ΗΠΑ: Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ

ΗΠΑ: Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του - Αναμένεται διάγγελμα Μπάιντεν για «μια επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

αλ_καιντα111
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν κατονομάζεται.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει διάγγελμα στις 19:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας)  για «μια επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

"Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον ενός σημαντικού στόχου της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής και δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων", δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

αλ_καιντα6
Κλείσιμο


Ο Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, ηγέτης της Αλ Κάιντα ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο, ο οποίος επέβλεψε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μαζί με τον ιδρυτή της οργάνωσης, Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

αλ


Και οι δύο άνδρες διέφυγαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 και το πού βρισκόταν ο Ζαουαχίρι ήταν για καιρό ένα μυστήριο. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν το 2011.


αλ_καιντα

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς αποχωρούσε με εσπευσμένο και χαοτικό τρόπο το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό δυτικών κρατών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, περιορίστηκε από την πλευρά του να επιβεβαιώσει μόνο ότι διεξήχθη αεροπορική επιδρομή με UAV και την καταδίκασε σθεναρά, κάνοντας λόγο περί παραβίασης «των διεθνών αρχών».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα μέσα του Ιουλίου ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, τον Μάχελ αλ Αγκάλ, επίσης με πλήγμα από αέρος.




Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου: Νέα δίωξη σε βάρος της για τους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας

Αίγινα: Η 20χρονη είχε καταγγείλει τη μητέρα της για εξύβριση και ενδοοικογενειακή βία το 2014

Σέρρες: Ξεσπούν η μητέρα και ο αδελφός του φοιτητή που σκοτώθηκε στο ασανσέρ - «Ήταν ένα παιδί μάλαμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης