Ουκρανία: Ρωσικές θηριωδίες στη Χερσώνα - Εντοπίστηκαν 63 πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων

Ουκρανία: Ρωσικές θηριωδίες στη Χερσώνα - Εντοπίστηκαν 63 πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων

Ουκρανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν 11 παράνομες φυλακές και τέσσερις θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα μετά την απελευθέρωσή της

xersona-oukrania
Τα πτώματα 63 αμάχων που έφεραν σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν κοντά στην Χερσώνα, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει διαπράξει θηριωδίες κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το BBC, υπογραμμίζει ότι μίλησε με δύο άτομα που υποστηρίζουν ότι κρατήθηκαν για περισσότερο από ένα μήνα σε «θαλάμους βασανιστηρίων».

Σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Χερσώνα, κάθε κελί λέει τη δική του ιστορία, σημειώνει το ρεπορτάζ. Κάποια έχουν ρούχα σκορπισμένα παντού, ένα έχει ένα καμένο κρεβάτι, ένα άλλο έχει σκουπίδια σκορπισμένα.

Στο κελί με τον αριθμό έξι γράφτηκε η ιστορία της Anzhela. Εκεί πέρασε 31 ημέρες μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες μετά τη σύλληψή της από Ρώσους στρατιώτες τον Ιούνιο.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η 49χονη γυναίκα ήταν τηλεοπτική παρουσιάστρια σε κανάλι Telethon. Στις αρχές Μαρτίου, τεθωρακισμένες ρωσικές νηοπομπές μπήκαν στην πατρίδα της, την Χερσώνα.

Κλείσιμο
Τον Ιούνιο, ένοπλοι μπήκαν στο σπίτι της Anzhela, τη χώρισαν από τον σύντροφό της, της έβαλαν μια τσάντα στο κεφάλι και την έβαλαν σε ένα λεωφορείο. Από εκεί μεταφέρθηκε στο κελί νούμερο έξι.

«Στον τρίτο όροφο, άντρες χτυπήθηκαν», θυμάται. «Όταν ένας άνθρωπος βασανίζεται με ρεύμα, το ακούς. Είναι ένας περίεργος ήχος. Οι άντρες ούρλιαζαν από τον πόνο».

Αφού οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα, συνέλαβαν άτομα που είχαν υποτίθεται είχαν διασυνδέσεις με τον ουκρανικό στρατό ή επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την κατοχή.

Ουκρανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν 11 παράνομες φυλακές και τέσσερις θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα σε έρευνες που διεξήγαγαν μετά την απελευθέρωσή της. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι. Υπάρχουν φόβοι ότι είτε είναι νεκροί είτε μεταφέρθηκαν παράνομα σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, είτε στην ίδια τη Ρωσία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εντόπισε δεκάδες σορούς με σημάδια βασανιστηρίων κοντά στην πόλη. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι είπε ότι η έρευνα για τα εγκλήματα εκεί μόλις ξεκίνησε, καθώς «τόσα άλλα μπουντρούμια και τόποι ταφής αναμένεται να αποκαλυφθούν».

Η Anzhela περιέγραψε με ηρεμία ότι βασανίστηκε για περισσότερο από ένα μήνα. Έβλεπε πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικό να τα βγάζουν έξω αφού «οι ανακρίσεις τράβηξαν πολύ».

Παράλληλα, η Anzhela τόνισε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί τα φώτα ήταν πάντα αναμμένα. Μόλις απελευθερώθηκε, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί στο σκοτάδι. Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι και ο σύντροφός της κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο 69χρονος Oleksandr Maksimenko, μοιραζόταν ένα δωμάτιο με άλλους 15 άνδρες, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν ανηλεώς. Κάποιοι υπέστησαν ηλεκτροπληξία ως μέρος των βασανιστηρίων. «Είναι φρικτό», θυμάται. «Ένας τύπος που μεταφέρθηκε στο κελί μετά την ανάκρισή του επέστρεψε με μαύρη γλώσσα. Ήταν τόσο πρησμένη που δεν μπορούσε να τη βάλει στο στόμα του».

Οι Ουκρανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι συχνά αναγκάζονταν να ομολογήσουν ότι ήταν συνεργάτες της Ουκρανίας για να ελευθερωθούν. Στην περίπτωση του Oleksandr, έπρεπε να εμφανιστεί στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα ΕΛΑΣ στην Κιβωτό του Κόσμου: Kαταγγελίες στον «Συνήγορο του Πολίτη», μαρτυρία 17χρονου για ασέλγεια

O εκβιασμός που δεν πέρασε - To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια στη Λιβύη

Γερμανία: Το Spiegel δημοσίευσε απόρρητη έκθεση του στρατού για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης