Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Την επόμενη βδομάδα ίσως κατατεθεί η νέα πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Την επόμενη βδομάδα ίσως κατατεθεί η νέα πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον

Η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της την ερχόμενη Δευτέρα - Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον

boris-johnson343
Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.

Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες.

Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα Επιτροπή 1922 θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.

«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Για αυτό επιταχύνουν (τη διαδικασία) των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή των κανονισμών, ο βουλευτής είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την πληροφορία ότι η Επιτροπή θα αλλάξει τους κανόνες για να τεθεί σε ψηφοφορία μια πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα. Ένα μέλος της Επιτροπής όμως είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια αλλαγή των κανόνων θα ήταν λανθασμένη εκτός και αν η Επιτροπή λάβει μια νέα εντολή από τους βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, εάν τον εγκαταλείψουν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

«Βροχή» οι παραιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, σε  τεντωμένο σκοινί ισορροπεί η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον καθώς από χθες το βράδυ μια μακρά λίστα ανώτατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους και δυναμώνουν οι φωνές βουλευτών των Τόρις που καλούν τον Συντηρητικό ηγέτη να παραιτηθεί.

Τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί.

Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που μέχρι τις 18:45 ώρα Ελλάδας είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών

Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας

Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών

Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης

Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων

Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης

Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο' Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλι, Τζούλια Λόπεζ, Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Άγριος ξυλοδαρμός 19χρονου στον Πειραιά: Τον έδειραν με στειλιάρι επειδή πήγε για καφέ με μια φίλη του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης