Πόλεμος στην Ουκρανία - Η Δύση είχε προτείνει όρους παράδοσης στον Πούτιν, υποστηρίζει Ρώσος αναλυτής

Πόλεμος στην Ουκρανία - Η Δύση είχε προτείνει όρους παράδοσης στον Πούτιν, υποστηρίζει Ρώσος αναλυτής

Το αντάλλαγμα για αυτή την απώλεια εδαφών θα είναι η παραμονή του προεδρου της Ρωσίας στην εξουσία - Εν γνώσει της Ουκρανίας η πρόταση

putin_swsies_xr
Οδό διαφυγής από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, φέρεται να έδωσε η Δύση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει Ρώσος αναλυτής με σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο καθηγητής Βαλέρι Σολοβέι, που είχε διδάξει και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε την Παρασκευή ότι η παράδοση θα σημαίνει την εγκατάλειψη από τη Ρωσία όλων των εδαφγών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

Εξαίρεση θα είναι η Κριμαία, η οποία θα γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, το καθεστώς της οποίας θα συζητηθεί το 2029. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας θα πρέπει να μετακινηθεί αλλού.

Επιπλέον στους όρους είναι η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 100 χιλιομέτρων στα σύνορα Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως θα απαγορεύονται τα βαρέα όπλα.

Κλείσιμο
Τέλος, η Ρωσία θα εγκαταλείψει όλες τις διεκδικήσεις της στην Υπερδνειστερία και η Ουκρανία θα υποσχεθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για άλλα επτά χρόνια.

Ο Σολοβέι πρόσθεσε ότι επτά χώρες θα παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας – αν και δεν τις κατονόμασε. Πιθανόν η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι ανάμεσά τους.

Το αντάλλαγμα, αναφέρει η Daily Mail, θα είναι η ασυλία για τον Πούτιν και για συνεργάτες τους από τυχόν εγκλήματα, αλλά και η παραμονή στην εξουσία για τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Κατά τον αναλυτή, πάντως, «αν ο πρόεδρος δεν δεχτεί τους όρους, τους οποίους το κατεστημένο είναι έτοιμο να δεχτεί, τότε θα συνεχιστεί ο πόλεμος».

Προσθέτει ότι η επανάληψη των μαζικών επιθέσεων στις ουκρανικές υποδομές θα είναι μια ένδειξη ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τους όρους. Αλλά και η απουσία βομβαρδισμών δεν σημαίνει ότι οι όροι έγιναν δεκτοί – περισσότερο σημαίνει ότι η Μόσχα (ή, έστω, ο Πούτιν και ο κύκλος του) σκέφτεται την πρόταση.

Η ιδέα, είπε ακόμη ο Ρώσος αναλυτής, συζητήθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της πριν παρουσιαστεί στον κύκλο των συνεργατών του Πούτιν, ο οποίος και αυτό ίσως το πιο ενδιαφέρον αντέδρασε θετικά.

Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία πέχει ζητήσει την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο οι δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία, είχαν καθίσει για λίγες ημέρες στην αρχή του πολέμου. Αλλά και οι ΗΠΑ βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες, λόγω και του χειμώνα στην Ουκρανία που επιβαρύνει σημαντικά τη δυνατότητα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτεί όσο παραμένει στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: Τούρκος υπήκοος ο ύποπτος που αναζητούσε η CIA

Πώς βγαίνουν τα διαζύγια των τσιγγάνων στην Ελλάδα μέσω... TikTok και τα νυφοπάζαρα ανηλίκων

Η κρυφή ζωή της «βασίλισσας του πορνό» της Τάιμς Σκουέρ που γεννήθηκε στη... Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης