Politico: Σχέδιο 14 σημείων από την Ευρωβουλή για την αποτροπή ενός νέου Qatargate

Politico: Σχέδιο 14 σημείων από την Ευρωβουλή για την αποτροπή ενός νέου Qatargate

Η Ρομπέρτα Μετσόλα θα προτείνει μια σειρά από νέους κανόνες για το λόμπινγκ και τη διαφάνεια

european-parliament33
Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να απαγορευτεί το λόμπινγκ για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας του σώματος που ταλανίζεται από το Qatargate.

Επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Politico αναφέρει ότι η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου Qatargate.

Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:

- Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.

- Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.

- Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.

- Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.

Κλείσιμο
- Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

- Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.

- Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.

- Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωβουλή.  Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Η αξιοπιστία της Ευρωβουλής υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Κατάρ και Μαρόκο.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, η Μέτσολα το χαρακτήρισε ως επίθεση στη Δημοκρατία της ΕΕ από ξένες δυνάμεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης - Η απόφαση της κυβέρνησης

Ληστεία στο Παλαιό Φάληρο: «Προσπάθησα να λύσω πρώτα το παιδί μου», λέει η μητέρα

Πρίγκιπας Χάρι: Γεννήθηκα για την περίπτωση που ο Ουίλιαμ χρειαζόταν κάποιο... όργανο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης