίνησε τρίτους να κατασκευάσουν εκρηκτικό μηχανισμό που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μπαταρία, θρυαλλίδα και εκρηκτική ύλη. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε κτίριο στην πόλη Φάρστα της Στοκχόλμης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και προξένησε μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές στο ακίνητο.

Ακολούθησε μία ακόμη βομβιστική επίθεση σε άλλο προάστιο της Στοκχόλμης μεταξύ 1 και 2 Ιανουαρίου 2023. Και σε αυτή την περίπτωση ο 22χρονος κατηγορείται ότι καθοδήγησε μέσω της προαναφερόμενης εφαρμογής άλλα μέλη της συμμορίας για το πώς να κατασκευάσουν και να πυροδοτήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο νεαρός φοιτητής μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό. Εκεί έγινε δεκτό το αίτημα των σουηδικών εισαγγελικών αρχών να μην του επιτραπεί να δέχεται επισκέπτες, να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της φυλακής, να συνεργάζεται με άλλους κρατούμενους ή να λαμβάνει επιστολές και άλλα στοιχεία αλληλογραφίας.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 16.00 αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συλλαμβάνουν ένα άτομο σουηδικής υπηκοότητας το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αλικαρνασσό με πλαστό διαβατήριο και εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Ο εν λόγω άντρας φέρεται να είναι μέλος του εγκληματικού δικτύου «Foxtrot» που δρα στη Σουηδία και κατηγορείται πως σε συνεργασία με άλλα άτομα, κατά τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2020 στη Στοκχόλμη, παρέδωσε σε άγνωστο πρόσωπο ποσότητα 435 γραμμαρίων κοκαΐνης, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.



Δείτε βίντεο: O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι
O 25χρονος Μίκαελ από τα Πιστιανά Αρτας έκανε τη Στοκχόλμη... Γκόθαμ Σίτι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης