Ντόναλντ Τραμπ: Στο στόχαστρο κατασκόπων το πολυτελές θέρετρο στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα

Ντόναλντ Τραμπ: Στο στόχαστρο κατασκόπων το πολυτελές θέρετρο στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα

Πράκτορες του FBI εντόπισαν διαβαθμισμένα έγγραφα με πυρηνικά μυστικά 18 μήνες αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο

trump
«Μαγνήτης» για ξένους κατασκόπους είναι το πολυτελές θέρετρο στο Mar - a - Lago του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούν αξιωματούχοι μετά την ανακάλυψη πυρηνικού αρχείου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», πρώην επικεφαλής πληροφοριών ισχυρίζονται ότι οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας «κουνούν το κεφάλι τους για το τι ζημιά μπορεί να είχε γίνει» καθώς στο θέρετρό του στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να φύλαγε διαβαθμισμένα έγγραφα με πυρηνικά μυστικά επί 18 μήνες, από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Σε έφοδο του FBI στην οικία του στη Φλόριντα, κατασχέθηκαν έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες.

Πήρε μαζί του πολλά άκρως απόρρητα έγγραφα

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε ότι ένα έγγραφο που περιγράφει την αμυντική ικανότητα μιας απροσδιόριστης ξένης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, ήταν ένα από τα πολλά άκρως απόρρητα έγγραφα που ο Τραμπ πήρε μαζί του αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Υπήρχαν επίσης έγγραφα με την ένδειξη -SAP - «Προγράμματα Ειδικής Πρόσβασης», τα οποία συχνά αφορούν στοιχεία πληροφοριών των ΗΠΑ και των οποίων η κυκλοφορία είναι αυστηρά περιορισμένη, ακόμη και μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης με ειδική άδεια ασφαλείας.


Έγγραφα με σφραγίδα HCS

Κλείσιμο
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό από όλα, είναι ότι υπήρχαν χαρτιά με σφραγίδα HCS, Humint Control Systems, που αφορούσαν πληροφορίες προσώπων που συγκεντρώθηκαν από πράκτορες εχθρικών χωρών, των οποίων οι ζωές θα κινδύνευαν εάν μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διενεργεί αξιολόγηση της ζημίας, η οποία επικεντρώνεται στα διαβαθμισμένα έγγραφα ωστόσο, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι δουλειά της αντικατασκοπείας του FBI να εκτιμήσει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Η οικία ενός τέως προέδρου που δυσπιστεί απέναντι στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ και επαίρεται για τις γνώσεις του πάνω σε σε απόρρητα έγγραφα, αποτελεί προφανή στόχο των ξένων πληροφοριών, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Είμαι βέβαιος ότι το Mar-a-Lago στοχοποιήθηκε»

«Γνωρίζω ότι οι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας εντός της κυβέρνησης, οι πρώην συνάδελφοί μου, κουνούν το κεφάλι τους για το τι ζημιά μπορεί να είχε προκληθεί», τόνισε ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA, στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

«Είμαι βέβαιος ότι το Mar-a-Lago στοχοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες αντικατασκοπείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 ή 20 μηνών, και αν μπορούσαν να στείλουν άτομα σε αυτήν την οικία και να έχουν πρόσβαση στα δωμάτια όπου βρίσκονταν αυτά τα έγγραφα κι έκαναν αντίγραφα αυτών, θα το έκαναν».

Μετανάστρια βρέθηκε κοντά στην οικογένεια Τραμπ παριστάνοντας την κληρονόμο

Τον περασμένο μήνα, το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς ανέφερε ότι μια ρωσόφωνη μετανάστρια από την Ουκρανία μπόρεσε να συναναστραφεί με την οικογένεια και τους φίλους του τέως προέδρου στο Mar-a-Lago, παριστάνοντας την Άννα ντε Ρότσιλντ, κληρονόμο της διάσημης τραπεζικής δυναστείας.

Η Inna Yashchyshyn, κόρη ενός οδηγού φορτηγού που μεγάλωσε στο Μονακό και μετανάστευσε στον Καναδά, αφηγείτο ιστορίες για αμπέλια και κτήματα υποστηρίζοντας ότι συνάντησε προσωπικά τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, φωτογραφίζοντας τον εαυτό της σε ένα γήπεδο γκολφ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Yashchyshyn ήταν κατάσκοπος, αλλά η ιστορία αυτή δείχνει πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο Mar-a-Lago.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, σε δύο Κινέζες πέρασαν χειροπέδες αφότου εντοπίστηκαν στο προαύλιο της οικίας. Μία από αυτές, η Zhang, είχε στην κατοχή της τέσσερα κινητά τηλέφωνα, έναν φορητό υπολογιστή, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο που βρέθηκε ότι έφερε κακόβουλο λογισμικό. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, οι ερευνητές βρήκαν εννέα μονάδες USB, πέντε κάρτες SIM και μια συσκευή «ανιχνευτή σήματος» για τον εντοπισμό κρυφών μικροφώνων ή καμερών. Κρίθηκε ένοχη για παράνομη είσοδο σε ένα απαγορευμένο κτίριο και ψευδείς δηλώσεις σε ομοσπονδιακό αξιωματικό και απελάθηκε στην Κίνα το 2021.

Το 2021, ο Οργανισμός Τραμπ ζητούσε 87 ξένους εργάτες για θέσεις εργασίας στο Μαρ-α-Λάγκο, με μισθούς που ξεκινούσαν από 11,96 δολάρια την ώρα.

«Οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία ξένων πληροφοριών, είτε αυτές που ανήκουν στην Κίνα, που ανήκουν στο Ιράν, στην Κούβα, οπωσδήποτε συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενδιαφέρονται… και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο Mar-a-Lago», δήλωσε ο Peter Strzok, πρώην αναπληρωτής βοηθός διευθυντής αντικατασκοπείας στο FBI, όπως ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο MSNB.



Ειδήσεις σήμερα:

«Η Ελλάδα κάνει ψηφιακό άλμα» - Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την επένδυση €2 δισ. της United Group σε οπτικές ίνες


Ανησυχία για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ - Βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ


The Queen’s Gambit: Λύση στην υπόθεση μήνυσης της θρυλικής σκακίστριας στο Netflix
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης