Τέλος στις αφίξεις μεταναστών μέσω Μάγχης θέλει να βάλει ο Σούνακ

Τέλος στις αφίξεις μεταναστών μέσω Μάγχης θέλει να βάλει ο Σούνακ

Οι αριθμοί μειώνονται από τις αρχές του χρόνου, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει στα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης πολιτικής της για να αποθαρρύνει τις αφίξεις

sunak
Σε συμμορίες διακινητών επέρριψε την ευθύνη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για το ναυάγιο σκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι μεταναστών στη Μάγχη.

Ο Σούνακ έκανε λόγο, δια του εκπροσώπου του, για «φοβερή τραγωδία» και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω αυτής της πολύ επικίνδυνης οδού.

Οι σκέψεις του πρωθυπουργού «πηγαίνουν πρώτα και πάνω απ’ όλα στις οικογένειες και στους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ.

«Είναι μια σκληρή υπενθύμιση της επικινδυνότητας των διελεύσεων αυτών και της ζωτικής σημασίας που έχει η διάλυση αυτών των εγκληματικών συμμοριών», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «είναι σωστό για την κυβέρνηση να δράσει επειγόντως» για να θέσει τέλος στις αφίξεις αυτές.

Κλείσιμο
Είπε πως το Λονδίνο εργάζεται από κοινού με τη Γαλλία προκειμένου να χρησιμοποιήσει «όλους τους απαραίτητους μοχλούς» ώστε να εμποδίσει τις παράτυπες διελεύσεις προς την Αγγλία.

Έξι Αφγανοί, η ταυτοποίηση των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε τουλάχιστον 60 μετανάστες από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας προς τη νότια Αγγλία.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει σε προτεραιότητα τη μάχη κατά των παράνομων διελεύσεων της Μάγχης με μικρά σκάφη που έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2022, χρονιά-ρεκόρ, 45.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου, παρά τους κινδύνους που διέτρεξαν στο στενό του Πα-ντε-Καλαί, ενός από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, και τον θάνατο τον Νοέμβριο του 2021 τουλάχιστον 27 μεταναστών στο πιο φονικό ναυάγιο που έχει καταγραφεί στην περιοχή.

Οι αριθμοί μειώνονται από τις αρχές του χρόνου, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει στα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης πολιτικής της για να αποθαρρύνει τις αφίξεις, μαζί με μια πολύ σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική.

Εμβληματικό μέτρο, ένας νέος νόμος που έχει καταγγελθεί και από τον ΟΗΕ, που απαγορεύει στο εξής στους μετανάστες που φθάνουν παράτυπα στο βρετανικό έδαφος να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο νόμος προβλέπει την απέλασή τους στη χώρα τους ή προς τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, ένα σχέδιο που εμποδίζεται προσώρας από τη Δικαιοσύνη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των προσφύγων ζητούν από την πλευρά τους να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι προκειμένου οι μετανάστες να μπορούν να φθάνουν στο βρετανικό έδαφος χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Με ποινικό παρελθόν ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του 51χρονου στη Σαλαμίνα

Ο χάρτης με τα super yachts των διασήμων σε Αιγαίο και Ιόνιο

Ουρές στο Ζάγκρεμπ για το ματς Ντιναμό - ΑΕΚ, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης