Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Τούρκος αξιωματούχος: Επιδιώκουμε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση

Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Τούρκος αξιωματούχος: Επιδιώκουμε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση

Η Άγκυρα αναμένει απτή πρόοδο από την ΕΕ σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα

nato_meetings_xr
Η Τουρκία αναμένει την επανέναρξη των εργασιών μιας ομάδας μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η πρώτη επιδιώκει να εισέλθει σε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Η Άγκυρα αναμένει απτή πρόοδο από την ΕΕ σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα, καθώς και το κλείσιμο ορισμένων κεφαλαίων για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις οικονομικές της ανάγκες.

Η Τουρκία θα αναπτύξει μια «λογική» σχέση με τις ΗΠΑ και αναμένει την ταχεία επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αν και όλα τα ζητήματα ενδέχεται να μην επιλυθούν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία καθώς πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση.

Μακρόν και Ερντογάν συναντήθηκαν πριν την έναρξη της Συνόδου

Κλείσιμο
Στο Βίλνιους έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί και η ένταξη της Σουηδίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν αρκετές διμερείς επαφές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε νωρίτερα το πρωί στο κέντρο που πραγματοποιείται η Σύνοδος, είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ενταξιακό της Σουηδίας και το «ΟΚ» που έδωσε από χθες ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τις διαπραγατεύσεις με τον Σουηδό πρωθυπουργό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών.

Ο Ερντογάν μετέβη στον χώρο της Συνόδου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ειδήσεις σήμερα:

Από κλιματιστικό ξεκίνησε η πυρκαγιά στην κλινική της Θεσσαλονίκης

Η Αχτσιόγλου ανακοινώνει αύριο την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης στις σχέσεις με την Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης