Πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία: Στυλώνει τα πόδια ο Μπόρις Τζόνσον - «Δεν παραιτούμαι» επιμένει

Πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία: Στυλώνει τα πόδια ο Μπόρις Τζόνσον - «Δεν παραιτούμαι» επιμένει

Σε πολιτική δίνη ο Τζόνσον, με πολλούς υπουργούς του να του ζητούν να παραιτηθεί -  Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις του βουλευτή Πίντσερ – Την  επόμενη εβδομάδα στο τραπέζι το σενάριο νέας πρότασης μομφής - Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Υπουργός Ουαλίας Σάιμον Χαρτ

boris-johnson-0
Εμμένει στην αρχική του θέση για παραμονή στην εξουσία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών του κόμματός του. Ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ανυποχώρητος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ITV. Φέρεται μάλιστα να είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να επικεντρωθούν το καλοκαίρι στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων, είτε να συμμετάσχουν σε έναν «αγώνα για την εξουσία».

«Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα ο Τζόνσον ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετώπισε σωρεία παραιτήσεων από την Τρίτη, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχτηκε ότι ο Τζόνσον γνώριζε για καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον ατιμασμένο βουλευτή Κρις Πίντσερ το 2019 πριν τον διορίσει τον Φεβρουάριο  ως αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα. Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019 αλλά είχε κάνει λάθος καθώς δεν μερίμνησε για το θέμα.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη "Επιτροπή 1922" που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε χθες να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.

«Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος και δεν θα παραιτηθεί», ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του καναλιού, Ανούσκα Αστάνα. «Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είναι το τελευταίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.

Κλείσιμο
Πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα στην επίσημη κατοικία του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. «Δεν θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.

Οι παραιτήσεις, το βράδυ της Τρίτης, των υπουργών Υγείας και Οικονομικών πυροδότησαν ένα κύμα αποχωρήσεων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι θέλουν να αποχωρήσει ο Τζόνσον και αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνήσει αλλά και την ακεραιότητά του.

Την ώρα των κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, σήμερα, ορισμένοι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να μην γελάσουν την ώρα που άλλοι τον χλεύαζαν και τον σφυροκοπούσαν για την παλαιότερη συμπεριφορά του, τα κίνητρά του και ορισμένα από τα σκάνδαλα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της θητείας του.

Μολονότι ακόμη και κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές του λένε ότι η σημερινή κρίση θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την παραίτησή του, ο Τζόνσον επιμένει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι αισιοδοξεί πως θα κερδίσει ξανά σε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Η δουλειά του πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν σου έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή, είναι να συνεχίζεις. Και αυτό θα κάνω», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ανούσκα Αστάνα του ITV, που επικαλείται πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αν ηττηθεί σε μια νέα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει τα όσα έγιναν εντός των Τόρις το προηγούμενο 24ωρο που έφεραν τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει μεν επιβιώσει, αλλά με τόσο μεγάλο όγκο βουλευτών απέναντί του (148 έναντι 211 που τον στήριξαν).

Για «τραυματισμένο νικητή» κάνουν λόγο οι Times του Λονδίνου, ενώ οι Financial Times σημειώνουν ότι «στασίασε» εναντίον του το 41% των συντηρητικών βουλευτών και η Daily Telegraph εστιάζει στον διχασμό εντός των Τόρις. Η Sun λέει ότι ο πρωθυπουργός «επέζησε μετά βίας με 148 μαχαίρια στην πλάτη» σε μία διαδικασία που παρομοιάζει με την «νύχτα των μακριών μαχαιριών» (το ξεκαθάρισμα εντός των ναζί το 1934), αλλά στο... ξανθό!

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση Τζόνσον υπέβαλε αργά την Τετάρτη ο Υπουργός Ουαλίας Σάιμον Χαρτ.

Πρόκειται για τον τρίτο υπουργό μετά τους Σατζίντ Τζάβιντ και Ρίσι Σούνακ που παραιτείται, ενώ από τη θέση του έχει αποπεμφθεί από τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ.

Μαζί με την παραίτηση του προβεβλημένου Υφυπουργού Υγείας Εντ Άργκαρ επίσης αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει από το βράδυ της Τρίτης 44 παραιτήσεις από κυβερνητικά πόστα, μεταξύ των οποίων από τους τρεις υπουργούς και 16 υφυπουργούς.

Νωρίτερα ο Τζόνσον αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να αποπέμψει τον Μάικλ Γκόουβ, εκ των επιφανέστερων στελεχών των Τόρις. Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Σύμφωνα εξάλλου με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη.



Ειδήσεις σήμερα:

Θηριώδης Ρομά επιτέθηκε σε ζευγάρι ηλικιωμένων στη Βάρη και τους άρπαξε ένα ολόχρυσο Rolex

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης