Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί - Ζελένσκι: Η βοήθεια των ΗΠΑ θα φανεί στο πεδίο της μάχης

Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί - Ζελένσκι: Η βοήθεια των ΗΠΑ θα φανεί στο πεδίο της μάχης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε από το Κίεβο λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος - Κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη - Περπατούσαν ενώ ηχούσαν οι σειρήνες – Δείτε βίντεο

biden-zelensky
Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμεριακνός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του δευτέρου στο Κίεβο.


Δείτε τις κοινές δηλώσεις μετά το 11ο λεπτό:

LIVE: U.S President Joe Biden Arrives in Ukraine's Kyiv on Surprise Visit, Meets President Zelensky

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τον Μπάιντεν ήταν «πολύ καρποφόρες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ήταν «πολύ καρποφόρες» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα όπλα «που μπορεί ακόμα να προμηθεύονται στην Ουκρανία».

Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, τα διεθνή ΜΜΕ ενημέρωναν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί. Ο Αμερικανός ηγέτης πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο παλάτι Μαριίνσκι, τιμώντας τους πεσόντες στρατιώτες της Ουκρανίας και συναντήθηκε με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη

Υπενθυμίζεται ότι Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το δημόσιο δρομολόγιο του Αμερικανού προέδρου έδειχνε ότι θα επισκεπτόταν την Πολωνία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος (παρά τις αρχικές προτροπές να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα για λόγους ασφαλείας) κατευθύνθηκε τελικά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Με βάση πηγές από τον Λευκό Οίκο που επικαλούνται οι New York Times, ο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο στη Βαρσοβία.  


Україна відчуває підтримку Сполучених Штатів і особисто President Joe Biden у ці нелегкі часи боротьби....

Posted by Володимир Зеленський on Monday, February 20, 2023


Αίσθηση προκαλεί το βίντεο που τον δείχνει να περπατάει στους δρόμους της πόλης με τον Ζελένσκι, την ώρα που ακούγονται σειρήνες.



biden_kyiv_xr

Μετά την άφιξή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατευθύνθηκε  στο προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Ζελένσκι. Μάλιστα, ο Ζελένσκι κοινοποίησε την υποδοχή του Μπάιντεν με ανάρτησή του στο Instagram.  «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλώς ήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας είναι μια εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.  

Зеленський зустрівся з Байденом у Києві



Σύμφωνα με το Sky News, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας συζήτησαν για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς και για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η στρατιωτική στήριξη που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, θα ανέλθει σε 500 εκατ. δολάρια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη. 



Μετά τη συνάντησή τους, ο Ζελένσκι μίλησε πρώτος, στα αγγλικά, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους. Είπε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το πρώτο τηλεφώνημα υποστήριξης που έλαβε ήταν από τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της παρουσίας του εκεί, στην επέτειο έναρξης του πολέμου και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είπε, ακόμα, ότι ο ουκρανικός λαός ανέλαβε δράση με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι στο παρελθόν. «Παρ' όλες τις διαφωνίες που έχουμε στο Κογκρέσο μας σε ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά για τη δημοκρατία γενικότερα» σημείωσε ο Μπάιντεν.




Μπάιντεν: Ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Μετά την άφιξη Μπάιντεν στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φιλοξενεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου.



«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο ενός έτους από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος.

Σήμερα, στο Κίεβο, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Και θα μοιραστώ ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με πρωτοφανή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη - και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».

Έφτασε με τρένο από τα πολωνικά σύνορα

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στο Κίεβο μετά από μια πολύωρη διαδρομή με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία. Περπάτησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή. Οι New York Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».



Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε μυστικά λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναχωρεί από την Ουάσιγκτον χωρίς προειδοποίηση. Ο Μπάιντεν είχε ήδη προγραμματιστεί δημοσίως να φτάσει στη Βαρσοβία την Τρίτη το πρωί για διήμερη επίσκεψη και οι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπήρχαν άλλα σχέδια που θα μπορούσαν να ανακοινώσουν σχετικά με ένα ταξίδι στην Ουκρανία.

Την επίσκεψη υψηλόβαθμων συμμάχων στο Κίεβο είχε επιβεβαιώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Μέλνικ σε τηλεοπτική τοποθέτηση, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα ονόματα.

«Ας κρατήσουμε αυτή την ίντριγκα προς το παρόν και ας μην βιαστούμε να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά με την έκπληξη που ετοιμάζεται. Εξάλλου, είναι σημαντικό για μας ότι την παραμονή της πρώτης επετείου της επίθεσης, της επίθεσης μεγάλης κλίμακας , θα νιώσουμε και θα δούμε όχι μόνο λεκτική υποστήριξη, όχι μόνο την αλληλεγγύη που είδαμε, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και την παρουσία των σημαντικών κύριων εταίρων μας στο Κίεβο. Ας περιμένουμε, δεν έχει μείνει πολύς χρόνος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Κόντρα Πολάκη - Κουμουνδούρου: Ρίχνει τους τόνους ο Πολάκης για το ψηφοδέλτιο στην Κρήτη - Το παρασκήνιο

Ο Γκιννής 2ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι! - Δείτε βίντεο

Μωυσής Ελισάφ: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του δημάρχου Ιωαννιτών - Η τελευταία στάση έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης