Ζαπορίζια: Βασανιστήρια φοβούνται ότι θα υποστούν από τους Ρώσους οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ζαπορίζια: Βασανιστήρια φοβούνται ότι θα υποστούν από τους Ρώσους οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Energoatom»

zaporizia
Για να τους κρατήσουν το στόμα κλειστό, οι υπάλληλοι του ουκρανικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια φοβούνται ότι θα «υποστούν βασανιστήρια», πριν την επιθεώρηση μελών της Διεθνούς Ομάδας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να φθάσει στην περιοχή στο τέλος της εβδομάδας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν από την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» το Σάββατο, εν μέσω προειδοποίησης για υψηλό κίνδυνο διαρροής υδρογόνου ή ραδιενεργού υλικού, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν κοντά στο εργοστάσιο.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν.
Το ηλεκτροπυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια εξακολουθεί να είναι στόχος των Ρώσων γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κρίση στη χώρα όπως και σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας την περασμένη Πέμπτη και άρχισε να επαναλειτουργεί την επομένη.

Κλείσιμο
Η απόκτηση του ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αποτελεί «σημείο- κλειδί» για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς επιδιώκουν να θέσουν υπό «πλήρη έλεγχο» τη γύρω περιοχή του Ντονμπάς».

Καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής των επιθεωρητών που μεταβαίνουν στην περιοχή, επισκέφτηκε τελευταία φορά το εργοστάσιο τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί ειδικοί που εργάζονται εκεί «συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να διατηρούν, όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου, την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Σε σημερινό του μήνυμα στο Twitter, υποστήριξε ότι η ομάδα του είναι καθ' οδόν .

«Έφτασε η μέρα, η Αποστολή Υποστήριξης και Βοήθειας του @IAEAorg στη #Ζαπορίζια βρίσκεται καθ΄οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της #Ουκρανίας και της Ευρώπης. Περήφανος που ηγούμαι αυτής της αποστολής που θα είναι στην περιοχή αργότερα, προς το τέλος της εβδομάδας».



Η αποστολή των επιθεωρητών, η οποία θα αξιολογήσει τις ζημιές στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, θα λάβει υπόψη της και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών τις εγκαταστάσεις και των εντεινόμενων φόβων για πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

Ο Γκρόσι τόνισε επίσης, ότι το «το ηθικό του προσωπικού στη Ζαπορίζια είναι πολύ πεσμένο».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο «Fox News», υπάρχει «μια ατμόσφαιρα φόβου» μεταξύ των Ουκρανών εργαζομένων στη Ζαπορίζια που ανησυχούν ότι θα συλληφθούν από τους Ρώσους, οι οποίοι ανέλαβαν το εργοστάσιο τον περασμένο Μάιο. Μερικοί εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι φοβούνται ότι θα τους οδηγήσουν σε υπόγεια δωμάτια για να τους ανακρίνουν.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δήλωσαν επιπλέον, ότι υποψιάζονται πως η Ρωσία θα μειώσει τον αριθμό των Ουκρανών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και θα τοποθετήσει «αρκετούς Ρώσους εκπροσώπους σε κάθε δωμάτιο του κέντρου ελέγχου».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Πνιγμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 15χρονο

Πάνος Καμμένος: Σκαφάτος, αρμενίζει στο Αιγαίο...

Κυψέλη: 37χρονος σκότωσε στη μέση του δρόμου τη σύντροφο του φίλου του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης