Ενεργειακή κρίση: «Ευθεία επίθεση» της Ρωσίας στην Πολωνία με τη διακοπή στο φυσικό αέριο, είπε ο Μοραβιέτσκι

Ενεργειακή κρίση: «Ευθεία επίθεση» της Ρωσίας στην Πολωνία με τη διακοπή στο φυσικό αέριο, είπε ο Μοραβιέτσκι

Ο Πολωνός πρωθυπουργός παρουσίασε τον σχεδιαμπό για την κάλυψη των απωλειών που επιφέρει η διακοπή στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom - Να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για αθέτηση όρων των συμφωνιών από τη Ρωσία, κάλεσε τις πολωνικές εταιρείες ο Αντρέι Ντούντα

moravietski1
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε η Ρωσία για «ευθεία επίθεση» στη χώρα του, με αφορμή τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή της Πολωνίας την Τετάρτη. Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές, αναφερόμενος στην αυξημένη προμήθεια μέσω άλλων αγωγών, προσθέτοντας ό,τι από το φθινόπωρο «η Πολωνία δεν θα χρειάζεται το ρωσικό αέριο».

«Αυτή είναι μια άμεση επίθεση στην Πολωνία... αλλά προετοιμαζόμασταν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Πολωνία. Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βίαιη, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά επιτέθηκε επίσης στην ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια. Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εμείς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν αγώνα για την ειρήνη, έναν αγώνα για την κυριαρχία, έναν αγώνα για την ασφάλεια και δεν πρέπει να υποκύψουμε», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Έτσι θα καλυφθούν οι απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ο τερματικός σταθμός Świnoujście της Πολωνίας είναι λειτουργικός και θα επεκτείνει την παραγωγή του από τα έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG σε επτά με οκτώ δισεκατομμύρια.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη Νορβηγία και ονομάζεται «Baltic Gas Pipeline», θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και θα είναι σε θέση να αντλεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Παράλληλα, ένας νέος διασυνοριακός αγωγός που κατασκευάζεται σε συνεργασίθα με τη Σλοβακία θα αντλήσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου όταν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι, συμπληρώνοντας πως η χώρα του διαθέτει επίσης διασυνδετήριους αγωγούς με τη Γερμανία και την Τσεχία και «σε λίγες ημέρες ανοίγουμε έναν διασυνδετήριο αγωγό με τη Λιθουανία». «Όλα αυτά προστίθενται στα 20 με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εγχώριας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου» ανέφερε.

Η Βαρσοβία θέλει να επιταχύνει την ολοκλήρωση τερματικού σταθμού LNG

Νωρίτερα σήμερα, ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιότρ Ναΐμσκι, τόνισε πως η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν.

"Θέλουμε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη το 2025, αυτό το επιταχύνουμε. Το σχέδιο ήταν να την έχουμε έτοιμη το 2027", δήλωσε ο Ναΐμσκι στον ραδιοσταθμό RMF FM μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία.

Ντούντα: Να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι πολωνικές εταιρείες

Στον απόηχο της διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου στην Πολωνία από τη Gazprom, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κάλεσε τις πολωνικές εταιρείες «να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες νομικές δυνατότητες για να λάβουν αποζημίωση για τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου».

«Φυσικά, οι πολωνικές επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, οι οποίες εκ των πραγμάτων σήμερα ματαιώνονται από τη Ρωσία, θα προβούν στις κατάλληλες νομικές ενέργειες, καθώς παραβιάζονται πλήρως οι όροι τους» είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας πως μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Δεν είναι οξεία ηπατίτιδα το περιστατικό της 16χρονης στη Λάρισα, λέει το υπουργείο Υγείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης