Politico - Κατάρ-gate: Δωρεάν πτήσεις, μια μυστική συμφωνία και μια «καταιγίδα» διαφθοράς

Politico - Κατάρ-gate: Δωρεάν πτήσεις, μια μυστική συμφωνία και μια «καταιγίδα» διαφθοράς

H συνεδρίαση της 10ης Μαΐου που «καίει» νέα πρόσωπα - Στο επίκεντρο η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου

eva-kaili-m
Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το Κατάρ-gate προχωρά το Politico σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο της «καταιγίδας» βρίσκεται η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γνωστή ως «DROI», μια συντομογραφία της γαλλικής φράσης «droits de l’homme» η επιτροπή αυτή ρίχνει φως στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που συγκεντρώνει πάνω της το διεθνές ενδιαφέρον και την καθιστέα ιδεατό στόχο για λόμπινγκ. Το ερώτημα που με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αν η επιτροπή αυτή είχε γίνεί «ζόμπι» λόγω της διείσδυσης σε αυτήν ξένων δυνάμεων που τη χρησιμοποιούν γαι να «ξεπλύνουν» τα λάθη τους.

Το ταξίδι στο Κατάρ

Το άρθρο του Politico ξεκινά με την αποκάλυψη - και την αποδοχή - ότι η Μαρί Αρενά, η πρόεδρος σήμερα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα από τα πρόσωπα που κάλεσε η Εύα Καϊλή μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στις 9 Δεκεμβρίου, ταξίδεψε στο Κατάρ αλλά δεν ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι το ταξίδι και η διαμονή ήταν πληρωμένα από την κυβέρνηση του Κατάρ. Η ίδια η Βελγίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε το λάθος αλλά επέρριψε την ευθύνη στη γραμματέα της για την οποία είπε ότι δεν υπέβαλε τα σχετικά εγγραφα ως όφειλε. Η Αρενά αντιμετωπίζει κυρώσεις που περιλαμβάνουν από χρηματική ποινή 10.140 ευρώ έως απαγόρευση εκπροσώπησης του ευρωκοινοβουλίου για έναν χρόνο.

Η ανισορροπία υπέρ του Κατάρ

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει το άρθρο του Politico ήταν η ανισσοροπία που φαίνεται να υπήρχε στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ του Κατάρ και κατά αντίπαλων χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Σαουδική Αραβία.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των Πρασίνων στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάνα Νόιμαν, αρκετές φορές είχε δει να δίνεται βήμα στην επιτροπή σε άτομα να επιτίθενται κατά των εχθρών του Κατάρ: «Μου ήταν δύσκολο να βλέπω να επιτρέπεται στο Κατάρ να παρουσιάζει επί μακρόν τα επιχειρήματά του. ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία δέχονταν επίθεση από ΜΚΟ, ορισμένες εκ των οποίων με αμφίβολη χρηματοδότηση, χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Στο πλαίσιο αυτό η Νόιμαν κάνει ειδική αναφορά σε συνεδρίαση το απόγευμα της 10ης Μαΐου στην αίθουσα 4Q1 υπό την προεδρία της Αρενά με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής της ΜΚΟ Droit au Droit, Νικόλα Τζιοβανίνι, με θάμα την «ανταλλαγή απόψεων για την επίπτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του Κόλπου».

Κλείσιμο
katar-gate


Στις 237 σελίδες της έκθεσης της ΜΚΟ του Τζιοβανίνι, ο οποίος δεν αποκάλυψε ποιος τη χρηματοδότησησε, «ο στόχος ήταν εμφανής: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούσαν σκιώδεις τακτικές λόμπινγκ για να κάνουν τις Βρυξέλλες να χορέψουν στον ρυθμό τους».

Το πρόβλημα με την έκθεση αυτή, αναφέρει το Politico ήταν ότι ο Τζιοβανίνι την ίδια ώρα ήταν εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της μεγαλύτερης ΜΚΟ No Peace Without Justice, η οποία, όπως έχει αποκαλυφθεί, έχει δεσμούς με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι αφεντικό του Τζιοβανίνι στην ΜΚΟ αυτή ήταν ο Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα, ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους για το Καταρ-gate που βρίσκονται στη φυλακή. Ο Φίγκα Ταλαμάνκα, σύμφωνα με το Politico, «είχε διαδραματίσει ρόλο στην ακρόαση της 10ης Μαΐου συντονίζοντας την οργάνωσή της» με την ιστοσελίδα να επικαλείται δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την ίδια ημέρα δε, η Αρενά είχε προσκαλέσει εκπροσώπους και από την ΜΚΟ Fight Impunity που είχε ιδρύσει ο Αντόνιο Παντσέρι, προκειμένου να παρουσιάσουν την ετήσια έκθεσή τους με το Politico να παρατηρεί ότι τόσο η ΜΚΟ του Παντσέρι όσο και η ΜΚΟ του Τζιοβανίνι είχαν την ίδια διεύθυνση στον αριθμό 41 της Rue Ducale στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται, δε, ότι το διήμερο πριν τη συνεδρίαση αυτή η Μαρί Αρενά βρέθηκε στην Ντόχα στο πληρωμένο από την κυβέρνηση του Κατάρ ταξίδι για να λάβει μέρος στη συνάντηση εργασίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε διοργανώσει η εθνική επιτροπή του Κατάρ για το θέμα και στην οποία παραβρέθηκε και ο Φίγκα-Ταλαμάνκα, επίσης με έξοδα πληρωμένα με καταριανό χρήμα.

Η μυστική συμφωνία

Σύμφωνα, πάντως, με το Politico η φιλική σχέση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τότε αλλά χρονολογείται από την εποχή που πρόεδρό της ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι, όταν και είχε προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ντόχα.

Ήταν το 2018 όταν ο Παντσέρι ταξίδεψε στη Ντόχα με τον τότε βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, και προχώρησαν σε μια ειδική συμφωνία με την κρατικά ελεγχόμενη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Το μνηνόνιο συνεργασίας προκύπτει, μάλιστα, από αναρτήσεις στο Instagram της κυβέρνησης του Κατάρ και αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης με τον Παντσέρι να φέρεται να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ ότι «θα μπορούσε να ειπωθεί ότι προχωρήσαμε σε μια διμερή συμφωνία που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές».



Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico οι Καταριανοί ωφελήθηκαν από τη συμφωνία αυτή καθώς η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε βήμα τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον επικεφαλής της αντίστοιχης επιτροπής του Κατάρ, τον Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρρι.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ήρθαν οι Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα: Από τον βασιλιά Γεώργιο στον Κωνσταντίνο

Γέλη Παπαγιαννοπούλου - Αγγελοπούλου: Η γυναίκα πίσω από τον «εμφύλιο» μιας δυναστείας

Αυστραλία: Viral στο TikTok ο DJ που κάνει τέκνο ρεμίξ τη «Ρόζα», τον «Στράτο» και το «Σώμα μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης