The Queen’s Gambit: Λύση στην υπόθεση μήνυσης της θρυλικής σκακίστριας στο Netflix

The Queen’s Gambit: Λύση στην υπόθεση μήνυσης της θρυλικής σκακίστριας στο Netflix

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι είχε μηνύσει τη δημοφιλή πλατφόρμα για συκοφαντική δυσφήμιση - Ζητούσε αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων

The_Queens_Gambit_
Το Netflix συμβιβάστηκε και βρήκε λύση στην αγωγή που κατέθεσε η Νόνα Γκαπριντασβίλι, η οποία ισχυρίστηκε ότι δυσφημίστηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς The Queen’s Gambit.

Πιο συγκεκριμένα, η θρυλική Γεωργιανή σκακίστρια υποστήριξε ότι τα επιτεύγματά της δυσφημίστηκαν όταν ένας εκφωνητής σκακιού στη σειρά του Netflix δήλωσε λανθασμένα ότι «δεν αντιμετώπισε ποτέ άνδρες». Στην πραγματικότητα, η Γκαπριντασβίλι είχε αντιμετωπίσει 59 άνδρες αντιπάλους μέχρι το 1968, έτος κατά το οποίο διαδραματίζεται η δημοφιλής σειρά.
Η πλατφόρμα είχε προσπαθήσει να απορρίψει την αγωγή, υποστηρίζοντας ότι οι δημιουργοί της σειράς είχαν άδεια. Όμως τον Ιανουάριο ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αυτό το επιχείρημα, κρίνοντας ότι τα φανταστικά έργα δεν έχουν ασυλία από αγωγές αν δυσφημούν πραγματικούς ανθρώπους. Το Netflix άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο 9ο Εφετείο, αλλά την Τρίτη 6/9/2022 η υπόθεση απορρίφθηκε.

«Τα μέρη είναι ικανοποιημένα που το θέμα έχει επιλυθεί» δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντερ Ρούφους Ισαάκς, ο οποίος εκπροσώπησε την Νόνα Γκαπριντασβίλι.

Οι όροι του διακανονισμού δεν γνωστοποιήθηκαν και εκπρόσωπος του Netflix δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που το θέμα έχει επιλυθεί».
Κλείσιμο
Το χρονικό της υπόθεσης 
Η Γεωργιανή σκακίστρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix και ζητάει αποζημίωση 5 εκατομμύρια δολαρίων, υποστηρίζοντας πως στη δημοφιλή σειρά «The Queen's Gambit» διαστρεβλώνονται τα επιτεύγματά της

Η θρυλική σκακίστρια την εποχή της Σοβιετικής, κατηγορεί την streaming πλατφόρμα για μια σκηνή στο φινάλε της επιτυχημένης σειράς πως ήταν "εξαιρετικά σεξιστική και περιφρονητική".

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας, φανταστικοί χαρακτήρες της αμερικανικής μίνι σειράς υποστήριξαν ότι η Γκαπριντασβίλι «δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες».

Ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες -σημειώνεται στην αγωγή- είναι «προφανώς ψευδής», «κατάφωρα σεξιστικός» και «περιφρονητικός», καθώς η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει αντιμετωπίσει δεκάδες κορυφαίους άνδρες παίκτες.

Στη φανταστική εξιστόρηση για την Μπεθ Χάρμον, χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Άνια Τέιλορ- Τζόι, η οποία ταξιδεύει στη Μόσχα για μια σειρά αγώνων σκακιού κόντρα σε Σοβιετικούς πρωταθλητές στο φινάλε της σειράς, ένας εκφωνητής ενός τουρνουά σκακιού λέει: «Η Ελίζαμπεθ Χάρμον δεν είναι καν σημαντική παίκτρια με βάση τα δικά τους στάνταρντ. Το μόνο ασυνήθιστο για αυτή, πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άνδρες».
The Queen's Gambit Limited Series Trailer | Rotten Tomatoes TV
Η 80χρονη πλέον Γκαπριντασβίλι ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε ο τίτλος του διεθνούς γκρανμαίτρ από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), το 1978. Αγωνίστηκε εναντίον δεκάδων ανδρών καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1968, τη χρονιά που παρουσιάζει το επεισόδιο της δραματικής σειράς, «είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άνδρες σκακιστές (28 από αυτούς ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι), συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δέκα Grandmasters εκείνης της εποχής» σύμφωνα με μήνυση Πέμπτη στο Ομοσπονδιακό Επαρχιακό Δικαστήριο στο Λος Άντζελες.

Οι δικηγόροι της Γκαπριντασβίλι ισχυρίστηκαν ότι η μίνι σειρά, την οποία παρακολούθησαν 62 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της πελάτισσάς τους.

Το Netflix σε ανακοίνωση ανέφερε ότι έχει «μόνο τον μέγιστο σεβασμό για την κ. Γαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτή η αξίωση «δεν έχει καμία αξία» και προανήγγειλε «σθεναρή» υπεράσπιση στην υπόθεση.

Η σειρά του Netflix αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γουόλτερ Τέβις, του 1983. Το "The Queen's Gambit" κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες φέτος και απέσπασε 18 υποψηφιότητες για Emmy. Ήταν τόσο επιτυχημένο που τώρα υπάρχουν σχέδια να γίνει και θεατρικό μιούζικαλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογικός νόμος: Στη ΔΕΘ την Κυριακή θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης


Άννα ντε Αρμάς: Η νέα Μέριλιν από την Κούβα


Αίγυπτος: Τέσσερις δημοσιογράφοι κατηγορούνται για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης