Νάιτζελ Φάρατζ: Καταγγέλλει πως τράπεζα του κλείνει τους λογαριασμούς γιατί είναι φίλος… του Τζόκοβιτς

Νάιτζελ Φάρατζ: Καταγγέλλει πως τράπεζα του κλείνει τους λογαριασμούς γιατί είναι φίλος… του Τζόκοβιτς

Στη δημοσιότητα δεκάδες σελίδες από «ανάλυση» της Coutts που παραθέτει μέχρι και τα Tweets του – Ο ίδιος υποστηρίζει πως πληροί τις προϋποθέσεις για να διατηρεί τον λογαριασμό και μιλά για μεθόδους… Στάζι

nigel-farage-ena
Μια ιδιαίτερη υπόθεση απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την βρετανική κοινή γνώμη με πρωταγωνιστή τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον άλλοτε εμπνευστή και αρχιτέκτονα της πολιτικής του Brexit, ο οποίος καταφέρεται κατά της τράπεζας Coutts, η οποία κατά τον ίδιο, κλείνει τον λογαριασμό του λόγω… των προσωπικών του απόψεων!

Συγκεκριμένα, το θέμα ανακίνησε όπως λένε τα βρετανικά ΜΜΕ ο ίδιος ο Φάρατζ με κείμενα που δημοσίευσε στην Telegraph λέγοντας πως ο λογαριασμός του δεν κλείνει επειδή έπεσε κάτω από το πιστωτικό όριο που έθετε η Coutts, αλλά λόγω των θέσεών του και μάλιστα ο ίδιος φέρεται να διέρρευσε έγγραφα που το «αποδεικνύουν» όπως λέει.



Κλείσιμο
Ανάμεσα σε αυτές τις θέσεις φαίνεται πως ήταν η «ξενοφοβία», οι προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια του αντιεμβολιαστή Νόβακ Τζόκοβιτς και η μη αποδοχή της συμπεριληπτικότητας.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Νάιτζελ Φάρατζ:



Στο άρθρο της Telegraph, ο πρώην ηγέτης του UKIP αναφέρει ότι το 36σέλιδο έγγραφο που ζήτησε ο ίδιος ως αιτιολόγηση για την απόφαση της τράπεζας, δείχνει ότι στοχοποιήθηκε «για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Telegraph πρόκειται για πρακτικά συνεδρίασης της επιτροπής «κινδύνου φήμης πλούτου» της Coutts που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022, τα οποία έλεγαν πως «η επιτροπή δεν πίστευε ότι η συνέχιση της τραπεζικής συνεργασίας με την NF [Νάιτζελ Φάρατζ] ήταν συμβατή με την Coutts, δεδομένων των δημοσίως διατυπωμένων απόψεών του που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μας ως οργανισμού χωρίς αποκλεισμούς».

Παράλληλα ενδιαφέρον είναι ότι στις σελίδες εγγράφων που δόθηκαν στον κ. Φάρατζ και ο ίδιος φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα αναφέρει επανειλημμένα ότι «πληροί τα κριτήρια της “οικονομικής συνεισφορά” για την εμπορική διατήρηση».



Γράφοντας στην εφημερίδα The Telegraph, ο κ. Farage κατηγορεί την ιδιωτική τράπεζα ότι "λέει ψέματα" σχετικά με τον πραγματικό λόγο για τον οποίο τον έκοψαν, λέγοντας ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι η απόφαση ήταν πολιτικά καθοδηγούμενη. Περιγράφει τον φάκελο ως "έκθεση παρακολούθησης τύπου Στάζι" και σημειώνει ότι η λέξη Brexit εμφανίζεται στην έκθεση 86 φορές - κάτι που, όπως λέει, «ίσως μας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε».

«Μεταξύ του 2014 και του 2016, όταν έκανα για πρώτη φορά τράπεζα με την Coutts, δεν προέκυψαν ποτέ προβλήματα. Αφού το Brexit έγινε πραγματικότητα, όλα άλλαξαν», γράφει.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Coutts αναφέρουν: «Η επιτροπή δεν πίστευε ότι η συνέχιση της τραπεζικής συνεργασίας με τον NF ήταν συμβατή με την Coutts, δεδομένων των δημοσίως διατυπωμένων απόψεών του που έρχονται σε αντίθεση με τη θέση μας ως οργανισμού χωρίς αποκλεισμούς».

Δείτε τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας:

faratz-1
Ο φάκελος 36 σελίδων δείχνει ότι η τράπεζα επικαλέστηκε το retweet ενός κωμικού, του Ricky Gervais και τη φιλία του με τον Νόβακ Τζόκοβιτς για να εγείρει ανησυχίες ότι ήταν "ξενοφοβικός και ρατσιστής".
faratz-2
faratz-3
Ο φάκελος αναφέρει ότι η "οικονομική συνεισφορά" του Φάρατζ είναι πλέον "επαρκής για να διατηρηθεί ο λογαριασμός του
faratz-4
faratz-5
faratz-6
Ο φάκελος αναφέρεται με μεγάλη λεπτομέρεια στις προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις του κ. Φάρατζ
faratz-7


Ειδήσεις σήμερα:

Λεωφόρος Μαραθώνος: Νεκρός υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού σε τροχαίο - 88χρονη οδηγός εμβόλισε δύο ΙΧ

Συνελήφθη Μπαγκλαντεσιανός για τη δολοφονία της τρανς στον Άγιο Παντελεήμονα

Τόλης Βοσκόπουλος: Δύο χρόνια χωρίς τον μεγάλο καλλιτέχνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης