Αναβρασμός στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου τηρεί αμυντική στάση, ο αρχηγός της ΠΑ βλέπει απειλή για την ασφάλεια

Αναβρασμός στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου τηρεί αμυντική στάση, ο αρχηγός της ΠΑ βλέπει απειλή για την ασφάλεια

«Χαρακτηρίζεται το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας – νομίζω ότι είναι ανόητο και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα το δουν όλοι» είπε σε συνέντευξή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

netanyahu_xr
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση του κοινοβουλίου να περιορίσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάζει κυβερνητικές αποφάσεις ως προς τον εύλογο χαρακτήρα τους, στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί, δεν θα πλήξει τη δημοκρατία στη χώρα.

Τα σχέδια του Νετανιάχου και της δεξιάς κυβέρνησής του έχουν προκαλέσει μήνες πρωτόγνωρων διαμαρτυριών, έχουν διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και θέτουν υπό πίεση την αφοσίωση μερίδας των εφέδρων.

Στον έβδομο πλέον μήνα της, η κρίση κλιμακώθηκε τη Δευτέρα όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τις πρώτες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές, περιορίζοντας τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές ενέργειες και δημιουργώντας φόβους για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου.



Δίνοντας συνέντευξη σε αμερικανικά μέσα αργά χθες, ο Νετανιάχου τήρησε αμυντική στάση.

Μιλώντας στο ABC News, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η αναθεώρηση ενός απο τους Θεμελιώδεις Νόμους του Ισραήλ, που επέχουν θέση Συντάγματος, είναι μια «μια μικρή διόρθωση» σε ένα δικαστήριο, τα μέλη του οποίου είναι «ακτιβιστές». «Χαρακτηρίζεται το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας – νομίζω ότι είναι ανόητο και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα το δουν όλοι», είπε.

Ενώ ο Νετανιάχου υποβάθμισε τη σημασία των επιπτώσεων που έχουν τα σχέδιά του, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Τόμερ Μπαρ προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εχθρούς του Ισραήλ.

Κλείσιμο


«Είναι δυνατόν σε μια περίοδο σαν αυτή να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν τα σύνορα, τη συνοχή μας και την ετοιμότητά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι, όπως είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε», δήλωσε ο Μπαρ απευθυνόμενος στις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε άλλες λεπτομέρειες.

Στο CNN, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να πει εάν θα υπακούσει σε πιθανή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αναστέλλει την ισχύ της τροπολογίας της Δευτέρας, την πρώτη πτυχή του σχεδίου της θρησκευτικής-εθνικιστικής του κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Χυμώδεις influencers, δημιουργήματα AI, κατακλύζουν τα social media και χρεώνουν για γυμνές φωτογραφίες

Η αποτίμηση του 15νθήμερου καύσωνα «Κλέων» - 46,4 βαθμοί Κελσίου στο Γύθειο, πιο θερμή ημέρα η 23η Ιουλίου

Ζερεφός για φωτιές: Ακραίο έτος το 2023, η υγρασία του εδάφους είναι πολύ χαμηλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης