Σίνζο Άμπε: Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σίνζο Άμπε: Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Ο 67χρονος βετεράνος πολιτικός της Ιαπωνίας δέχτηκε τα πυρά ενός «δυσαρεστημένου» πρώην μέλους του Πολεμικού Ναυτικού νωρίς το πρωί, ενώ εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

ABE_NEW_2
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος δέχτηκε σήμερα τα πυρά ενός 42χρονου άνδρα καθώς εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα (δυτικά) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερουσίας.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχε δηλώσει ότι ο προκάτοχός του βρισκόταν σε «πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του και είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα κατά της ζωής του «βάρβαρη ενέργεια». Ιαπωνικά μέσα μετέδωσαν ότι ο βετεράνος πολιτικός εισήχθη εσπευσμένα στην Εντατική και υποβλήθηκε σε μετάγγιση, με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δυστυχώς, ο 67χρονος - που αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας - υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου» έγινε υπό το φως της ημέρας, σε μία χώρα όπου το καθεστώς οπλοκατοχής είναι ένα από τα αυστηρότερα στον κόσμο. 


Βίντεο: Η στιγμή του πυροβολισμού




Κλείσιμο





Πώς έγινε η επίθεση

Η επίθεση κατά του Άμπε σημειώθηκε περί τις 11:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας) στη Νάρα.

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί.  Σύμφωνα με νεαρή που βρισκόταν επιτόπου, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια. 

Ο κ. Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό, αιμορραγούσε στο στήθος, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και διάφορα βίντεο από το επεισόδιο. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με στέλεχος του ΦΔΚ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji. 

Ο δράστης τέθηκε αμέσως υπό κράτηση.


Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης


Βίντεο: Κόσμος τρέχει να βοηθήσει τον Αμπε


Έφοδος της ιαπωνικής αστυνομίας στο σπίτι του δράστη

Η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπόπτου για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Τα πλάνα δείχνουν πολλούς αστυνομικούς που έφεραν προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη και ασπίδες να εισέρχονται σε ένα κτίριο που ταυτοποιήθηκε από το NHK ως το σπίτι του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη μετά την επίθεση εναντίον του Άμπε.



Όπως μετέδωσε το NHK, ο συλληφθείς ήταν δυσαρεστημένος με τον Άμπε και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Δεν είναι σαφείς ακόμη οι λόγοι της δυσαρέσκειας του άνδρα αυτού, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία--ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι-- και είναι μόνιμος κάτοικος της Νάρα.




Βίντεο: Η μεταφορά του Άμπε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο



Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, περίπου 40 ετών και χρησιμοποίησε για την επίθεση αυτοσχέδιο τουφέκι, το οποίο και κατασχέθηκε.


shinzo_foreio

shinzo_Abe_pirovolismos_drastis
shinzo_Abe_pirovolismos_asthenoforo
shinzo_Abe_pirovolismos
shinzo_Abe_pirovolismos_simansi
shinzo_Abe_pirovolismos_drastis2
shinzo_Abe_pirovolismos_asthenoforo2




Ο Άμπε παρέμεινε στον θώκο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ανέλαβε αρχικά το 2006 και κράτησε το αξίωμα για έναν χρόνο, κατόπιν επέστρεψε και έμεινε στην εξουσία από το 2012 ως το 2020, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους υγείας. 

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, δεν απουσίαζε από την πολιτική ζωή της χώρας. Όπως αναφέρει το CNN, μπορεί να παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας το 2020, ωστόσο παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Μιλούσε τακτικά στα ΜΜΕ για τρέχοντα θέματα.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει στην ιαπωνική τηλεόραση ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να συζητήσει μια πιθανή κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, παρόμοια με αυτή των μελών του ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΥΠΕΞ για τον θάνατο του Άμπε


«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι και σοκαρισμένοι από τον τραγικό θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο 'Αμπε, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ιαπωνίας και ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στο λαό και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», προσθέτει.




Δείτε βίντεο:Σίνζο Άμπε: Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση
Σίνζο Άμπε: Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση


Ειδήσεις σήμερα:

Τέσσερις νέοι άνθρωποι νεκροί σε τροχαία μέσα σε λίγες ώρες

Ο Μπόρις μένει μέχρι να φύγει γιατί... ετοιμάζει γαμήλια δεξίωση για την Κάρι στην πρωθυπουργική κατοικία

Σωτήριο το φιλί της ζωής που έδωσε στην 6χρονη που παραλίγο να πνιγεί στη Ζαχάρω η μητέρα της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης