Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, εκρήξεις στο Κίεβο και ρουκέτες σε Μικολάιβ, Οδησσό και Σούμι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, εκρήξεις στο Κίεβο και ρουκέτες σε Μικολάιβ, Οδησσό και Σούμι

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν εκδιώξει τις ουκρανικές και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ - Ανησυχία και για το Κίεβο με τον Βιτάλι Κλίτσκο να μιλά για βομβαρδισμούς τη νύχτα

kievo01-mesa
Στην πιο άγρια φάση τους, εισέρχονται οι συγκρούσεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας για τον έλεγχο του Ντονμπάς, καθώς οι ρώσοι συγκεντρώνουν τεράστιες δυνάμεις για τον έλεγχο της κρίσιμης σημασίας πόλης Σεβεροντονέτσκ, αν και επιθέσεις σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στα σόσιαλ μίντια ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε δύο περιοχές της πόλης (Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι), χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αλλά και νωρίτερα το Σάββατο είχαν σημειωθεί επιθέσεις με ρουκέτες στο Μικολάϊφ, καθώς στο λιμάνι της Οδησσού, ενώ οι Ρώσοι έπληξαν και ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολητών κοντά στο Σούμι στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η προσοχή τα τελευταία 24ωρα πάντως στρέφεται στο Σεβεροντονέτσκ, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να αναφέρει ότι η κατάσταση στην πόλη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τονίζοντας σε δραματικό μήνυμά του ότι σημειώνονται οδομαχίες, αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και συνεχείς ρίψεις ρουκετών.

Σαφής εικόνα για την έκβαση των μαχών δεν υπάρχει πάντως.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν εκδιώξει τις ουκρανικές και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αλλά το Κίεβο μιλά για αντεπίθεση που εξελίσσεται και έχει επιτύχει την ανακατάληψή της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεβεροντονέτσκ, Ολεξάντρ Στριούκ «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της, χωρίζοντάς τη στα δύο. Όμως οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν γραμμή άμυνας».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι Ουκρανία και Ρωσία αντάλλαξαν την Πέμπτη τις σορούς περίπου 320 πεσόντων στρατιωτικών τους, μία ακόμα τραγική διαδικασία, αποτέλεσμα του πολέμου και της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου. Η ανταλλαγή έγινε στο μέτωπο της Ζαπορίζια, μία περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Ντονμπάς και την Κριμαία/Χερσώνα και η Μόσχα επιδιώκει την κατάληψη έστω του νότιου μέρους της για να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο μεταξύ των εδαφών που θέλει να προσαρτήσει.

Ειδήσεις σήμερα

Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα στο σημείο

Μπιλ Γκέιτς: Τι ψάχνει μόνος στην Ελλάδα;

Ειρήνη Βολιώτη: «Σφάζονται» η νικήτρια των καλλιστείων 2022 και ο πρώην σύντροφός της μετά την καταγγελία ξυλοδαρμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης