Ντμίτρι Μουράτοφ: «Οι Ρώσοι έχουν "καεί" από την προπαγάνδα»

Ντμίτρι Μουράτοφ: «Οι Ρώσοι έχουν "καεί" από την προπαγάνδα»

«Η προπαγάνδα είναι ένας τύπος… ακτινοβολίας», λέει χαρακτηριστικά o Ρώσος δημοσιογράφος που δεν διστάζει να τα πει έξω από τα... δόντια - Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης και παραχώρησε συνέντευξη στο BBC

338931786_1408215410005207_426104332076609464_n
Αποφάσισε να μην κρατήσει το στόμα του κλειστό. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και αρχισυντάκτης της «εφημερίδας «Novaya Gazeta» που φίμωσε ο Πούτιν, ανοίγει τα χαρτιά του στο BBC εκφράζoντας την έντονη ανησυχία του για τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου απέναντι στη Δύση.

«Δύο γενιές έζησαν χωρίς την απειλή του πυρηνικού πολέμου», λέει ο γενειοφόρος δημοσιογράφος σε συνέντευξή του στο BBC και προσθέτει: «Ωστόσο, αυτή η περίοδος τελείωσε. Άραγε, θα πατήσει ο Πούτιν το κουμπί των πυρηνικών ή όχι; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν το ξέρει. Δεν υπάρχει ούτε ένας να μπορεί να πει με σιγουριά κάτι τέτοιο».

Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία- τον Φεβρουάριο του 2022- η Μόσχα εκτοξεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα απειλές, έμμεσες ή άμεσες, για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ρωσίας διατυμπανίζουν κατά καιρούς ότι οι δυτικές χώρες που εξοπλίζουν την Ουκρανία, δεν πρέπει να «ωθήσουν τη Μόσχα πολύ μακριά».

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Στη συνέχεια, ένας από στενότερους συμμάχους του, ο Νικολάι Πατρούσεφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία είχε ένα «μοντέρνο, μοναδικό όπλο, ικανό να καταστρέψει οποιονδήποτε εχθρό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Πρόκειται για μπλόφα, ή για μία απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη; Ο Ντμίτρι Μουράτοφ δεν είναι σίγουρος για τα σχέδια του Πούτιν καλώντας την Δύση να μην εφησυχάζει.

«Βλέπουμε πώς η κρατική προπαγάνδα στοχεύει στο να κάνει τον ρωσικό λαό να πιστεύει, ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι, απαραίτητα, κάτι κακό», λέει. «Στα τηλεοπτικά κανάλια εδώ, ο πυρηνικός πόλεμος και τα πυρηνικά όπλα προωθούνται σαν ήταν τροφές για κατοικίδια».

«Μας ανακοινώνουν συνεχώς: «Έχουμε αυτόν τον πύραυλο, εκείνο τον πύραυλο, ένα άλλο είδος πυραύλου». Μιλούν για στόχευση της Βρετανίας και της Γαλλίας, για πυροδότηση πυρηνικού τσουνάμι που θα διαλύσει την Αμερική. Γιατί τα λένε αυτά; Για να είναι έτοιμοι οι άνθρωποι εδώ για κάτι τέτοιο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι οι συμπολίτες του έχουν «καεί» από την προπαγάνδα». «Η προπαγάνδα είναι ένας τύπος… ακτινοβολίας. Όλοι είναι επιρρεπείς σε αυτήν, όχι μόνο οι Ρώσοι. Κι όταν ο δημοσιογράφος του BBC τον ρωτάει : «Μα τι γίνεται αν αύριο η προπαγάνδα σταματήσει ξαφνικά;» ο Μουράτοφ εκφράζει την αισιοδοξία του επισημαίνοντας ότι «η νεότερη γενιά μας είναι υπέροχη. Είναι καλά μορφωμένη. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πολλοί από αυτούς που έχουν μείνει είναι κατηγορηματικά ενάντια σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Είναι ενάντια στην κόλαση που έχει δημιουργήσει η Ρωσία εκεί».






Ειδήσεις σήμερα:

ΝΔ για Ραγκούση: «Δηλώνει ετησίως έως €11.463 που αντιστοιχούν σε ενοίκια έξι ημερών για τη βίλα - Δώστε τα στοιχεία», λέει η ΝΔ

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες των κατηγορουμένων ζήτησαν «συγγνώμη» από τους γονείς του 19χρονου

Δολοφονία Μακρή: Αθώος λόγω αμφιβολιών από το Εφετείο ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης