Τουρκία: Άνοιγμα διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών συζητά με Μόσχα και Κίεβο η Άγκυρα

Τουρκία: Άνοιγμα διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών συζητά με Μόσχα και Κίεβο η Άγκυρα

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν «κολλήσει» σε ουκρανικά σιλό στη Μαύρη Θάλασσα - Το Κρεμλίνο  απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία.

sitari
Σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο βρίσκεται η Άγκυρα για το άνοιγμα ενός διαδρόμου μέσω της Τουρκίας, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν «κολλήσει» σε ουκρανικά σιλό. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει στην αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει στην Τουρκία, το σιτάρι θα μπορέσει να φτάσει στις αγορές-στόχους, βάσει της μεγάλης ζήτησης που έχει. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Δύσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και, αντίθετα, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες ότι προχώρησαν σε μια σειρά από παράνομες ενέργειες που οδήγησαν σε αυτόν τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει διάδρομο για πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Αλλαγές στο Δημόσιο: Οι... «συνοδοί ανελκυστήρα» και οι άλλες παρωχημένες ειδικότητες που καταργούνται

Τα 40 λεπτά του τρόμου στο Τέξας: Κλειδώθηκε με τα παιδιά στην τάξη και άρχισε να τα «γαζώνει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης