Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της εν μέσω των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της εν μέσω των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της

Η μονάρχης δεν θα παραστεί στη λειτουργία  στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου σήμερα καθώς αισθάνθηκε δυσφορία εχθές

queens_jubilee_xr
Οι Βρετανοί δεν φημίζονται για τη δημόσια εκδήλωση συναισθημάτων, επιλέγοντας την χαρακτηριστική «εθνική τους στωικότητα». Παρόλα αυτά, η χθεσινή ημέρα, σηματοδότησε την έναρξη των τετραήμερων εορτασμών για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο. Η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που φτάνει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Σύσσωμη η κοινωνία συμμετείχε στους εορτασμούς, ενώ δεν έλειπε ο έκδηλος ενθουσιασμός και η άπλετη συγκίνηση. Οι τετραήμεροι εορτασμοί περιλαμβάνουν στρατιωτικές παρελάσεις, μία εκκλησιαστική τελετή, δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και μία συναυλία έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η αγάπη του βρετανικού λαού και ο σεβασμός που δείχνει στο πρόσωπο της Ελισάβετ δεν είναι κάτι νέο. Πλέον, όμως, φαίνεται να συνειδητοποιεί, ειδικά μετά τον θάνατο του Φιλίππου και τα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν και την ίδια ό,τι η εθνική αυτή γιορτή σηματοδοτεί και έναν άτυπο αποχαιρετισμό. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με την Ελισάβετ, η οποία ταυτίστηκε όσο κανείς με τη βρετανική μοναρχία, την οποία, μάλιστα, πέτυχε να κρατήσει ενωμένη και δημοφιλή στον βρετανικό λαό σε δύσκολους καιρούς, ακόμα και για πρίγκιπες....



Έτσι η συλλογική χαρά συνοδεύεται και από μία νοσταλγία και τη συνειδητοποίηση ότι μία εποχή φτάνει στο τέλος της και μία νέα ετοιμάζεται να χαράξει. Ενδεικτικό των προβλημάτων υγείας της μέχρι πρότινος αειθαλούς βασίλισσας είναι ότι δεν θα παρευρεθεί στην εθνική λειτουργία των ευχαριστιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο σήμερα. Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ αναφερόταν σε μία «κάποια ταλαιπωρία» που ένιωσε κατά τη διάρκεια των πλατινένιων εορτασμών για το ιωβηλαίο της Πέμπτης. Η δήλωση που ετοιμάστηκε από το αρμόδιο τμήμα του παλατιού το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε: «Η βασίλισσα απόλαυσε πολύ τη σημερινή παρέλαση γενεθλίων, αλλά βίωσε μία κάποια ενόχληση». Πηγές κάνουν λόγο για ένα λιποθυμικό επεισόδιο και διάφορα προβλήματα κινητικότητας.



Η χθεσινή ημέρα αν και ιδιαίτερη, ήταν απαιτητική. Η Ελισάβετ χρειάστηκε να ταξιδέψει από το κάστρο του Ουίνδσορ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Και, παρόλο που δεν ήταν παρούσα στην Horse Guards Parade για την ίδια την τελετή, με τον πρίγκιπα Κάρολο να παίρνει τα ηνία, παρέμεινε όρθια στο μπαλκόνι του παλατιού επί έξι ολόκληρα λεπτά. Φάνηκε να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι, το οποίο ήταν το δώρο που της προσφέρθηκε λίγο νωρίτερα από την ηεσία του στρατού. Η σημερινή ημέρα σημαίνει ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα εκπροσωπήσει επίσημα τη μητέρα του. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, η Δούκισσα της Κορνουάλης και ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα φτάσουν 10 λεπτά αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη λειτουργία που ξεκινά στις 11.30 π.μ. Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ήταν και πάλι ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ που ανέλαβε να απευθυνθεί στη Βουλή των Λόρδων, αντικαθιστώντας την μητέρα του.



Κλείσιμο
Από αυτήν θα λείπει και ο μικρότερος γιός της Ελισάβετ, Άντριου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον Covid. Το παλάτι ανακοίνωσε ότι θα απομονωθεί για όσο χρειαστεί. Ένας εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ανώνυμα: «Μετά από ένα τεστ ρουτίνας, ο δούκας βρέθηκε θετικός στον Covid και με λύπη δεν θα παρευρίσκεται πλέον στην αυριανή λειτουργία». Μετά τις δικαστικές περιπέτειές του, ο αγαπημένος, όπως λέγεται, γιός της Βασίλισσας αναμενόταν να περιθωριοποιηθεί εντελώς. Τουλάχιστον αυτό είχε απαιτήσει ο αδελφός του Κάρολος. Παρότι δεν είχε προσκληθεί στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση "Trooping the Colour” στο κέντρο του Λονδίνου και στην τιμητική διέλευση σύγχρονων, αλλά και ιστορικών αεροσκαφών, βρισκόταν στο παλάτι, παρακολουθώντας διακριτικά. Το ίδιο ίσχυε και για το ζεύγος Χάρι και Μέγκαν. Η βασίλισσα αποφάσισε εκ των προτέρων ότι μονάχα τα εν ενεργεία μέλη της βασιλικής οικογένειας θα στέκονταν δίπλα της.

Ο Άντριου έχασε τους τίτλους του, τις βασιλικές του χορηγίες και τα επίσημα καθήκοντά του, αφού πλήρωσε δεκάδες εκατομμύρια για να διευθετήσει μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ. Η Βιρτζίνια Τζιούφρε, θύμα του Τζέφρι Έπσταιν, κατηγόρησε τον πρίγκιπα για σεξουαλική επίθεση κατά της ήταν 17. Ο δούκας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά πλήρωσε τον διακανονισμό. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια ζωή μετά από μια καταστροφική συνέντευξη του 2019 στο Newsnight, όπου και μίλησε για τη φιλία του με τον Έπσταϊν. Ακόμα και η υπερβολική ανοχή που του έχει δείξει η μητέρα του δεν ήταν ικανή να πλήξει τη δημοφιλία της. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πάρτι στους δρόμους, μία τεράστια γιορτή με παρουσίες, όπως αυτή του Έλτον Τζον και των Queen, ενώ αυτοσχέδια πάρτι θα πραγματοποιούνται σε κάθε δρόμο μέχρι τα ξημερώματα. Τα Βρετανικά Μίντια αναπολούν τα χρόνια της Ελισάβετ, αλλά δεν αποφεύγουν να αναρωτηθούν τι πρόκειται να φέρει το μέλλον....


jubilee
jubilee_2


jubilee_3
jubilee_4

jubilee_5

Ειδήσεις σήμερα

Ανοίγουν διάδρομοι για τη μεταφορά σιτηρών - Mια «Ελλάδα» κατέκτησε ο Πούτιν στις 100 μέρες πολέμου

Ισοπεδωμένο το ξυλουργείο στο Μενίδι από την έκρηξη - Δείτε φωτογραφίες

Survivor: Η Στέλλα Ανδρεάδου αποχώρησε και ο Σπύρος Μαρτίκας έκανε… τούμπα – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης