Μια ιδέα, την οποία δεν συζητούν σε καμία περίπτωση ως τώρα οι Ουκρανοί, έριξε στο τραπέζι το «δεξί χέρι» του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Στίαν Γένσεν για τον τερματισμό του πολεμού και την ακόλουθη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, συμμετέχοντας σε πάνελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πόλη της χώρας του, το πρωί της Τρίτης, ο Γένσεν, που εκτελεί καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ είπε, στη διάρκεια του λόγου του, πως «μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία», ώστε να πάρει η Ουκρανία σαν αντάλλαγμα μια θέση μέλους στη Συμμαχία.
Ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και «δεξί χέρι» του Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν
Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει πιθανές λύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αυτό που λέει σταθερά ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα η Ουκρανία να αποφασίσει τόσο τον χρόνο όσο και τους όρους για τυχόν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό της ρωσικής κατοχής.
Τώρα, ο στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ έρχεται να αποκαλύψει καποιες σκέψεις σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έπειτα από τον τερματισμό των εχθροπραξιών και πώς αυτή θα επιτευχθεί. «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το ξεπεράσουμε αυτό», δήλωσε ο Γένσεν, επαναλαμβάνοντας τις κουβέντες του Στόλτενμπεργκ περί του δικαιώματος της Ουκρανίας να θέσει τους όρους για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Κλείσιμο
«Υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος» πρόσθεσε ο Γένσεν.
«Η Ρωσία δυσκολεύεται πάρα πολύ στρατιωτικά και φαίνεται μη ρεαλιστικό ότι μπορεί να καταλάβει νέα εδάφη. Τώρα το θέμα είναι, μάλλον, τι θα καταφέρει η Ουκρανία να πάρει πίσω», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν είναι άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι ερωτήματα για την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θέτουν άλλοι και όχι η Συμμαχία. «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», απάντησε ο Γένσεν.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014, ενώ το 2022 ανακήρυξε εδάφη της το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, απόφαση που έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Το Κίεβο έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες την αντεπίθεσή της, προσπαθώντας να ανακαταλάβει τα εδάφη αυτά, έχοντας πετύχει μερική απελευθέρωση της Χερσώνας.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών της κυριαρχίας της Ουκρανίας - το ουδέτερο, εκτός ΝΑΤΟ αι μη πυρηνικό καθεστώς της. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι απαραίτητο «να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
H κορυφαία Νομική Σχολή, που συγκαταλέγεται στις Top 100 παγκοσμίως για τις διεθνείς προοπτικές της, υποδέχεται τους πρώτους φοιτητές της στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2026, εγκαινιάζοντας ένα νέο, διεθνές μοντέλο σπουδών.
Με καταστήματα σε δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, περισσότερες επιλογές και υπηρεσίες που κάνουν την καθημερινότητα των διακοπών πιο εύκολη, η ΑΒ βρίσκεται εκεί όπου τη χρειαζόμαστε.
Οι μεγάλες καλοκαιρινές εκπτώσεις της La Vie en Rose είναι η κατάλληλη αφορμή για να ανανεώσουμε τη ρουτίνα περιποίησης με ελληνικά καλλυντικά που προστατεύουν, ενυδατώνουν και χαρίζουν λάμψη από την κορυφή έως τα νύχια.