Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου: Από «πέτρα του σκανδάλου»... βασιλική σύζυγος - Μια ζωή γεμάτη ανατροπές

Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου: Από «πέτρα του σκανδάλου»... βασιλική σύζυγος - Μια ζωή γεμάτη ανατροπές

Κάποτε η κοινή γνώμη της Βρετανίας ήταν εναντίον της γυναίκας που έκλεψε την καρδιά του Καρόλου, όμως με τα χρόνια η Καμίλα  κέρδισε τους Άγγλους και τα εχθρικά ΜΜΕ

camila-arthro
Η χθεσινή ημέρα, που βύθισε στο πένθος τους Βρετανούς σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τη χώρα τους, πρόκειται να φέρει τεράστιες αλλαγές στη ζωή των μελών της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, που παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο για επτά ολόκληρες δεκαετίες, τη «σκυτάλη» παραλαμβάνει ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ', ένας μονάρχης με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και κάποιες αντισυμβατικές ιδέες σε κοινωνικά ζητήματα - τουλάχιστον για τα δεδομένα του Μπάκιγχαμ.

Η ανακήρυξη του Καρόλου σε νέο βασιλιά της Βρετανίας, που θα συμβεί αύριο, θα αλλάξει τον τίτλο και ενός άλλου προσώπου, πιθανότατα του πιο σημαντικού στη ζωή του 73χρονου γαλαζοαίματου. Πρόκειται για την Καμίλα, τη γυναίκα της ζωής του, που πλέον ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωσή της από «πέτρα του σκανδάλου» σε «βασιλική σύζυγο», και μάλιστα καταφέρνοντας μέσα στα χρόνια να στρέψει την -ως επί το πλείστον- εχθρική κοινή γνώμη υπέρ της και να κατακτήσει τις καρδιές των Βρετανών.«Υπήρξε μια εποχή θα θεωρούνταν αμφιλεγόμενο από κάποιους να αποδοθεί στην Καμίλα η τιμή του ανώτατου βασιλικού τίτλου. Η Καμίλα είχε κατηγορηθεί από ορισμένους ως υπεύθυνη για τη διάλυση του Καρόλου με την Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο ευρύ κοινό η σχέση του, η Καμίλια έγινε στόχος καυστικών επικρίσεων. Χρειάστηκε αρκετό χρόνος για να την αποδεχθεί ο κόσμος μετά τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997. Ακόμα και όταν παντρεύτηκε τον Κάρολο το 2005 το ζήτημα του μελλοντικού της τίτλου προκάλεσε αρκετές διαφωνίες και συζητήσεις», γράφει σε σημερινό της άρθρο η Daily Mail.


Εκείνη την περίοδο, πηγές από το παλάτι είχαν υποστηρίξει ότι η Καμίλα δεν επιθυμούσε (όταν θα έφτανε η ώρα να ανέβει ο Κάρολος στον θρόνο) να αποκτήσει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου», παρόλο που το δικαιούνταν. Αντίθετα, πρόθεσή της ήταν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να την αποκαλούν «πριγκιπική σύζυγο», ένας τίτλος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά στη βρετανική ιστορία.

camilla
Κλείσιμο


Αυτό το σενάριο πλέον δεν υφίσταται και θεωρείται σίγουρο από τα βρετανικά ΜΜΕ ότι η Καμίλα θα λάβει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου. Αυτό δεν εκπλήσσει όμως πλέον κανέναν, αφού η σύζύγος του Καρόλου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β' ανακοίνωσε δημόσια ότι ενέκρινε να λάβει η νύφη της τον συγκεκριμένο τίτλο όταν εκείνη έφευγε τελικά από τη ζωή. Στο μήνυμα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, η 96χρονη μονάρχης χαρακτήρισε «ειλικρινή ευχή» της να πάρει η Καμίλα τον τίτλο, επισφραγίζοντας δημόσια αυτό που είχε συμβεί πολλά χρόνια πριν, όταν η Ελισάβετ «έδωσε την ευχή της» στη νύφη της να γίνει «βασιλική σύζυγος».

Ο λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε να κάνει αυτήν την ανακοίνωση στην επέτειο των 70 ετών της στον θρόνο δεν είναι τυχαίος. Με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον το βρετανών, το παρακάτω μήνυμα που έστειλε αποκτούσε ξεχωριστή σημασία: «Όταν, με το πλήρωμα του χρόνου, γίνει ο γιος μου Κάρολος βασιλιάς, ξέρω ότι θα προσφέρετε στον ίδιο και τη σύζυγό του Καμίλα την ίδια στήριξη που προσφέρατε και σ' εμένα, αφού είναι ειλικρινής ευχή μου, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ανακηρυχθεί βασιλική σύζυγος, συνεχίζοντας να εκτελεί τα βασιλικά της καθήκοντα».

consort


Η Καμίλα είπε αργότερα ότι «συγκινήθηκε πολύ» από αυτό το δημόσιο μήνυμα υποστήριξης και το θεώρησε μεγάλη τιμή της.

Η σταδιακή ενίσχυση του στάτους της Καμίλα στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας εμπλούτισε με το πέρασμα των χρόνων  τα καθήκοντα  και τα αξιώματά της. Το 2016 έγινε μέλος του Ιδιωτικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Καρόλου όταν αυτός ανακηρυχθεί επίσημα μονάρχης αύριο, ενώπιον του Συμβουλίου Ενθρόνισης.

Μέσω του φιλανθρωπικού της έργου για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την ανάδειξη των προβλημάτων της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, η Καμίλα έχει ήδη δώσει το στίγμα του ρόλου που θα αναλάβει σαν βασιλική σύζυγος. Τη δράση της θα διευκολύνει πιθανότατα η ευνοική διάθεση που έχουν πλέον απέναντί της τα βρετανικά ΜΜΕ, «εξαιτίας του χιούμορ και της αφοσίωσή της στον άντρα της και το δημόσιο καθήκον», όπως επισημαίνει η Daily Mail.

prince_charles_camilla


Στην τελετή στέψης, η Καμίλα θα λάβει το στέμμα της στο πλευρό του συζύγου της, όπως είχε γίνει και με την τελευταία βασιλική σύζυγο, τη Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμένεται μάλιστα να φορέσει το ίδιο στέμμα που φόρεσε η μητέρα της Ελισάβετ Β' στην στέψη του 1937: Μια «βασίλισσα» στο πλευρό ενός νέου βασιλιά.

Ποια είναι η Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου

Πριν γίνει η Βασίλισσα-σύζυγος του Καρόλου Γ΄, Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, η Καμίλα (γεννημένη Καμίλα Ρόζμαρυ Σαντ, αργότερα Πάρκερ Μπόουλς, 17 Ιουλίου 1947) κατείχε τον τίτλο Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ωστόσο η ίδια προτιμούσε να την αποκαλούν «Δούκισσα της Κορνουάλης», λόγω της ισχυρής σύνδεσης του τίτλου «Πριγκίπισσα της Ουαλίας» με την πρώτη σύζυγο του Καρόλου, την αγαπημένη των Βρετανών, Νταϊάνα.

Η Καμίλα είναι η πρωτότοκη κόρη του πρώην στρατιωτικού και κατόπιν επιχειρηματία Μπρους Σαντ και της συζύγου του Ρόζαλιντ Κάμπιτ, η οποία ήταν κόρη Βρετανού Βαρόνου. Το 1973 η Καμίλα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Το 1995 ο γάμος τους λύθηκε με διαζύγιο.

Για πολλά χρόνια η Καμίλα και ο Κάρολος είχαν μια ιδιαίτερα στενή σχέση, η οποία είχε τύχει μεγάλης δημοσιότητας από τον τύπο, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων για τον ρόλο της «φίλης» του Πρίγκιπα της Ουαλίας, στα προβλήματα της σχέσης του με την Νταϊάνα. Μετά το θάνατο της τελευταιας σε τροχαίο το 1997, ο Κάρολος θα εμφανίσει πλέον δημόσια την Καμίλα ως σύντροφό του. Το 2005 το ζευγάρι θα παντρευτεί σε ένα κλειστό πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Ουίνδσορ, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ο θρησκευτικός τους γάμος.Ειδήσεις σήμερα:

Η Βρετανία δακρύζει για τη «Λίλιμπετ» της - Τι ακολουθεί τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Με τον Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα στο πλευρό της οι τελευταίες ώρες της βασίλισσας Ελισάβετ

Ιβ Τζομπς: Ποια είναι η κόρη του Στιβ Τζομπς που τρόλαρε το νέο iPhone 14
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης