Κηδεία Κωνσταντίνου: Τι γράφουν τα διεθνή μέσα - Η Άννα Μαρία, το λαϊκό προσκύνημα και η ισπανική συμφιλίωση

Κηδεία Κωνσταντίνου: Τι γράφουν τα διεθνή μέσα - Η Άννα Μαρία, το λαϊκό προσκύνημα και η ισπανική συμφιλίωση

Οι παρουσίες και οι... απουσίες στις οποίες εστίασαν μέσα ενημέρωσης όπως το Reuters, το Associated Press κ.α.

stavros_annamaria
Ο αποχαιρετισμός στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο ολοκληρώθηκε με το δείπνο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από την οικογένεια του εκλιπόντος. Συνολικά προσήλθαν 17 αντιπροσωπείες ξένων κρατών, εστεμμένοι και μέλη βασιλικών οικογενειών καθώς και φίλοι του. Κάπως έτσι μπήκε ο επίλογος σε μια ολόκληρη εποχή που κλείνει με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, υιού του βασιλέα Παύλου, εγγονού του Κωνσταντίνου A’ και δισέγγονου του Γεωργίου Α’ και του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’ από τη μητέρα του, την Φρειδερίκη. Και αυτό καθώς έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος από τους πρωταγωνιστές των δραματικών γεγονότων της δεκαετίας του 1960 που οδήγησαν στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Αν και τα περισσότερα Διεθνή Μέσα δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη για ιστορικές αναδρομές και αναλύσεις, εστιάζοντας στην παρουσία δεκάδων γαλαζοαίματων, το Reuters διαφοροποιήθηκε: «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια, τη δεκαετία του 1960, προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974».

kidia-reuters


Το περιοδικο People έμεινε στην απουσία του Βρετανού βασιλιά και του διαδόχου του θρόνου. «Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β'». Ο Γουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του Lady Gabriella Windsor να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.

To People εστίασε επίσης και στην σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην κηδεία φόρεσε τον ίδιο διαμαντένιο σταυρό με αυτόν που φορούσε την ημέρα του γάμου τους.

Κλείσιμο
kidia-people


Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.

Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ μόνο σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ' αυτού».

kidia-mail-anna


Δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα της ιδιωτικής κηδείας και όχι μίας τελετής με τιμές αρχηγού κράτους. Η Deutsche Welle κάνει λόγο για μια ιδιωτική τελετή, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε. «Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και τάφηκε ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα βρέθηκαν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

kidia-dw


Από την πλευρά τους τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη συμφιλίωση ανάμεσα στην βασιλομήτορα Σοφία και την βασίλισσα Λετίθια μετά τον καβγά το 2018, όταν στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Πάλμα στη Μαγιόρκα, η Λετίθια και η Σοφία, λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες καθώς η τότε βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ήθελε να φωτογραφηθεί με τις εγγονές της, την πριγκίπισσα Λεονόρ, και την πριγκίπισσα Σοφία.

kidia-elpais
kidia-spain


Το Αssociated Press σχολίασε τη μαζική προσέλευση του κόσμου. Με τον ελληνικό εθνικό ύμνο χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών».

kidia-ap


Τα Μέσα από τη Δανία ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το γεγονός, καθώς η Άννα Μαρία κατάγεται από τη σκανδιναβική χώρα.Η βασιλική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού TV2, Καμίλα Σλίνγκμποργκ εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία είναι πολύ γνωστοί στη Δανία και για πολλά χρόνια τα δανέζικα ΜΜΕ καλύπτουν τη ζωή της οικογένειας, τους γάμους και το λαμπερό λάιφσταϊλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυλαία για τον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων - Όλα όσα έγιναν στο τελευταίο αντίο

Oι Survivors του ΣΚΑΪ... επαγγελματίες με σύστημα «καμήλα»

Ζέστη, σκόνη και ισχυροί νοτιάδες έως την Πέμπτη - Έρχεται τσουχτερό κρύο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης