Βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ: Τα αποτελέσματα μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού»

Βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ: Τα αποτελέσματα μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού»

Προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ποσοστό ικανό να του δώσει την πρώτη θέση με περίπου τριάντα έδρες

Mohammad_Shtayyeh
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεφ, μετά τη δημοσιοποίηση έξιτ πολ που καταγράφουν αλματώδη άνοδο των ψήφων της ισραηλινής άκρας δεξιάς.

«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές (...) μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεφ.

Προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ, τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ποσοστό ικανό να του δώσει την πρώτη θέση με περίπου τριάντα έδρες, μπροστά από το κόμμα Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης Γιαΐρ Λαπίντ, με περίπου 24 έδρες.

Η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ του, αναδεικνύοντας 14 μέλη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη, που προοιωνίζονται επίσης καλές επιδόσεις για τα λεγόμενα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντα κατά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο κ. Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ αν συνυπολογιστούν οι έδρες των θρησκευτικών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ (...) καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλεύτρια της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Πετράλωνα: Φρίκη με την υπόθεση βιασμών - Καταγγελίες ότι κακοποιούνταν κι άλλα παιδιά

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σύσταση για εμβολιασμό και φόβος για «τριδημία»

GNTM 5: Η αποχώρηση της Ντορέλας και το ηχηρό μήνυμα κατά του body shaming - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης