Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μάχη του Ντονμπάς» ξεκίνησε, οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μάχη του Ντονμπάς» ξεκίνησε, οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Έφοδος των αυτονομιστών στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη - Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι για τη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία - Ο Πούτιν προσπαθεί να κάμψει την ουκρανική αντίσταση αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα έχει κάποια σημαντική επιτυχία το αμέσως επόμενο διάστημα

ukraine_war_explosions_art
Ως η κορύφωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί -προς το παρόν- η στροφή της προσοχής της Ρωσίας στα ανατολικά με την επίθεση που στόχο έχει την κατάκτηση του Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν. Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς το Κίεβο, λέγοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τις δυνάμεις της χώρας να αντισταθούν.

Δείτε βίντεο:




Πόλεις και κωμοπόλεις στην ανατολική Ουκρανία βομβαρδίστηκαν χθες καθώς η Ρωσία ενίσχυσε την ολική της επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς χθες το βράδυ. Μετά από εβδομάδες που οι επιθέσεις και οι προσπάθειες κατάληψης του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων απέτυχαν, οι διοικητές του Πούτιν επικεντρώνονται τώρα εκ νέου στις προσπάθειές τους στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, μαζί με άλλες περιοχές της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, σε αυτό που ο Ουκρανός πρόεδρος ονόμασε χθες ως τη «Μάχη της Ντονμπάς».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και κανάλια Telegram ανέφεραν μια σειρά εκρήξεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή του Ντόνετσκ, με βομβαρδισμούς στη Μαρίνκα, στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ όλο το βράδυ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά 20.600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν επιβεβαιωθεί από τις ουκρανικές αρχές ως νεκροί, ενώ ακόμη και οι πιο συντηρητικές δυτικές εκτιμήσεις, που δόθηκαν στις αρχές του μήνα, ανεβάζουν τον αριθμό των Ρώσων νεκρών μεταξύ 7.000-15.000. Καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην 54η ημέρα του χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι ο συνταγματάρχης Ιβάν Γκρίσιν, διοικητής της 49ης ταξιαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας, σκοτώθηκε εν μέσω μαχών κοντά στο Χάρκοβο.

artis-oukrania-5


Λίγο πριν από την ομιλία του Ζελένσκι, ο περιφερειάρχης της ανατολικής περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντέ ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της πολυαναμενόμενης επίθεσης της Ρωσίας. «Είναι κόλαση. Η επίθεση έχει ξεκινήσει, αυτή για την οποία μιλούσαμε εδώ και εβδομάδες. Γίνονται συνεχείς μάχες στο Rubizhne και στην Popasna, μάχες σε άλλες ειρηνικές πόλεις», είπε στο Facebook.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ πολίτες στην ανατολική Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο Γκαϊντέ είπε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη της Kreminna στο Λουχάνσκ, την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα.

Στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ, ο περιφερειακός κυβερνήτης Pavlo Kyrylenko είπε ότι άλλοι τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν επίσης στο Χάρκοβο όταν οβίδες έπεσαν σε παιδική χαρά κοντά σε κτίριο κατοικιών.

Οι πιο πρόσφατοι ρωσικοί πύραυλοι ανέβασαν το ποσό της ζημιάς που προκλήθηκε στην ουκρανική υποδομή πέραν των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εκστρατεία «Η Ρωσία θα πληρώσει», ένα έργο που αναπτύχθηκε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου σε συνεργασία με το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας και το Υπουργείο Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW), στις αμέσως επόμενες ώρες θεωρείται απίθανον οι Ρώσοι να σημειώσουν κάποια εντυπωσιακή νίκη, ωστόσο σίγουρα θα προκαλέσουν φθορές στην ουκρανική άμυνα. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν την επιχειρησιακή παύση που ήταν πιθανότατα απαραίτητη για την ανασύσταση και την κατάλληλη ενσωμάτωση κατεστραμμένων μονάδων που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Όι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο και επέστρεψαν για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς, στην καλύτερη περίπτωση γεμίζουν με στρατιώτες από άλλες κατεστραμμένες μονάδες, και ο ρωσικός στρατός έχει λίγες, αν όχι καθόλου, συνεκτικές μονάδες.

Συχνές αναφορές για καταστροφικά χαμηλό ρωσικό ηθικό και συνεχιζόμενες προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών μονάδων στην ανατολική Ουκρανία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί σίγουρα να είναι σε θέση να καταστρέψουν τις ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία μέσω της μεγάλης συγκέντρωσης ισχύος πυρός και του τεράστιου βάρους των αριθμών, αλλά πιθανότατα με υψηλό κόστος.

Η πολιορκία της Μαριούπολης

Εν τω μεταξύ, δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοβστάλ.



Η Ουκρανία υπολογίζει ότι 21.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη. Εν τω μεταξύ στη Μαριούπολη, ο διοικητής του Συντάγματος Αζόφ της Εθνικής Φρουράς, Ντένις Προκοπένκο, ισχυρίστηκε ότι ρωσικά αεροπλάνα είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν «μπάνκερ busters» για να σκοτώσουν τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές και πολίτες που είχαν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο χάλυβα.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και για τους αμάχους που παραμένουν εκεί. Ωστόσο μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, η Μαριούπολη δεν είχε πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων και θεωρείται «διαφιλονικούμενη», όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

marioupoli-564


Η ουκρανική αντίσταση θεωρείται επιβεβλημένη και για λόγους τακτικής. Για την κατάκτηση της Μαριούπολης επιχειρούν περί τις δώδεκα μεραρχίες, ενώ απασχολούνται κι άλλες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Με την πτώση της πόλης θα «απελευθερωθούν», ώστε να επιχειρήσουν σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς, ενώ οι συνεχιζόμενες μάχες τις «εγκλωβίζουν» στην περιοχή, αποδυναμώνοντας τα υπόλοιπα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας στα οποία αναπτύσσεται η ρωσική επίθεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι συμβατές με ασφυξία - Η ανάρτηση του Λέων

Σανγκάη: Απελπισία στα στρατόπεδα - Οι πλούσιοι προσπαθούν να φύγουν από την Κίνα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στο πλευρό του Πορτογάλου για την απώλεια του νεογέννητου παιδιού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης