Γεμάτη νάρκες η Μαύρη Θάλασσα – Η Ουκρανία θα χρειαζόταν ένα εξάμηνο για να τις καθαρίσει

Γεμάτη νάρκες η Μαύρη Θάλασσα – Η Ουκρανία θα χρειαζόταν ένα εξάμηνο για να τις καθαρίσει

Οι δυνατότητες εξατγωγής είναι μόλις στο ένα τρίτο των δυνατοτήτων πριν από τον πόλεμο - Δύσκολο και χρονοβόρο το έργο του καθαρισμού των ναρκών

mine_turkey
Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι γεμάτα νάρκες, οι οποίες θα χρειάζονταν μήνες για να καθαριστούν.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η χώρα του θα χρειάζονταν περίπου έξι μήνες, ακόμη και αν αίρονταν ο ρωσικός αποκλεισμός, γράφει ο Guardian.

Αν, αντίθετα, η Ρωσία αρνείτο να άρει τον αποκλεισμό, η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαγάγει μόνο 2 εκατ. τόννους σιτηρά το μήνα. Πριν από τον πόλεμο οι μηνιαίες εξαγωγές ήταν περί τους 6 εκατ. τόνους τον μήνα.

Εν τω μεταξύ περί τους 20 εκατ. τόνους σιτηρών είναι παγιδευμένοι στην Ουκρανία. Η μεταφορά και πώληση σε τρίτες χώρες οδικά, σιδηροδρομικά ή ποτάμιες μεταφορές αποδεικνύεται πολύ δύσκολη και πάντως δεν είναι για μεγάλες ποσότητες.

Το ζήτημα των σιτηρών απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα.

Την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις ζήτησε  άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την εισβολή, η οποία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε επίπεδα-ρεκόρ.

Κλείσιμο
Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Επίσης, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

Στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, που είναι και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών, υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι εγκλωβισμένοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Έκθεση -καταπέλτης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από το Ευρωκοινοβούλιο – Καταδίκη της συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο εργοστάσιο με πλαστικά στον Ασπρόπυργο


Ψηφιακό φάκελο υγείας για όλους μέσα στο καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης