Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: «Μορατόριουμ» στο Αιγαίο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: «Μορατόριουμ» στο Αιγαίο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου» ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα

akar_dilwseis
Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματα μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, ως δυο πολιτισμένες χώρες, μπορούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» πρόσθεσε ο Ακάρ, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ο Ακάρ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με την δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού -που έχει και ο ίδιος ένα πλούσιο παρελθόν εμπρηστικών, ακραίων και προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας- έρχεται δύο ημέρες μετά την «επίθεση φιλίας» από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάγν.

Ο Ιμπραχήμ Καλίν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή (αν και βέβαια θα υπερασπιστεί τον εαυτό της), αλλά και ότι ήδη πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου λειτουργούσε ένας μηχανισμός εξομάλυνσης.

Επιπλέον, ο Καλίν είχε αναφερθεί και αυτός στην ανάγκη απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Κλείσιμο
Αλλά και πριν από τον Καλίν τα μηνύματα από την ΄Άγκυρα ήταν υπέρ ενός καλού κλίματος με χαμηλούς τόνους και έμφαση στο κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης έπειτα τους καταστροφικούς σεισμούς και την τραγωδία στα Τέμπη.

Το κρίσιμο ερώτημα, σε κάθε περίπτωση, είναι τι θα συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα (14 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα) και τον σχηματισμό των νέων κυβερνήσεων -ζήτημα που έθεσε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε αφελείς».


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: Κακουργηματική δίωξη για ασέλγεια κατά συρροή στον πατέρα Αντώνιο

Ξυλοδαρμός ηλικιωμένων από τον γιο τους: Ο 50χρονος πήγε να τους κάψει ζωντανούς

Κίνα: Mακρόν όπως... ροκ σταρ - Θερμή υποδοχή από πλήθος φοιτητών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης