«Πλατινένιο Ιωβηλαίο»: Στους εορτασμούς ήταν όλοι εκεί αλλά η Ελισάβετ... πήγε για λίγο

«Πλατινένιο Ιωβηλαίο»: Στους εορτασμούς ήταν όλοι εκεί αλλά η Ελισάβετ... πήγε για λίγο

Επιλεγμένη και ολιγόλεπτη η παρουσία της 96χρονης  βασίλισσας στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια στο θρόνο λόγω της εύθραυστης υγείας της - Ακόμη και ο πρίγκηπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ που έχουν πάρει αποστάσεις από το Μπάκιγχαμ ήταν παρόντες

queens_jubilee_xrt
Κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία ο εορτασμός του λεγόμενου «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» ή αλλιώς της συμπλήρωσης 70 ετών της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β' στο θρόνο της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η ίδια η βασίλισσα απουσιάζει από τις προς τιμήν της εκδηλώσεις, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας της -είναι πλέον 96 ετών- και του εύθραυστου της υγείας της.

Τουλάχιστον όμως είναι παρούσα η Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπά της, οπότε, εκτός από μια απέραντη συλλογή με γυναικεία καπέλα φορεμένα πλαγίως σαν στρατιωτικοί μπερέδες ειδικών δυνάμεων, το αχανές κοινό που παρακολουθεί τις τελετές του «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» αποζημιώνεται επαρκώς για την απουσία της δημοφιλεστάτης και χαλκέντερης Ελισάβετ Β'.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου όπου τελέστηκε η πανηγυρική λειτουργία των Ευχαριστιών προς τιμήν της βασιλίσσης, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποδοκιμάστηκε δια βοής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όχι ότι πτοήθηκε ιδιαιτέρως ο ίδιος, όσο να 'ναι όμως αλλιώς είναι να σε επευφημούν όπως πχ τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την λυγερόκορμη σύζυγό του, τη Δούκισα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλτον, και αλλιώς να εισπράττεις την εν χορώ γιούχα μέρα που είναι.



12354
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολουθούν την έναρξη των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο
Κλείσιμο


«Οι Σάσεξ», δηλαδή το ζεύγος της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκηπος Χάρι, δεν είναι πλέον καθόλου δημοφιλείς στη Βρετανία. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η ξιπασμένη Αμερικάνα σέρνει τον Χάρι από τη μύτη και εξαιτίας της προκλήθηκε σχίσμα και αγεφύρωτο χάσμα στη βασιλική δυναστεία. Οι Σάσεξ πήραν και αυτοί τη δική τους δόση αποδοκιμασιών έξω από το επιβλητικό Σεν Πολ'ς Καθίντραλ, ακριβώς όμως όπως πράττει ο Μπόρις Τζόνσον, καρφί δεν τους καίγεται. Διότι πάνω στη δραπέτευσή τους από το ασφυκτικό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ και των λοιπών ανακτόρων όπου παρεπιδημεί ο διάδοχος Κάρολος και οι απόγονοί του, η Μέγκαν και ο Χάρι έχουν στήσει μια μηχανή παραγωγής χρήματος, σαν γαλαζοαίματα μαύρα πρόβατα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της αντισυμβατικότητας που πλασάρει η «Μέγκαν & Χάρι ΑΕ» ότι βάφτισαν την κόρη τους Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα και το γιο τους Άρτσι Χάρισον. «Λίλιμπετ» είναι, ως γνωστόν, το χαϊδευτικό της Βασίλισσας, οπότε η επιλογή των Σάσεξ, αφ' ενός να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά χωρίς να δώσουν απευθείας το όνομά της στη θυγατέρα της και αφ' ετέρου να συμπαρατάξουν την ανάμνηση της αειμνήστου Λαίδης Νταϊάνα, μοιάζει με ανοιχτή πρόκληση προς τη βούληση της Ελισσάβετ.

Πάντως, η επάνοδός τους στη Βρετανία για να τιμήσουν το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της Ελισάβετ Β' είναι ένα από τα χάιλαιτς της όλης φιέστας. Η οποία είναι ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας και μια ατραξιόν προσεκτικά σκηνοθετημένη ώστε να τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής. Είναι άξιον θαυμασμού, εντούτοις, το πώς μια τόσο αναχρονιστική τελετουργία, ως τμήμα ενός τόσο αναχρονιστικού θεσμού όπως η μοναρχία -η οποία, άλλωστε, είναι διακοσμητική- δεν φαντάζει καθόλου γραφική. Μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι τέτοιο και οφείλει κανείς να τους επαινέσει για τη μετατροπή της βασιλείας σε τουριστικό αξιοθέατο, ουσιαστικό κομμάτι του μηχανισμού διεθνούς προβολής της χώρας ή ακόμη και χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο διπλωματίας.

Το να μας απασχολεί, φερ' ειπείν, στην Ελλάδα εάν η Κέιτ Μίντλτον κάθισε μακριά από τη συννυφάδα της ενώ ιερουργούσε ο αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας ή το τι φόρεσε κάθε ευγενής κυρία ώστε να ξεχωρίζει αλλά και να μην αποτελεί παραφωνία μέσα στο σύνταγμα της βρετανικής αριστοκρατίας, δείχνει πόσο επιτυχημένη είναι η «Επιχείρηση Στέμμα».




jubilee
jubilee_2


jubilee_3
jubilee_4

jubilee_5


Όσο για την ίδια την τιμωμένη, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', δεν προβλέπεται να απέχει μόνο από τις περίφημες ιπποδρομίες του Έπσομ Ντέρμπι, κάτι που αναγκάζεται να κάνει μόλις για τρίτη φορά στην 70χρονη θητεία της. Η πραγματική κατάσταση της υγείας της, από σωματικής και πνευματικής άποψης, επιβάλλει την προστασία της από τη δημόσια έκθεση. Η σχετική πληροφόρηση είναι απειροελάχιστη και πολλαπλώς φιλτραρισμένη, άρα το μόνο που απομένει είναι εικασίες για το μέλλον της Ελισάβετ -αν και, από ανθρώπινης πλευράς, ποιος θα τολμούσε να διατυπώσει προβλέψεις για μια γυναίκα 96 ετών χωρίς να διακινδυνεύσει να στιγματιστεί σαν γρουσούζης και κατσικοπόδαρος εκ των υστέρων;





Για την ιστορία, η Ελισάβετ Β' είναι μία από τις ελάχιστες βασίλισσες στην παγκόσμια ιστορία με τόσο μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Από την άποψη της μακροβιότητας στο θρόνο και της συμπλήρωσης 70 ετών φορώντας το στέμμα της, ανήκει στην ίδια εκλεκτή χορεία με μονάρχες όπως ο Λουδοβίκος ο 14ος, ο «Λουί Κατόρζ» για όσους προτιμούν την στιλιστική ορολογία, ο οποίος βασίλεψε από το 1643 έως το 1715. Ακολουθεί ο Γιόχαν Β', πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν (1858-1929), o Σομπούζα ο Β' της Σουαζιλάνδης ο οποίος έσπασε κάθε ρεκόρ, βασιλεύοντας επί σχεδόν 83 χρόνια (1899-1982) και ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαδέι της Ταϊλάνδης (1946-2016).


Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές 2022: Στα μαθηματικά εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

«Διευκολύνετε ΡΚΚ και γκιουλενιστές» - Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις και οξύνει την κρίση

Καιρός: Μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο με 38 βαθμούς - Αλλαγή σκηνικού από την Τρίτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης