«Παραιτήσου» είπαν στον Τζόνσον κορυφαίοι υπουργοί - Ποιοι πήγαν στη Ντάουνινγκ Στριτ

«Παραιτήσου» είπαν στον Τζόνσον κορυφαίοι υπουργοί - Ποιοι πήγαν στη Ντάουνινγκ Στριτ

Από χθες είχαμε 36 παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης - Σε κλοιό πιέσεων ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος μέχρι στιγμής δεν δείχνει διάθεση να υποκύψει στις πιέσεις

cabinet-meeting-0
Μια σειρά από κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών που όρισε μόλις χθες, πέρασαν την Τετάρτη το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι, υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ουαλίας Σάιμον Χαρτ, ο Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις και ο Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ένα πρόσωπο που θεωρείται πολιτικά πιστό στον Τζόνσον, ήταν μεταξύ των συνεργατών που πιέζουν για παραίτηση. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Politico, και η Μισέλ Ντόνελαν, η επίσης νεοδιορισμένη υπουργός Παιδείας.

Αργότερα έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, αλλά και η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, μια από τις στενές συμμάχους του πρωθυπουργού, που μπήκε από πλαϊνή είσοδο.

Όπως τονίζουν στον πρωθυπουργό Τζόνσον οι συνομιλητές του, βασικά υπουργεία μένουν πρακτικά ακέφαλα μέσα στη δίνη των παραιτήσεων, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζαχάουι που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ, την ώρα που ξεκινούσε η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, είχε δώσει την πλήρη στήριξή του στον Τζόνσον, αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω.

Παρά το κύμα παραιτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 30 μέσα σε μόλις μία ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και θα συνεχίσει. Μιλώντας σε  βουλευτές του είπε ότι δεν θα σχολιάσει δημοσίως τα δραματικά γεγονότα.

Κλείσιμο
Πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι ο Τζόνσον βλέπει έναν προς έναν τους υπουργούς, όπως έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ, πριν από τη δική της παραίτηση. Η πρωθυπουργός θεωρούσε ότι αν τους έβλεπε όλους μαζί θα πιεζόταν από την ομάδα, ωστόσο όλοι της ζητούσαν να φύγει.

Λίγο ως πολύ αυτό συμβαίνει και με τον Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, γνωστός για την κλασική του παιδεία, επικαλείται το ήθος των πολεμιστών της Ιλιάδας, όπως γράφει ο Guardian, και θεωρεί ότι είναι καλύτερο να «πέσει» στη μάχη και να μην παραιτηθεί.

Θεσμικός σύμμαχος του Τζόνσον, είναι η απόφαση  της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού κόμματος να μην αλλάξουν οι κανόνες και έτσι ο Τζόνσον να προστατευθεί από μια πιθανή πρόταση μομφής για τους επόμενους μήνες, ωστόσο υπό το βάρος των εξελίξεων  είναι πολύ πιθανόν ο πολιτικός βίος της βρετανικής κυβέρνησης να μην είναι τόσο μακρύς.
Ωστόσο, το BBC μετέδωσε ότι ο κανονισμός μπορεί να μην άλλαξε, αλλά η Επιτροπή 1922 θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα την προσεχή Δευτέρα.
Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός. Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

25922347


Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.

«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».

«Βροχή» οι παραιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, σε  τεντωμένο σκοινί ισορροπεί η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον καθώς από χθες το βράδυ μια μακρά λίστα ανώτατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους και δυναμώνουν οι φωνές βουλευτών των Τόρις που καλούν τον Συντηρητικό ηγέτη να παραιτηθεί.

25922389


Τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί.

Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που μέχρι τις 18:45 ώρα Ελλάδας είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών

Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας

Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών

Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης

Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης

Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ, Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Άγριος ξυλοδαρμός 19χρονου στον Πειραιά: Τον έδειραν με στειλιάρι επειδή πήγε για καφέ με μια φίλη του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης