Η κυβέρνηση της Ινδίας ίσως ευθύνεται για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, λέει ο Τριντό

Η κυβέρνηση της Ινδίας ίσως ευθύνεται για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, λέει ο Τριντό

Ο ηγέτης της κοινότητας των Σιχ στον Καναδά έπεσε νεκρός από πυρά στα μέσα Ιουνίου - «Τρομοκράτη και αυτονομιστή» τον θεωρούσε η Ινδία

Justin_Trudeau
Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να είναι πίσω από τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ δολοφονήθηκε από τα πυρά αγνώστου στις 18 Ιουνίου, έξω από ναό των Σιχ στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Ο Τριντό εξήγησε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά βρήκαν αξιόπιστα στοιχεία που συνδέουν τον θάνατο του Νιτζάρ με την Ινδία.

Κλείσιμο


Πρόσθεσε ότι έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο κατά τη σύνοδο της G20 που είχε γίνει στην Ινδία.

«Κάθε ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία Καναδού στο έδαφος του Καναδά είναι απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε ο Τριντό στη Βουλή, την οποία είχε συγκαλέσει κατεπειγόντως.

Λίγο μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελαύνεται από τη χώρα Ινδός διπλωμάτης, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ινδικής πρεσβείας.

niijar
Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ (στο μέσο) το 2019


Όπως σημειώνει το BBC ο Νιτζάρ ήταν μαχητικά υπέρ ενός ανεξάρτητου Χαλιστάν στη βόρεια Ινδία όπου ζουν πολλοί Σιχ. Υποστηρικτές του ανέφεραν ότι είχε γίνει στόχος απειλών λόγω της ακτιβιστικής του δράσης.

Αντίθετα, για την Ινδία ήταν «τρομοκράτης» και ηγέτης αυτονομιστικού κινήματος, κατηγορίες που απέρριπταν οι οπαδοί του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, μετά τη δολοφονία του Νιτζάρ και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στον Καναδά. Η Οτάβα ανέστειλε μεταξύ άλλων τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Κίνα.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί την καναδική κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια» μπροστά στη δράση των ριζοσπαστών εθνικιστών Σιχ που προωθούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στη βόρεια Ινδία.



Ειδήσεις σήμερα

Λιβύη: Η Γλυκερία και η Εύη, οι δύο Ελληνίδες νοσηλεύτριες που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο

Τραγωδία στη Λιβύη: Η στιγμή της άφιξης της ελληνικής αποστολής, λίγο πριν ξεκινήσει τη μοιραία διαδρομή

Πλημμύρα... ο Μπέος: Όταν ο δήμαρχος Βόλου ήλθε αντιμέτωπος με τα νερά - και τις παλιότερες δηλώσεις του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης