Ενεργειακή κρίση: Βουλγαρία και Πολωνία λαμβάνουν ήδη αέριο από τις γειτονικές τους χώρες, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ενεργειακή κρίση: Βουλγαρία και Πολωνία λαμβάνουν ήδη αέριο από τις γειτονικές τους χώρες, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Δεν μας εκπλήσσει ο εκβιασμός της Ρωσίας, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν - Το Κρεμλίνο απέτυχε και πάλι να μας διχάσει, ξεκαθάρισε

ursula-von-der-leyen3
Δεν μας κάνει εντύπωση ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να μας εκβιάσει, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας έπειτα από σύσκεψη για την ενεργειακή κρίση.



Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ειδικά στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις χώρες δηλαδή στις οποίες έκοψε το φυσικό αέριο η ρωσική Gazprom, τονίζοντας ότι ήδη οι χώρες αυτές λαμβάνουν φυσικό αέριο από τις γειτονικές τους χώρες και εξαίροντας την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Κλείσιμο
Σημείωσε, δε, ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

«Πρώτον» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, «θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές». «Και οι δύο χώρες (σ.σ. Βουλγαρία και Πολωνία) λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε.

Δεύτερον, είπε, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της, για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια σε επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στα μέσα Μαΐου.

«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας, μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Υποστήριξε ακόμη ότι «το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη» και ότι «η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της».

Ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας: «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά για το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η κίνηση του Κρεμλίνου χτυπάει την ίδια τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με συμπλοκές ανηλίκων στον Εύοσμο – Βίντεο ντοκουμέντο

Πώς έδρασαν οι εκτελεστές του «θείου Τζο» - Το σχέδιο των δραστών

Εξαγορά Twitter από τον Μασκ: Στο 1 δισ. δολάρια η ρήτρα αποζημίωσης αν «ναυαγήσει» το deal
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης