Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο υπό έντονη βροχή, διαμαρτυρόμενοι για τον αφανισμό ενός χωριού στη δυτική
Γερμανία, το οποίο πρόκειται να ανοίξει δρόμο για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου. Σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις με την αστυνομία, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην άκρη του ορυχείου και στο ίδιο το χωριό.
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα
Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στη διαδήλωση, με τους παρευρισκόμενους να αντιτίθενται στην «εκκαθάριση» του χωριού
Λίτζεραθ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μεταξύ Άαχεν και Ντίσελντορφ, φωνάζοντας:
«Κάθε χωριό συνεχίζει να υπάρχει» και
«Δεν είστε μόνοι».
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι συμμετείχαν περίπου
35.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε
15.000. Στο περιθώριο της διαμαρτυρίας, η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαδηλωτές έσπασαν τα φράγματά της και κάποιοι μπήκαν στο ανθρακωρυχείο
«Garzweiler».
Ορισμένοι που προσπάθησαν να φτάσουν στην άκρη του ορυχείου, απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και γκλομπ ακριβώς έξω από το ίδιο το χωριό, το οποίο είναι πλέον περιφραγμένο, εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που έφτασαν μέχρι εκεί. Η κατάσταση ηρέμησε μετά το βράδυ.
Ορισμένοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αδικαιολόγητη, όπως λένε, βία της αστυνομίας και για το μέγεθος της αστυνομικής αντίδρασης αυτή την εβδομάδα. Η αστυνομία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά.
Η Τούνμπεργκ δήλωσε, στο μεταξύ, ότι η τύχη του Λίτζεραθ και η επέκταση
του ορυχείου «έχουν σημασία πολύ πέρα από τη Γερμανία».
Στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής,
«αυτό που κάνει ο καθένας έχει σημασία», δήλωσε στο
Associated Press λίγο πριν από τη διαδήλωση.
«Και αν ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, όπως η Γερμανία, και ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικά εκπέμποντες CO2 κάνει κάτι τέτοιο, τότε φυσικά επηρεάζει λίγο-πολύ τους πάντες - ειδικά αυτούς που σηκώνουν περισσότερο το βάρος της κλιματικής κρίσης».
Καθώς γινόταν η διαδήλωση, η εκκαθάριση του Λίτζεραθ είχε ήδη προχωρήσει αρκετά. Η επιχείρηση για την έξωση των ακτιβιστών για το κλίμα που έχουν ταμπουρωθεί στο χωριό ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης. Τις τρεις πρώτες ημέρες της επιχείρησης, η αστυνομία δήλωσε ότι περίπου 470 άτομα εγκατέλειψαν την περιοχή, 320 από αυτούς εθελοντικά.
Το απόγευμα της Παρασκευής δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πλέον ακτιβιστές στα εναπομείναντα κτίρια ή στις στέγες τους. Είπαν το Σάββατο ότι έπρεπε ακόμη να αντιμετωπίσουν 15 «κατασκευές» όπως δεντρόσπιτα και προσπαθούσαν να μπουν σε μια σήραγγα στην οποία πιστεύεται ότι κρύβονται δύο άτομα, μετέδωσε το dpa. Οι εργασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Ειδήσεις σήμερα:
«Αγρια μάχη» στην Ουάσιγκτον για τα F-16 στην Τουρκία - Βέτο Μενέντεζ και παρασκήνιο σε Κογκρέσο - Λευκό Οίκο
Η πρόβα της κηδείας του τέως βασιλιά, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι Έλληνες πολιτικοί που θα δώσουν το «παρών»
Λήμνος - Στέλιος Ρόκκος: Εκτάκτως σε νοσοκομείο της Αθήνας