Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα την Παρασκευή σε 4 περιφέρειες για την προσάρτηση στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα την Παρασκευή σε 4 περιφέρειες για την προσάρτηση στη Ρωσία

Το δημοψήφισμα αφορά σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

zaporizia820
Την Παρασκευή θα ξεκινήσει το δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι ηγέτες τεσσάρων περιφερειών στην Ουκρανία, οι οποίες βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων.

Πρόκειται για το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, οι διοικήσεις των οποίων ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή, θα ξεκινήσει η διαδικασία του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο για την αλά Κριμαία προσάρτησή τους στη ρωσική δημοκρατία.

Ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, δηλαδή τα όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση ρωσικής έμπνευσης το 2014 στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Καταδικάζει η Δύση

«Νέα κλιμάκωση του πολέμου» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τα δημοψηφίσματα που σκοπεύουν να οργανώσουν φιλορωσικές Αρχές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε στο Twitter: «Τα ψεύτικα δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο του Πούτιν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία».

Κλείσιμο
«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές επαρχίες, από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χαλκευμένα δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα».

«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας…», πρόσθεσε ο καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνοια Ερντογάν στον ΟΗΕ: Kατηγορεί την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών

ΑΑΔΕ - Εφαρμογή Appodixi: Πώς θα τσεκάρετε τη γνησιότητα των αποδείξεων από το κινητό σας

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που μοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους... και τους έκλεβαν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης