Μολδαβία: Εξιχνιάστηκε ρωσικό δίκτυο που ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα υποκινώντας διαδηλώσεις

Μολδαβία: Εξιχνιάστηκε ρωσικό δίκτυο που ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα υποκινώντας διαδηλώσεις

Επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ο ένας είναι ύποπτος ως «πιθανό μέλος» της Wagner - Διαδήλωση  στην πρωτεύουσα για τις  επιπτώσεις  που έφερε  ο πόλεμος στην Ουκρανία

moldova
Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε χθες την σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ύποπτο ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, με την ευκαιρία νέας διαδήλωσης κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της γειτονικής Ουκρανίας.

Επειτα από έρευνες το Σάββατο το βράδυ, 25 άνδρες ανακρίθηκαν και οι 7 ετέθησαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Βιορέλ Τσερναουτεάνου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πράκτορας της αστυνομίας διείσδυσε στην οργάνωση αρχηγός της οποίας είναι ένας Ρωσομολδαβός. Αποτέλεσμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχητικών καταγραφών».

«Ανθρωποι κατέφθασαν από την Ρωσία με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ρόλο», πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων».

Εν όψει της οργάνωσης νέας διαδήλωσης χθες στην πρωτεύουσα Κισινάου, οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στα σύνορα και απαγορεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η είσοδος σε 182 αλλοδαπούς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και «πιθανό μέλος» της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Μάια Σαντού, παραιτήσου!»

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα και σημειώθηκαν επεισόδια, λίγη ώρα αφότου ειδοποιήσεις για βόμβα διατάραξαν την λειτουργία του αεροδρομίου του Κισινάου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να κινηθούν προς την έδρα της κυβέρνησης, αλλά εμποδίσθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε 54 προσαγωγές.

Κλείσιμο
Μεταξύ των διοργανωτών της συγκέντρωσης ήταν και το κόμμα του φιλορώσου ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει διαφύγει από την χώρα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως πληρώνει τους διαδηλωτές.

Στο πλήθος των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί Μολδαβοί που έχουν πληγεί από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ζήτησαν την παραίτηση της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάια Σαντού με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία!».

«Με τις άθλιες συντάξεις μας, ο χειμώνας ήταν σκληρός. Κανείς δεν έρχεται να μας δει, κανείς δεν μας ακούει», δήλωσε η Ιρίνα, 62 ετών, κάτοικος πόλης που βρίσκεται κοντά στην φιλορωσική αποσχισθείσα Υπερδνειστερία, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.

«Υποτίθεται ότι είμαστε δημοκρατία. Ηρθαμε εδώ ειρηνικά, δεν έχουμε ούτε μαχαίρια ούτε βόμβες», δήλωσε άλλη διαδηλώτρια.

Σε ομιλία της η Μαρίνα Τάουμπερ, βουλευτής του κόμματος Σορ, δήλωσε ότι η Μάια Σαντού θέλει «να παρασύρει την Μολδαβία στον πόλεμο».

«Η Μολδαβία δέχεται υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα για να ανατρέψει την φιλοευρωπαϊκή ηγεσία»

Η Μολδαβία δεν αντιμετωπίζει «άμεσο στρατιωτικό κίνδυνο», αλλά «έναν υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Μόσχα για να ανατρέψει την φιλοευρωπαϊκή ηγεσία, δήλωσε ο Μολδαβός υπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στο AFP. «Υπάρχουν άλλου είδους κίνδυνοι που επηρεάζουν την ασφάλεια», είπε.

«Αν και δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή» στρατιωτική απειλή, η Μολδαβία επηρεάζεται «από την παραπληροφόρηση και τις εντάσεις στην κοινωνία που προκαλεί η Ρωσία», δήλωσε ο Ανατόλιε Νοσάτιι αναφερόμενος και στις προβοκάτσιες που οργανώνονται για να σπείρουν το χάος και «να αλλάξουν την πολιτική τάξη».

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε χθες την σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ύποπτο ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, με την ευκαιρία νέας διαδήλωσης κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της γειτονικής της Ουκρανίας χώρας.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Μολδαβίας.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή την Μόσχα ότι επιδιώκει την αποδυνάμωση της κυβέρνησης της Μολδαβίας με στόχο να εγκαταστήσει μία κυβέρνηση της αρεσκείας της στο Κισινάου.

Ρωσικές κινήσεις στην Υπερδνειστερία

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή την Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Μολδαβία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεξάρτητη από το 1991 με επίσημη γλώσσα την ρουμανική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν αυξήσει την τροφοδότηση με πληροφορίες της ηγεσίας της Μολδαβίας, ώστε η τελευταία να είναι σε θέση να ενισχύσει τις έρευνες και να αντιταχθεί στα ρωσικά σχέδια.

Η Μολδαβία, η οποία κάποτε ανήκε στην ζώνη επιρροής της Μόσχας, κυβερνάται πλέον από μία κυβέρνηση που είναι στραμμένη προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Κισινάου αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας, όπου οι τοπικές φιλορωσικές αρχές κάλεσαν τον ΟΗΕ να ερευνήσει υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη ανήκει στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) αντέδρασαν άμεσα καταγγέλλοντας προβοκάτσια οργανωμένη από την Μόσχα.

Εκτός του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, το νέο αυτό επεισόδιο ενισχύει της ανησυχίες για τυχόν διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ένα νέο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει με εφαλτήριο την φιλορωσική Υπερδνειστερία με κατεύθυνση την πόλη της Οδησσού στην νότια Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ολόκληρη η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα

«Βρε θλιβεροί ιεροεξεταστές» - Φίλος του πατέρα της Ελπίδας που σκοτώθηκε στα Τέμπη ξεσπά για την κριτική σε βάρος του

Ο ασιατικός θρίαμβος του «Τα πάντα όλα» και οι δυνατές στιγμές των Όσκαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης