Πάνος Καμμένος: Σκαφάτος, αρμενίζει στο Αιγαίο...

Πάνος Καμμένος: Σκαφάτος, αρμενίζει στο Αιγαίο...

Απολαυστικό φωτορεπορτάζ: Σκιάθος, Τρίκερι, Ferretti, μπλουζάκι με τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γκαγκάριν, λευκό μοδάτο παντελόνι - Το όνομά του... κάπου αναφέρθηκε στη Βουλή για τις υποκλοπές, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα στη νέα, απαλλαγμένη από τις σκοτούρες της πολιτικής, ζωή του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kammenos_skafos_thema_xr
«Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;». Λογικό ερώτημα που απευθύνει όποιος συναντά φέτος το καλοκαίρι τον κομψό, αδύνατο, χαλαρό, ανανεωμένο και ηλιοκαμένο Πάνο Καμμένο. Αγνώριστος αλλά όχι και άφαντος, ο «απόστρατος» πλέον πολιτικός οργώνει με τη θαλαμηγό του αυτό τον Αύγουστο τα γαλαζοπράσινα νερά των Σποράδων και του Παγασητικού κόλπου.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε στο Τρίκερι, στην ψαροταβέρνα «Ο Μανώλας». Πριν από δύο μέρες, ξέγνοιαστος και ευδιάθετος, μαζί με τη σύζυγό του Ελενα Τζούλη επισκέφτηκε και πάλι μια ταβέρνα στη Σκόπελο. Λίγες ημέρες πριν, απόλαυσε τα καταγάλανα νερά της παραλίας Μάραθα και κολύμπησε στα ανοιχτά των Κουκουναριών στη Σκιάθο.

Το βράδυ δείπνησε στο εστιατόριο «Καρνάγιο» στην Αμμουδιά του νησιού του Παπαδιαμάντη και έβγαλε χαμογελαστός και προσηνής φωτογραφίες με το προσωπικό του μαγαζιού. Αργότερα επέστρεψε για χώνεψη, ραχάτι και αναπολήσεις στο πρυμνιό ντεκ του πολυτελούς ιδιόκτητου σκάφους του. Την επομένη ο πασίγνωστος για τη ναυτοσύνη του καπετάν Πάνος με συγκυβερνήτη τον αγαπημένο του σκύλο Μπελμοντό, ράτσας pug, έβαλε πλώρη για το απέναντι νησάκι της Τσουγκριάς.
kammenos_skafos_thema_in__3_
Το 25μετρο σκάφος Ferretti 68, με το οποίο οργώνει το Αιγαίο ο Πάνος Καμμένος και το βάφτισε συμβολικά «Lay Back», δηλαδή αράζω, το αγόρασε από τον επιχειρηματία Ακη Σουρδή αντί, όπως λέγεται, 530.000 ευρώ
image00002
image00009
image00010
image00028
image00042
image00043
Κλείσιμο

Το νέο look

Με τους ρυθμούς του καλοκαιριού στις φλέβες του, συνεχίζει φρέσκος να χαράζει θαλάσσιες διαδρομές κατά τις πολυήμερες θερινές διακοπές του, δείχνοντας κυριολεκτικά άλλος άνθρωπος. Εντελώς διαφορετικός, εμφανισιακά και ιδιοσυγκρασιακά. Εβαλε στο μπαούλο τα ακριβά κοστούμια και τις φανταχτερές, πότε γαλάζιες και πότε ερυθρές, γραβάτες. Υιοθέτησε νέο ξένοιαστο ενδυματολογικό στυλ χωρίς τις σκοτούρες του επιμελούς φαίνεσθαι και τη θωράκιση μέσα στις καθωσπρέπει επίσημες φορεσιές. Εβγαλε τις δανεικές καταδρομικές ΟΥΚάδικες αρβύλες με τις οποίες καμάρωνε σε στρατιωτικές επιθεωρήσεις επί της αλησμόνητης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και περπάτησε με την ανάλαφρη ξυπολυσιά του μπατιροτουρίστα.

Πέταξε τα μιλιτέρ τζόκεϊ και κάλυψε με μπαντάνα τα μαλλιά, αντικατέστησε τις στολές παραλλαγής με αεράτα λινά λευκά παντελόνια, βερμούδες και λιλά ορθάνοιχτα στο στήθος πουκάμισα, πιθανόν για να διακρίνεται το τατουάζ με τα πέντε αστέρια στον αριστερό του ώμο. Φόρεσε κατακόκκινο κουλ καπελάκι με τυπωμένα τα αρχικά της πρώην ΕΣΣΔ και πορφυρό εφαρμοστό T-shirt που γράφει πάνω του φαρδιά πλατιά το όνομα του αείμνηστου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, προφανώς ως εκδήλωση πεποιθήσεων, αλλά και ως συνέχεια των χειμερινών φωτογραφικών αναρτήσεών του όπου φορούσε γούνινη ρωσική σάπκα διακοσμημένη με το σφυροδρέπανο.

Αποχωρίστηκε ακόμη το 8,3 μέτρων φουσκωτό του και το ταχύτατο 11,5μετρο σκάφος του «Julestoo», αγοράζοντας, βουλευτής όντας τις τελευταίες ημέρες της πρωθυπουργίας Τσίπρα, αντί, λέγεται, 530.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ακη Σουρδή το 25μετρο σκάφος του Ferretti 68. Βάφτισε συμβολικά το νέο απόκτημά του «Lay Back», κοινώς «αράζω», καταδεικνύοντας τις νέες επιλογές του και με αυτό την τελευταία τριετία αρμενίζει τα πέλαγα. Εκτοτε σαν έτοιμος από καιρό απολαμβάνει τα ρόδινα άνθη της λουσάτης καλοπέρασης χωρίς τα αγκάθια του κοτσανιού της καθημερινότητας.
kammenos_skafos_thema_in__2_
Το εντυπωσιακότερο για τον Πάνο Καμμένο είναι ότι στα 57 του χρόνια, μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι και την απώλεια 80 ολόκληρων κιλών, μοιάζει πλέον πολύ νεότερος

Το «καρφί» Μητσοτάκη

Η «καρφάρα» Μητσοτάκη, στη δευτερολογία του, την Παρασκευή στη Βουλή για ένα πόρισμα της ΕΥΠ το 2016, σχετικά με τον υπουργό Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εφέρετο -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «να μιλάει και να κάνει νταραβέρια, deals στην καθομιλουμένη, που αφορούσαν μέχρι και το κυλικείο της Βουλής με κάποιον υπόδικο», δεν στάθηκε ικανή να τον ταράξει. Περασμένα, ξεχασμένα...

Στη νέα του ζωή ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται με χαβανέζικα πουκάμισα να ετοιμάζει κοκτέιλ στο μπαρ «Ananas Tiki Project» της Βουλιαγμένης, το οποίο εγκαινίασαν οι γιοι του Γιάννης και Ηλίας, πότε ποζάρει με κόκκινο βελούδινο σακάκι στο διάσημο μικρό καμπαρέ «Lapin Agile» στη Μονμάρτρη του Παρισιού. Αλλοτε διασκεδάζει με παρέα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο «Εμπατή North» με τον Λευτέρη Πανταζή και άλλοτε λικνίζεται νταλκαδιάρικα στον ρυθμό του «Με προδώσαν οι φίλοι μου» σε ταβέρνα με λαϊκή ορχήστρα στη Γλυφάδα.

Μερικές φορές γλέντησε στο «Mayor» του Κολωνακίου, όπου ο γνωστός του από τα ξεφαντωτικά χρόνια στο λονδρέζικο μπουζουκτσιδικο «Elysee» Χάρης Γαλανός τού αφιέρωνε το «Παρακαλώ παρακαλώ / Μη με περνάτε για τρελό». Ο άτυχος τραγουδιστής απεβίωσε λίγο καιρό μετά από κορωνοϊό, αλλά ο προνοητικός Πάνος είχε ήδη εμβολιαστεί μαζί με τη σύζυγό του ση Σερβία με το ρωσικό Sputnik. Το εντυπωσιακότερο, πάντως, για τον ίδιο είναι ότι στα 57 του χρόνια μοιάζει πλέον πολύ νεότερος. Οχι άδικα.
kammenos_skafos_thema_in__4_
Με συγκυβερνήτη τον αγαπημένο του σκύλο Μπελμοντό, ράτσας pug, ο πρώην πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έβαλε πλώρη για το νησάκι της Τσουγκριάς

Σε σχέση με την επί σειρά ετών προηγούμενη θωριά του, έχασε 80 ολόκληρα κιλά ύστερα από λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι, στο νοσοκομείο «Υγεία». Αποφορτισμένος από το μάλλον υπέρογκα περιττό βάρος, έμεινε κυριολεκτικά μισός. Οχι όμως και στη σκιά της κοινωνικής καθημερινότητας. Πιο ενεργός από ποτέ στα social media, μερικές φορές σάρκαζε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Κάποια στιγμή προειδοποιούσε τους ακόλουθούς του να μην παρασυρθούν από τους απατεώνες που χρησιμοποιούσαν το όνομα και το προφίλ του για να προωθήσουν «μαϊμού» προϊόντα αδυνατίσματος.Τέλος, διαμαρτυρόταν επειδή σε ταβέρνα της Αργολίδας την οποία επισκέφτηκε δεν δέχονταν κατοικίδια, με αποτέλεσμα να τον πετάξουν έξω μαζί με το αγαπημένο του σκυλάκι. Ολα αυτά ενόσω δροσιζόταν στη πισίνα της αχανούς οικίας του στη Γλυφάδα, την οποία κληρονόμησε μέσω γονικής παροχής από τη μητέρα του Πολυτίμη ή όταν κολυμπούσε στην πισίνα του καλαίσθητου ξενώνα «Freedom» της πεθεράς του Δέσποινας Τζούλη, στην αγαπημένη του Ικαρία.

image00011
image00012
image00019
image00024
image00033
image00034

Εκτός πολιτικής

Προφανώς ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει νέες προτεραιότητες στη ζωή του. Η ενεργή πολιτική για τον πρώτη φορά εκλεγμένο στα 28 του και βουλευτή επί 26 ολόκληρα χρόνια έχει μάλλον καταχωριστεί στις πίσω του σελίδες. Στη φυλλομέτρηση της νέας του ατζέντας, το ξεδίπλωμα των καινούριων επιθυμιών του μάλλον εναρμονίζεται με περιζήτητες τέρψεις και φαντεζί χαρές. Εικάζεται ότι είχε πάρει τις οριστικές αποφάσεις του από τον Ιανουάριο του 2019, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με αφορμή την ονοματοθεσία της πΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολούθησε η κατοπινή καταγγελία του, ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματός του είχαν εξαγοραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχτηκε στην πράξη η εκ μέρους του μετάλλαξη της ανάγκης σε φιλοτιμία. Το κόμμα του ΑΝ.ΕΛ. (το οποίο είχε φτιάξει ο ίδιος και υπό την ηγεσία του μόλις σε τρεις μήνες ύπαρξης πήρε, το 2012, 670.000 ψήφους, ποσοστό 10,6% και 33 έδρες) δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2019, με τον ίδιο να σαλπάρει για άλλα, έκτος πολιτικής λιμάνια. Ετσι κι αλλιώς, είχε σιγουρέψει ότι ο ίδιος δεν θα επανεκλεγόταν βουλευτής. Αναπόδραστα φρόντισε εγκαίρως να κλείσει τις πόρτες ως πρώην πρωταθλητής Ελλάδας στο τάβλι.

Αυτομάτως βρήκε αντίβαρα στην άλλοτε ορμητική του πολιτική δραστηριότητα. Από το να επιχειρεί να πουλήσει πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία, να διαπληκτίζεται ρητορικά με τον Κοτζιά και να συνδιαλέγεται τηλεφωνικά με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, για τον ίδιο ήταν προτιμότερες οι βαθιές ανάσες θαλασσινού αέρα και οι αναζωογονητικές βουτιές στο πέλαγος. Μπροστά του πρόβαλε μια ζωή χαρισάμενη. Δίχως να υποδύεται πια τον Οβελίξ πλάι στον Αστερίξ-Τσίπρα, όταν δήθεν από κοινού αντιστέκονταν για την υπεράσπιση του μυθοποιημένου αδάμαστου γαλατικού χωριού, λέγοντας όμως στην πραγματικότητα πρόθυμα σε όλους «ναι».
kammenos_skafos_thema_in__5_
Χαμογελαστός και προσηνής μετά το δείπνο του στο εστιατόριο «Καρνάγιο» στην Αμμουδιά της Σκιάθου, έβγαλε φωτογραφίες με το προσωπικό
image00003
image00004

Επιδέξιος μάγειρας

Ακόμη καλύτερα, τώρα που είχε αδυνατίσει, φάνταζε δελεαστική και χωρίς επιπτώσεις η εξάσκηση του ουρανίσκου του στις γεύσεις καλομαγειρεμένων εδεσμάτων ή ενός λιτού πιάτου σαν τη δική του ψαρόσουπα με αλμυρό νερό. Είχε άλλωστε εντρυφήσει στα μυστικά της μαγειρικής από τότε που σπούδαζε στη Λιόν, φτάνοντας να γίνει επιδέξιος sous chef στην κουζίνα γαστριμαργικά εκλεκτού ρεστοράν της γαλλικής πόλης. Χώρια που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να φέρει ζωντανό ψάρι στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή στη θράκα ως δεινός δύτης και εξασκημένος ψαροντουφεκάς από την εποχή που, πιτσιρικάς, μαθητής της Λεοντείου ακόμα, παραθέριζε στο ιδιόκτητο κτήμα του επιτυχημένου επιχειρηματία πάτερα του Ηλία στο Γαλαξίδι.

Αν προσθέσει κανείς και την εξαιρετική ικανότητά του ως καπετάνιου, καθώς κυβερνούσε το 17μετρο οικογενειακό σκάφος «Ηλιάτορας» από τα πρώιμα μετεφηβικά του χρόνια, το πακέτο της καινούριας πορείας ζωής που χάραζε ήταν λίγο- πολύ δεδομένο. Ούτως ή άλλως, δεν λογάριαζε προβλήματα προσαρμοστικότητας. Για έναν πολιτικό που ταξίδεψε κάποτε στο Λονδίνο για τον γάμο του Παύλου με τη Μαρί-Σαντάλ και παράλληλα επισκέφτηκε του Σέρβους μακελάρηδες Κάρατζιτς και Μλάντιτς στο ορμητήριό τους στο Πάλε της Βοσνίας, δεν έμπαινε ζήτημα εξοικείωσης στις κάθε φορά διαφορετικές συνθήκες. Πόσο μάλλον που αυτός ως περιγραφόμενος ακραιφνής εθνικιστής δεξιός συγκυβέρνησε με ζήλο μαζί με τη διεθνιστική ριζοσπαστική Αριστερά!

Περασμένα, ξεχασμένα

Για τους ανθρώπους που συναναστρέφεται είναι αναμφισβήτητο ότι ο Πάνος Καμμένος έχει αφήσει αμετάκλητα πίσω του τις μέρες των ένθερμων ποζάτων θριαμβευτικών εναγκαλισμών του με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ως συνέταιρος της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης μαχόταν ως κομάντο τα μνημόνια. Ο πληθωρικός πολιτικός που έδινε στο παρελθόν αγώνες ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα δίκια του λαού και αμυνόταν στις δόλιες επιθέσεις μοχθηρών συμφερόντων του Σόρος και της συμμορίας του, άλλαξε πλέον μπούσουλα. Φαίνεται να έχει κλειδώσει πια στο ντουλάπι των αναμνήσεων τα ζόρια, τις πιέσεις και την εγρήγορση για την ευθύνη του στρατεύματος, όταν εκτελούσε τα κυβερνητικά του καθήκοντα ως πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Μοιάζει να έχει τυλίξει πλέον στο αλουμινόχαρτο της λησμονιάς την ταλαιπωρία της πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του, τις έγνοιες ανταπόκρισης σε υποσχέσεις, ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις, την έξαψη της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης με τους πολιτικούς του αντιπάλους, το άγχος των εις βάρος του αγωγών από συγγενείς πρώην πρωθυπουργού και δημοσιογράφους, την περιπέτεια της υπόθεσης με τις «offshore της μιας λίρας» της οικογένειάς του, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.

Ενδεχομένως αραχτός σε ηλιόλουστες αμμώδεις παραλίες και διαπλέοντας ακτές όπου καταπράσινα πευκώδη βουνά σχεδόν σβήνουν στη θάλασσα, ενίοτε μέσα στην τρέχουσα ανεμελιά του να ανακαλεί νοσταλγικά περίλαμπρες στιγμές που κόσμησαν την κυβερνητική θητεία του. Σαν εκείνες όπου χρησιμοποιούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ως προσωπικό του λίαρ τζετ ή όταν γιόρταζε, ως Ταύρος στο ζώδιο, τα γενέθλιά του με ζωντανή την παρουσία του τραγουδιστή Σταμάτη Γονίδη, ο οποίος ερμήνευε τις επιτυχίες του με τη συμμετοχή της μπάντας του Ελληνικού Στρατού που παιάνιζε για χάρη του το «Happy Birthday».

Πιθανόν αξέχαστη να του έχει μείνει και η διασκέδαση στα μπουζούκια αντάμα με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν μετά την «κωλοτούμπα» και τους πανηγυρισμούς της επανεκλογής αμφοτέρων στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Πάνος άνοιξε με πρωτοβουλία του το «Posidonio», ώστε ο Γιάννης Πλούταρχος να τους τραγουδήσει πριβέ. Ξεχωριστή ίσως στο μνημονικό του να παραμένει και η εκλεκτή παρέα του Παύλου Πολάκη στις τριήμερες εξορμήσεις τους για αναψυχή, καταδύσεις και ψάρεμα με φουσκωτό σε κοντινά στην Αττική νησιά.
kammenos_skafos_thema_in__6_
Με τους ρυθμούς του καλοκαιριού στις φλέβες του, ο κ. Καμμένος συνεχίζει να χαράζει θαλάσσιες διαδρομές κατά τις πολυήμερες θερινές διακοπές του

Θάμπωσαν τα οράματα

Ολα τα υπόλοιπα εκθαμβωτικά επιτεύγματα της θητείας του ως ΥΕΘΑ φαντάζουν πια ξεθωριασμένα, αν και έχουν διανυθεί από τότε μόλις 5, το πολύ 6, χρόνια. Υποχώρησαν από τα σφραγισμένα συρτάρια του νου το πατριωτικά περήφανο σόου του με την εναέρια ρίψη στεφάνων στα Ιμια, η επίσκεψή του στο Καστελόριζο παρέα με Χρυσαυγίτες τότε βουλευτές, η απαστράπτουσα σε κιτς τελετή εορτασμού της επετείου 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου σε στρωμένα κόκκινα χαλιά πάνω σε παλέτες με καφάσια υποκλινόταν στη θάλασσα, ενώ πλάι του παρατάσσονταν κοπέλες με λευκά φορέματα και κότινο ελιάς, καθώς και άνδρες με ασπίδες και κοντάρια.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θάμπωσαν και μαράθηκαν οι γραφικές δράσεις και τα ευφάνταστα οράματά του. Οπως η απονομή βαθμού υποναυάρχου στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο χειρισμός στρατιωτικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε και προσγείωσε στη Σύμη προς παραληρηματικό σχεδόν τρόμο των συνταξιδιωτών του, το σταύρωμα με τα δάχτυλα, εν είδει ξεματιάσματος, των F-16, τα όνειρά του να κάνει σωστό Κανάβεραλ το αεροδρόμιο της Καρπάθου. Περασμένα κατορθώματα, άλλα από αυτά ξεχασμένα, άλλα καταχωνιασμένα και μερικά ενεργά ακόμη στη συλλογική μνήμη.

Το ποτάμι της λήθης, πάντως, πήρε και ξάσπρισε καταπραϋντικά τις χλιδάτες συνήθειες και τον κοσμοπολιτικό ευδαιμονισμό του. Πλουσιόπαιδο γαρ, η προκλητική διαβίωσή του, εν μέσω λαϊκών στερήσεων, προσπεράστηκε χάρη στην περιουσία του αείμνηστου πατέρα του και δικαιολογήθηκε η ροπή του προς την προνομιούχα ευημερία χάρη στους πόρους που του αποφέρουν τα δηλωμένα στο «πόθεν έσχες» του συνολικά 66 ακίνητα που κατέχει μαζί με τη σύζυγό του... Επιπλέον, δεν κράτησε τις ψυχαγωγικές του ορέξεις και τα πολυτελή αξεσουάρ του μακριά από τα αδιάκριτα μάτια της κοινής γνώμης, κοινώς στη ζούλα.

Δεν είχε τις ενοχές του εύπορου αριστερού που απολαμβάνει τα θέλγητρα του καπιταλισμού γκρινιάζοντας και μεμψιμοιρώντας. Για τους παλιούς του φίλους ο Πάνος ανέκαθεν ήταν εραστής της καλής ζωής, οπαδός της άνεσης και φορές φανατικός του ξεδόματος, αλλά ποτέ δέσμιος τη μαλθακότητας. Ωστόσο, η εικόνα του πολιτικά ασυμβίβαστου που πλασάρισε θόλωσε τα νερά της κατάταξής του ανάμεσα στο λαϊκό παλικάρι και τον προνομιούχο εστέτ.
kammenos_skafos_thema_in__8_
Ευδιάθετος, κομψός, αδύνατος, χαλαρός, ανανεωμένος και ηλιοκαμένος, ο Πάνος Καμμένος «οργώνει» με τη θαλαμηγό του αυτό τον Αύγουστο τα γαλαζοπράσινα νερά των Σποράδων και του Παγασητικού κόλπου

Ξεχάστηκαν όλα

Ελάχιστοι θυμούνται πια ότι το 2013 απαθανατιζόταν μαζί με την οικογένειά του στη διάσημη και πανάκριβη Κουρσεβέλ των Γαλλικών Αλπεων. Απαντες σχεδόν έχουν ξεχάσει ότι όντας υπουργός διέμενε στη σουίτα «Georgetown» του «Four Seasons» της Ουάσινγκτον, τη στιγμή που η υπόλοιπη αντιπροσωπεία στοιβαζόταν σε ξενοδοχεία της σειράς. Οπως επίσης ότι τζόγαρε με μετρητά -γεγονός που ο τότε υπουργός απέκρυψε, παραπλανώντας το Κοινοβούλιο- στο Grosvenor Casino του Λονδίνου, διέμενε του στο πανάκριβο ξενοδοχείο «Mandarin Oriental» στο Knightsbridge και μετακινούνταν με εντυπωσιακή Jaguar στους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας. Χάθηκε ακόμη μέσα στον βόμβο της εξαντλητικής υπερπληροφόρησης και της κούρασης από το γονάτισμα στα μνημόνια ότι τραυματίστηκε κάνοντας σκι, μπορεί και σνόουμπορντ, στις Αυστριακές, αυτή τη φορά, Αλπεις.

Συσκοτίστηκε το πολυσυζητημένο deal στο οποίο προχώρησε για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3B, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ξεχάστηκε ακόμη ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τον Μάιο του 2018, όταν ήδη οι δύο Ελληνες αξιωματικοί είχαν συλληφθεί στα σύνορα και κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές, ο «Τουρκοφάγος» -εκτός από Σαλαμινομάχος και Μακεδονομάχος- υπουργός Εθνικής Αμυνας ταξίδεψε στο Μόντε Κάρλο και έβγαζε σέλφι με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Μερίδα της καλοπροαίρετης κοινής γνώμης λησμόνησε παρά συγχώρησε με την πάροδο του πενιχρού χρόνου τα άλλοτε εμπρηστικά και ομοφοβικά του σχόλια, το υπεροπτικό υφάκι του και τις αχαρακτήριστες εκφράσεις μέσα στη Βουλή «στα τέσσερα εσείς!» που φώναζε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και πρώην συντρόφους του στο κόμμα της Ν.Δ. Σκόρπισαν στην ομίχλη του χρόνου τα χυδαία τουίτ στον προσωπικό του λογαριασμό του με τις γραβάτες με τα πέη, την κατακραυγή και τη λοιδορία των οποίων ολόκληρος υπουργός φόρτωσε στον γιο του.

Παρομοίως εξατμίστηκε λόγω χρονικής απόστασης η άσεμνη χειρονομία του, όταν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο εναντίον φιλάθλων σε αγώνα πόλο γυναικών, υπερασπιζόμενος δήθεν την αξιοπρεπή προπονήτρια του αθλήματος, αδελφή του Αλεξία. Αν κάτι δεν ξεπλύθηκε στη συλλογική μνήμη, αυτό προέρχεται από το βουερά ορμητικό ρεύμα του καταλογισμού ευθυνών όταν με ασυγχώρητη αλαζονεία τα έβαλε με τους πυρόπληκτους και τους χαροκαμένους της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι.
kammenos_skafos_thema_in__7_
Το καλοκαιρινό look του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας συμπληρώνει πορφυρό εφαρμοστό T-shirt με το όνομα του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν και λευκό trendy παντελόνι

Φίλοι κι εχθροί

Από τότε, όμως, που η πολιτική του σταδιοδρομία έκλεισε άδοξα, εξαϋλώθηκαν και οι πολικές αμαρτίες που του αποδίδονται δικαίως ή αδίκως. Για εκείνους που τον αγαπάνε παραμένει ένας πληθωρικός, γεμάτος ενέργεια άνθρωπος, γλαφυρός αφηγητής και ντόμπρος ρήτορας, χιουμορίστας και φαρσέρ, τρυφερός οικογενειάρχης πατέρας πέντε παιδιών, συμπονετικός, εγκάρδιος και θεοσεβούμενος με μπροστάρη την Υπέρμαχο Στρατηγό.
Οσοι τον απεχθάνονται πολιτικά ισχυρίζονται ότι ο λύκος δεν αλλάζει αδυνατίζοντας και κάνοντας κρουαζιέρες. Το χούι δεν αλλοιώνεται.

Γι’ αυτούς συνεχίζει να είναι δικομανής, συκοφαντικός δημαγωγός, συγκρουσιακά αψίκορος, εμμονικός συνωμοσιολόγος, θορυβώδης φαφλατάς, αμετροεπής λαϊκιστής και ανυπόφορα ρωσόφιλος. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να βιώνει άνετα και πολυτελώς την προσωπική του ζωή, δίχως αποσιωπήσεις, ελιγμούς και γατοπερπατησιές στο σκοτάδι, εξαιρουμένων των νυχτερινών του εξόδων για διασκέδαση.

Εκ της τρέχουσας συμπεριφοράς και του ενστερνιζόμενου πλέον lifestyle του, είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κανείς ότι έχει άμεσες πολιτικές βλέψεις, αν και δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια. Οσο, όμως, στο «παράπηγμα» της υπερσυντηρητικής, εθνικιστικής Δεξιάς οι αρχηγικές φιλονικίες αυγατίζουν, πάντα θα ανοίγονται ρωγμές για την είσοδο παλιών, δοκιμασμένων και έμπειρων παικτών που βρίσκονται έξω από το γήπεδο. Αγνωστο αν τον ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική επανόδου στα κοινά.

Προσώρας αγναντεύει τον θαλασσινό ορίζοντα και ζυγίζει με το μάτι τον καιρό. Οσο για τη μελλοντική ενασχόλησή του, αυτή αναμένεται να τη δείξει η πέψη της μοναδικής αυτοσχέδιας, αλά Πάνος ψαρομακαρονάδας του και η πυξίδα της θαλαμηγού του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης