ΜΚΟ: Η συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην Αίγυπτο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

ΜΚΟ: Η συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην Αίγυπτο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ

Collage_Maker-02-Oct-2023-03-27-AM-9245
Έξι διεθνείς και αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σήμερα τον ΟΗΕ να εξετάσει «τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων» στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η συμμαχία των ΜΚΟ, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Redress και η αιγυπτιακή EIPR, καταγγέλλει σε έκθεση που δημοσιοποιεί την «μαζική και συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές» που, κατ’ αυτή, «αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δυνάμει του διεθνούς δικαίου». Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων (CAT) του ΟΗΕ.

Η CAT αναμένεται να εξετάσει τη 14η και τη 15η Νοεμβρίου την τήρηση από πλευράς Αιγύπτου της διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Το Κάιρο διαψεύδει πάγια τις καταγγελίες για βασανιστήρια ανθρώπων υπό κράτηση.

Στην έκθεσή τους, οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία και στέρηση ιατρικής φροντίδας και οικογενειακών επισκέψεων».

Καταγγέλλουν επίσης πως τα βασανιστήρια αποτελούν μέρος «πολιτικής της Αιγύπτου» που επιτρέπουν «νόμοι εξαίρεσης, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και η ατιμωρησία» που θεωρείται εγγυημένη για τους μηχανισμούς ασφαλείας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη τη «βάρβαρη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα, η οποία μετρά χιλιάδες κρατούμενους για λόγους φρονημάτων και στην οποία η αντιπολίτευση βρέθηκε αντιμέτωπη με διωγμό τα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Διαπιστώνουν «αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της στοχοποίησης και των βασανισμών ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...) και μειονοτήτων όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».

Αιγύπτιοι αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν πως υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές ήδη από τα χρόνια της προεδρίας του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία το 1952.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον πάγωσε μικρό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί στην Αίγυπτο, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, μόλις 85 εκατ. δολάρια έχουν δεσμευτεί.

Κλείσιμο
Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υποσχέθηκε προχθές Σάββατο πως θα εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο, αφού ο προκάτοχός του αντιμετωπίζει δίωξη κατηγορούμενος πως ευνόησε το Κάιρο να εξασφαλίζει βοήθεια και πωλήσεις όπλων.

Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο χορήγησε αμνηστία ή απελευθέρωσε κάπου χίλιους φυλακισμένους, στο πλαίσιο, σύμφωνα με παρατηρητές, προσπαθειών να καλλωπιστεί η εικόνα του κ. Σίσι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιτείνουν πως την ίδια περίοδο συνελήφθησαν τριπλάσιοι.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Τα προβληματικά έργα Καλατράβα σε όλο τον κόσμο - Καθυστερήσεις, υπερβάσεις και ατελείωτη κριτική

Ο Πολάκης αποκαλεί τον Πρετεντέρη «ένα κουβά με σκ@τ@»

Νέα Ιωνία: Αποτράπηκε οπαδικό επεισόδιο - 87 συλλήψεις, οι περισσότεροι ανήλικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης