Στην Τουρκία παραμένουν ελληνικές ομάδες διασωστών: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε όσους μπορούμε»

Στην Τουρκία παραμένουν ελληνικές ομάδες διασωστών: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε όσους μπορούμε»

«Είμαστε συγκλονισμένοι με όσα βλέπουμε, αλλά υπάρχουν ζωντανοί ακόμη κάτω από τα ερείπια», λένε στο protothema.gr

toyrkia-diaswstes-mak
Μπορεί η αποστολή της ΕΜΑΚ να ολοκληρώθηκε στις πληγείσες από τους διπλούς φονικούς σεισμούς περιοχές της Τουρκίας, αλλά στην γειτονική χώρα παραμένουν, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρη οι Επίλεκτες Ομάδες Διασωστών. Μια από αυτές είναι η Ομάδα του Αιγάλεω (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) η οποία έχει στήσει το στρατηγείο της στην πόλη Καχραμανμαράς και προσπαθεί να εντοπίσει ζωντανούς κάτω από τα χαλάσματα. Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. είχε έρθει σε επικοινωνία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό EVOLSAR, στον οποίο είναι μέλος, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε αντίστοιχα με τις πρεσβείες των χωρών που την απαρτίζουν για τη μετάβαση στην γείτονα χώρα εθελοντών από όλες τις ομάδες της.

toyrkia-diaswstes-8
toyrkia-diaswstes-7


Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος ήρθε σε επαφή με το Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη για την έγκριση της μετάβασης της αποστολής. Στις 10 Φεβρουαρίου αναχώρησε για Μυτιλήνη και από εκεί για την Τουρκία, όπου με τη συνοδεία εκπροσώπου της τουρκικής AFAD κινήθηκαν προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Όπως λένε στο protothema.gr από την πρώτη στιγμή που πάτησαν στο τουρκικο έδαφος έγιναν αποδέκτες των ευχαριστιών του τουρκικού λαού. «Η υποδοχή των Τούρκων, ιδαίτερα των απλών πολιτών είναι μεγάλη. Μας αγκαλιάζουν και μας λένε «ευχαριστώ» στα ελληνικά» λέει ο Γιώργος Ρουμελιώτης εκ των επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και προσθέτει: 

toyrkia-diaswstes-5
toyrkia-diaswstes-4
toyrkia-diaswstes-9


«Είμαστε συγκλονισμένοι με όσα βλέπουμε, από την ανυπολόγιστη καταστροφή και τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, αλλά υπάρχουν ζωντανοί ακόμη κάτω από τα ερείπια και γι΄’αυτό είμαστε εδώ. Να βρούμε και να σώσουμε όσους μπορούμε».

Η ομάδα μετέβη με δύναμη 35 εθελοντών, τρία (3) διασωστικά οχήματα, ένα (1) τζιπ, ένα (1) φορτηγό με trailer και μία κινητή ιατρική μονάδα. Οι εθελοντές είναι εξοπλισμένοι με πλήρη Μέσα Ατομικής Προστασίας και συνοδεύονται από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον, η αποστολή αναχώρησε με εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας αγνοουμένων στα χαλάσματα και ειδικά εργαλεία απεγκλωβισμού ,0 – Heavy USAR, ενώ θα υπάρχει διοικητική μέριμνα για την αυτονομία της (κουζίνα και ιατρείο).

toyrkia-diaswstes-2
toyrkia-diaswstes-3
toyrkia-diaswstes-6
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης