Σίνζο Άμπε: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα κίνητρα της εν ψυχρώ δολοφονίας - 41χρονος άνεργος ο ύποπτος, λέει η αστυνομία

Σίνζο Άμπε: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα κίνητρα της εν ψυχρώ δολοφονίας - 41χρονος άνεργος ο ύποπτος, λέει η αστυνομία

Ο ύποπτος δήλωσε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Αμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική - Η αστυνομία ερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του

053_AR-20220708215114_KINQ1_YOMI1312_215110334
Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη παραμένει συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, νέα στοιχεία έρχονται σταδιακά τη δημοσιότητα για την ταυτότητα του υπόπτου της ένοπλης επίθεσης. Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης είναι 41 ετών άνεργος, ο οποίος είπε στους ανακριτές ότι χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο.

«Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η ανάλυσή μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αστυνομικός της περιφέρειας Νάρα, όπου έγινε η δολοφονία.

Η αστυνομία της Νάρα δεν είναι σε θέση να πει εάν η οργάνωση την οποία ο ύποπτος δηλώνει ότι στοχοθέτησε, υπάρχει σήμερα. Θα ερευνήσει εάν ο Άμπε είχε σχέση με «συγκεκριμένη οργάνωση» που ανέφερε ο ύποπτος, ενώ ερευνά ακόμη γιατί ο Άμπε αποτέλεσε στόχο, ανάμεσα σε άλλους πιθανούς στόχους που συνδέονται με «συγκεκριμένη οργάνωση».

Για την αστυνομία, παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες. Η αστυνομία συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας, και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες. Το υλικό του αυτοσχέδιου όπλου είναι ένα μίγμα υλικών όπως το μέταλλο και το ξύλο, όπως δήλωσε.

Ωστόσο η αστυνομία δεν μπορεί να πει εάν το αυτοσχέδιο όπλο ήταν ένα τρισδιάστατο τυπωμένο όπλο.

Η αστυνομία ερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Κλείσιμο
Επίσης, η αστυνομία δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν το σύστημα ασφαλείας μπορεί να είναι αυστηρότερο για έναν πρώην πρωθυπουργό παρά για άλλους βουλευτές.

Ο ύποπτος δήλωσε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Αμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική.

Συγκλονισμένη η Ιαπωνία θρηνεί για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε

Σοκ και θλίψη προκάλεσε στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία σήμερα του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου η πολιτική βία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Ο Άμπε δέχτηκε επίθεση ενόπλου στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κατέληξε.

Από τον προστατευόμενό του, εν ενεργεία πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα μέχρι τους απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε κύμα έκφρασης θλίψης σε μια χώρα όπου η πολιτική βία είναι σπάνια - ενδεικτικό ότι η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην ή ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ήταν πριν από σχεδόν 90 χρόνια.

«Είμαι υπερβολικά σοκαρισμένη», είπε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου προτού ακόμη ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Όποιος και αν είναι ο λόγος, μια τέτοια στυγερή ενέργεια είναι απολύτως ασυγχώρητη. Είναι προσβολή της δημοκρατίας», δήλωσε η Κόικε.

Ο Κόκι Τανάκα, ένας 26χρονος υπάλληλος στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρείας στο κέντρο του Τόκιο, εξέφρασε μια παρόμοια άποψη: «Έμεινα εμβρόντητος που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ιαπωνία».

Αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή

Στην Ιαπωνία, οι περιορισμοί που αφορούν την οπλοκατοχή δεν επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και οι κυνηγοί που διαθέτουν σχετική άδεια επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνο κυνηγετικά όπλα.

Οι ιδιοκτήτες όπλων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα, να περνούν από γραπτές εξετάσεις και να υποβάλλονται σε εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης, ενώ ελέγχεται και το ποινικό μητρώο τους.

Οι επιθέσεις με όπλα, όταν συμβαίνουν, συνήθως περιλαμβάνουν κακοποιούς της μαφίας "yakuza", που χρησιμοποιούν παράνομα όπλα.

Όταν σημειώνονται πολύνεκρες δολοφονίες, όπως το 2016 όταν είχαν δολοφονηθεί 19 άνθρωποι σε ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση, συνήθως το φονικό όπλο είναι μαχαίρι.






shinzo_Abe_pirovolismos_drastis
shinzo_Abe_pirovolismos_asthenoforo
shinzo_Abe_pirovolismos
shinzo_Abe_pirovolismos_simansi
shinzo_Abe_pirovolismos_drastis2
shinzo_Abe_pirovolismos_asthenoforo2

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης


Βίντεο: Κόσμος τρέχει να βοηθήσει τον Αμπε







Ασυνήθιστες οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς

Ασυνήθιστες είναι και οι επιθέσεις με στόχο πολιτικούς. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι λιγοστές οι επιθέσεις που σημειώθηκαν, με προεξάρχουσα εκείνη το 2007, όταν δολοφονήθηκε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι από έναν κακοποιό, ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της οπλοκατοχής.

Η τελευταία φορά που δολοφονήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός ήταν το 1936 στη διάρκεια του ακραίου προπολεμικού μιλιταρισμού στη χώρα.

Ο άνθρωπος που συνελήφθη για την δολοφονία του Άμπε είναι ένα πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος πυροβόλησε με ένα αυτοσχέδιο τουφέκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

Ο αδελφός του Άμπε, ο υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ αυτά.

Οι αντιδράσεις στην επίθεση κατά του Άμπε -πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί ο θάνατός του- κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέμα που κυριάρχησε μέχρι το μεσημέρι στο ιαπωνικό Twitter ήταν το «Abe-san» (Σ.τ.Σ: στα ιαπωνικά, το san είναι ένας τίτλος σεβασμού που προστίθεται στο τέλος ενός ονόματος).

«Δεν μπορώ να σταματήσω να τρέμω. Αυτό ήταν το τέλος της ειρηνικής Ιαπωνίας», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης του, ο Nonochi.

«Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που θα ήθελα να εξαφανιστούν, αλλά η δολοφονία είναι αδιανόητη. Αυτή είναι η αρχή του τέλους για την δημοκρατία μας», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Έτσι έχασε τη ζωή του ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. στο τροχαίο της Νέας Φιλαδέλφειας

Καταιγίδα «εξπρές» στην Θεσσαλονίκη - Παρασύρθηκαν κάδοι, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια

Προφυλακίζεται ο 42χρονος μητροκτόνος του Ηρακλείου - Βρίσκεται σε παράκρουση, δεν έχει δώσει εξηγήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης