Μαριούπολη: Η ισοπέδωση της πόλης και οι «λυσσασμένοι» Τσετσένοι του Καντίροφ

Μαριούπολη: Η ισοπέδωση της πόλης και οι «λυσσασμένοι» Τσετσένοι του Καντίροφ

Οι Ουκρανοί δεν υπέκυψαν στο τελεσίγραφο Πούτιν και συνεχίζουν να αμύνονται στη μαρτυρική πόλη - Στις ωμότητες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι «Καντιρόφτκσι», δηλαδή ο στρατός του δικτάτορα της Τσετσενίας και μαριονέτας του Πούτιν

mariupol_ukraine_art
Η κτηνωδία συνεχίζεται. Ο θρήνος, η συντριβή, η οδύνη κορυφώνονται. Η φρίκη γιγαντώνεται. Εδώ και οκτώ εβδομάδες ένα απάνθρωπο σκηνικό εδραιώνεται στο βάθρο της βαναυσότητας. Με τον αδίστακτο Πούτιν να εργαλειοποιεί πεισματικά τα πάντα και τους πάντες υπέρ των φιλόδοξων στόχων του. Ο δήθεν υποδειγματικός ορθόδοξος πιστός, στο πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των ομόδοξων Ουκρανών χρησιμοποιεί κυνικά ως συμπολεμιστές Ισλαμιστές μαχητές. Αναπόδραστα στις θηριώδεις ωμότητες του Ρωσικού στρατού, οι οποίες καταγράφονται διεθνώς ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμμετέχουν παραστρατιωτικοί τζιχαντιστές.

Άγριοι, άσπλαχνοι, αιμοδιψείς μισθοφόροι, τάχα εθελοντές, σφάζουν ανυπεράσπιστους χριστιανούς στο όνομα του Αλλάχ. Τι κι αν στο Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, η τζιχάντ περιγράφεται κατά βάση ως ένας αμυντικός πόλεμος; Ο μουφτής της Τσετσενίας κήρυξε «ιερό πόλεμο» κατά της Ουκρανίας και ευλόγησε τους συμπατριώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσετσενικές επίλεκτες δυνάμεις του δικτάτορα της χώρος τους και μαριονέτας του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, γνωστές ως «Καντιρόφτσκι», δίνουν το βάρβαρο παρών τους στην αμυνόμενη σήμερα χώρα. Διαβόητοι για τη σκληρότητα τους σταλθήκαν από τη πατρίδα τους στο Ντονμπάς το 2014 για να συνδράμουν τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Και φυσικά συμπλήρωσαν την επέμβαση των Ρώσων στη Συρία προσθέτοντας τη δική τους αιματηρή πινελιά στις ακρότητες κατά των ομοθρήσκων τους κατοίκων της Μεσανατολικής χώρας. Δεν τους αποκαλούν τυχαία τα «λυσσασμένα σκυλιά» του Πούτιν, Όχι μόνο γιατί γαβγίζουν, δαγκώνουν, ξεσκίζουν με κοφτερά δόντια και αιχμηρά νύχια αλλά επειδή μεταδίδουν παροξυσμικά την ιογενή μόλυνση του νευρικού τους συστήματος στα μέτωπα των συρράξεων στα οποία επιθετικά συμμετέχουν.
Mariupol frontline: close fighting with the Chechens


Άξεστες αγριόφατσες με μύτες αρπακτικού, μακριές γενειάδες βαμμένες ενίοτε με χένα και αποψιλωμένες τις τρίχες πάνω από τα χείλη- γιατί έτσι υποτίθεται ήταν η μορφή του Προφήτη Μωάμεθ πριν από 1.400 χρόνια- με στολές παραλλαγής και τη σημαία της αυτόνομης ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας κολλημένη στο μπράτσο κουβαλούν κάτω από τα μαύρα μπερέ τους το μπαρουτοκαπνισμένο μύθο τους. Αυτόν που έχτισαν ως σκληροτράχηλοι αντάρτες και αυτοκτονικοί τρομοκράτες κατά τους δυο εφιαλτικούς πολέμους (1994-1996, 1999-2000) εναντίον των Ρώσων εισβολέων στην αφιλόξενη περιοχή τους στους πρόποδες του Βόρειου Καυκάσου. Αφότου συντρίφτηκαν στρατιωτικά από τους επιδρομείς, οι πόλεις τους ισοπεδώθηκαν σε χωματερή χαλασμάτων και εξοντώθηκαν αρκετά στελέχη των αυτονομιστικού κινήματος- οι  Ρώσοι σκότωναν αυθαίρετα έως και 15 Τσετσένους αντάρτες την ημέρα στο Γκρόζνι. - κάποιοι Τσετσένοι οπλαρχηγοί υποχώρησαν... Μετά από ποτάμια αίματος οι «προδότες» του αποσχιστικού από τη Μόσχα αγώνα τους, που διαρκούσε 300 χρόνια, παραδόθηκαν και υποτάχτηκαν. Βαθμιαία οι εχθροπραξίες έγιναν σποραδικές και οι συγκρούσεις  σπάνιες. Με δέλεαρ και έπαθλο την ανάληψη της τοπικής εξουσίας, γαρνιρισμένη με μπόλική οικονομική βοήθεια και παραχώρηση σχετικής αυτονομίας από τους Ρώσους οι πιο ενδοτικοί φύλαρχοι συντάχτηκαν με το αζημίωτο με το αυταρχικό Κρεμλίνο. Κουρελιάζοντας το παραδοσιακό κώδικα τιμής τους nokhchalla και παραβιάζοντας κάθε ηθική υποχρέωσης της μπέσαw, εγιναν πειθήνια ανδρείκελα του. Έκτοτε οι νομιμόφρονες τσετσενικές στρατιωτικές μονάδες εντάχτηκαν στη Ρωσική Εθνοφρουρά (Rosgvardia) που αναφέρεται απευθείας στον Πούτιν.

Εκμεταλλευόμενοι τα βίαια στερεότυπα που αποπνέουν και χρησιμοποιώντας προς εκφοβισμό την πρωτόγονη και ζωώδη θέα που εκπέμπουν οι αμείλικτοι Τετσένοι, οι Ρώσοι έριξαν περίπου 12χιλιαδες από αυτούς στις μάχες της Ουκρανίας. Υποτίθεται ότι με τη παρουσία τους οι εισβολείς ήθελαν να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στον Ουκρανικό πληθυσμό με το τρόμο που σπέρνουν οι μανιακά βάναυσοι φονταμενταλιστές Τσετσένοι όπου κι αν εμπλακούν. Διασπειρόταν ακόμη ότι ο ηγέτης τους, ερασιτέχνης πυγμάχος Ραμζάν Καντίροφ, στρατολόγησε σπεσιαλίστες στη κακοποίηση μπράβους από συλλόγους πολεμικών τεχνών της μόλις 1,2 εκατ. κατοίκων χώρας του. Φημολογούνταν επίσης ότι άνοιξε τις φύλακες για να εξοπλίσει ποινικούς βιαστές, παιδόφιλους εγκληματίες και να τους στείλει στο μέτωπο. Χώρια που για τον ίδιο σκοπό θα διέθετε τους εξπέρ στα συμβόλαια του θανάτου δολοφόνους καθώς και τους βασανιστές που απασχολεί μόνιμα στη προσωπική του φρουρά. Στη πραγματικότητα οι Ρώσοι ήθελαν να αξιοποιήσουν τους ‘άριστα εκπαιδευμένους στο ανταρτικό πόλης Τσετσένους ως ειδικούς στην καταστολή και το προγκόμ των κατοίκων κατακτημένων Ουκρανικών πόλεων. Στη χειρότερη τους επιφύλασσαν τη πλέον απαίσια αποστολή. Για να μην εκτεθεί η οποία ευψυχία των Ρώσων αξιωματικών, ανατέθηκε στους πετρόκαρδους Τσετσένους ο πιο ανάλγητος ρόλος. Ελεεινά παρόμοιος με αυτόν των zagraditelnye otryady του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού επί Στάλιν κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ανέλαβαν να πυροβολούν σαδιστικά και να σκοτώνουν εν ψυχρώ του Ρώσους στρατιώτες που, υποχωρούν, δειλιάζουν, λιποτακτούν στην μάχη, εν ανάγκη να εξοντώνουν και όσους τραυματίζονται ώστε να μην πιαστούν όμηροι από τον εχθρό.

Κλείσιμο
Οι σκληροί αλλόθρησκοι πραιτοριανοί του Πουτιν κατέφθασαν ως έμπειροι επαγγελματίες πολέμαρχοι με έφεση στη βαναυσότητα από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έτοιμοι ως μακελάρηδες για λουτρό αίματος. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ» έξω από το Κίεβο  που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι. Αφού προσευχήθηκαν στον Αλλάχ στο παραπλήσιο δάσος, κατέβασαν τις Ουκρανικές σημαίες και ύψωσαν τη δική τους στην πόλη Χοστομέλ, κοντά στο Ιρπίν., Ξεκίνησαν γεμάτοι αυτοπεποίθηση να υποβάλουν τους «άπιστους» Ουκρανούς σε ατιμώσεις χειρότερες από το θάνατο. Ανέβηκαν στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς του 249ου μηχανοκίνητου συντάγματος της τσετσενικής Εθνικής Φρουράς «Yug» που έφερναν το λευκό γράμμα «V», για να ξεχωρίζουν από το « Ζ» των ρωσικών, και αναπτύχθηκαν προκειμένου να καταλάβουν θέσεις μάχης που θα επιβεβαίωναν όλα τα ειδεχθή κλισέ που συνοδεύουν την αποτρόπαια δράση τους. Όπως στο να πυρπολούν, να λεηλατούν, να κατακρεουργούν, να βιάζουν αδιακρίτως αν μέσα στα θύματα του υπαρχουν βρεφη ή νήπια. Παρόλα αυτά τα βρήκαν σκούρα ξεμυτίζοντας από την αεροπορική βάση του Χόστομελ. Το κονβόι τους αποδεκατίστηκε. Περισσότερα από 56 άρματα μάχης της συνοδείας τους ανατινάχτηκαν από ουκρανικούς πυραύλους, τη δεύτερη κιόλας μέρα της άφιξης τους στο μέτωπο. Ηττημένοι οι Τσετσένοι οπισθοχώρησαν για ανασύνταξη, σωρεύοντας ζορισμένοι όλο το μίσος, τη μοχθηρία και την εκδικητικότητα τους για προσεχή αντίποινα. Εκτιμάται ότι μαζί με τους Ρώσους έβγαλαν μνησίκακα το άχτι τους στις φρικαλεότητες της Μπούτσα, ενδεχομένως και στο Σούμι. Εν τω μεταξύ το τσετσενικό ειδικό τάγμα του Υπουργείου Άμυνας «Vostok» φέρεται ότι συνεχίζει να  σπέρνει τον όλεθρο εκτελώντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις "σκούπας" στον πολύπαθο πληθυσμό της ασφυκτικά πολιορκημένης Μαριούπολης. Σ΄ αυτή τη αντιστεκόμενη μαρτυρική πόλη, οι υπερασπιστές της από το εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, υπό τις δεισιδαιμονίες δοξασίες  και τις προλήψεις τους, λιπαίνουν τις σφαίρες τους σε λαρδί γουρουνιού ώστε οι Τσετσένοι που θα θανατωθούν από αυτές δεν θα αντικρύσουν τις πολλά υποσχόμενες άφθονες παρθένες που τους περιμένουν στον ισλαμικό παράδεισο.
Chechen Soldiers Fight In Azovstal Tunnels in Mariupol


Οι αυτονομιστές της Τσετσενίας

Ο πόλεμος, δυστυχώς, ανάμεσα σε όλα του τα δεινά καταχωρίζει και σε βαθιά χαρακώματα διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτιστικές ταυτότητες. Και τις σπρώχνει στην άβυσσο όσο στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ δυο χριστιανικών ορθόδοξων χωρών συμμετέχουν υποστηρικτικά εκατέρωθεν Μουσουλμάνοι μαχητές. Γιατί δεν είναι μόνο οι «Καντιρόφτσκι», οι αποκαλούμενοι ομοσπονδιακοί, που στηρίζουν τον Πούτιν. Είναι από την άλλη και οι σκληραγωγημένοι Τσετσένοι ισλαμιστές, οι λεγόμενοι αυτονομιστές, θανάσιμοι εχθροί του Καντίροφ, που συντάσσονται μαχητικά με τον Ζελέσνκι. Οι τελευταίοι θεωρούν την πατρίδα τους κατεχόμενη από τη Ρωσία και πολέμησαν εναντίον της στο πλευρό του Ισλαμικού κράτους ση Συρία. Παλιότερα στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν δώσει άγριες μάχες μαζί με τους μουσουλμάνους Βόσνιους εναντίον των ορθόδοξων Σέρβων, ενώ πρόσφατα συμμετείχαν και στις μισθοφορικές δυνάμεις που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη. Εξίσου πεπειραμένοι στο «βρώμικο» πόλεμο με τους «Καντιρόφτσκι, συνιστούν απειλή για το καθεστώς του Καντίροφ το οποίο δεν αναγνωρίζουν. Λογικά, εν μέσω συγκρουσιακής παράκρουσης, ο εκλεγμένος με 99% Τσεστενος πρόεδρος αναλογίζεται πως η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να του στοιχίσει τη πτώση από το δοτό του πόστο. Γι΄αυτό και εμφανίζεται αυτοκρατορικότερος του νεοτσάρου Πόυτιν. Κατήγγειλε άρον άρον τις ειρηνευτικές συνομιλίες και όταν η Ρωσία υποσχέθηκε να μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από Κίεβο, βροντοφώναξε φανατικά «πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», Με δυο λόγια να φέρνει σε πέρας ότι είναι μαθημένος και ικανός. Την απόλυτη καταστροφή.
 
Τυφλά υπάκουο «πιτ μπουλ της Μόσχας ο 46χρονος Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, διορίστηκε από το Κρεμλίνο πρόεδρος της Τσετσενίας στα 30 του. Από τότε, εδώ και 16χρόνια, λειτουργεί σαν μεσαιωνικός τύραννος που διοικεί τη χώρα του σαν προσωπικό φέουδο. Υπενθυμίζει διαρκώς τη πίστη του στον Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο οφείλει την πολιτική του ανάδειξη. Και από τη στιγμή που το αφεντικό του Κρεμλίνου τον προήγαγε σε αντιστράτηγο για τον ρόλο του στην πολεμική εισβολή, χλευάζει ασφαλής εκ του μακρόθεν τους ηρωικά αμυνόμενους Ουκρανούς. Τους απειλεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λέγοντας : «Πού πήγατε; Σας ψάχνω! Ναζί του Κιέβου, παραδοθείτε, αλλιώς φτάνει το τέλος σας». Την αυθάδεια του την αντλεί από την αίσθηση ατιμωρησίας που, μέχρι ώρας, τον περιβάλλει.. Την ιταμότητα του τη στολίζει φορώντας στολή παραλλαγής , με την ημισέληνο στο μπράτσο, Καλάσνικωφ στα χέρια και στα πόδια μπότες εκστρατείας Prada Monolith, αξίας 1.250 ευρώ το ζευγάρι. Με τέτοια φορεσιά καμαρώνει αγέρωχος όταν δεν ποζάρει με βελούδινη αθλητική φόρμα Armani. Αποδεικνύεται με αυτό το τρόπο ως  μια αντιφατική φυσιογνωμία στο μεταίχμιο μεταξύ κενόδοξης καρικατούρες και ιδιοσυγκρασιακής ακραίας βαναυσότητας που με επιδεικτικούς ψευτοπαλικαρισμούς προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ του ως αδάμαστος μαχητής. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται απλώς για μια τριτοκοσμική μανιοκαταθλιπτική ψωνάρα, Ένας ξανθός, γαλανομάτης  κοντόχοντρος μυταρόγκος, μουσάτος που λαχταρά παγκόσμια αναγνώριση. ¨Όχι απλώς ως κοσμικός πολιτικός ηγέτης, αλλά ως επικεφαλής μιας ηθικοθρησκευτικής κοινότητας ενός ιδιότροπου αμαλγάματος τσετσενικού σουφισμού, λαϊκού Ισλάμ και πουριτανικού Σαλαφισμού. Εφαρμόζει το νόμο της Σαρία, ευνοεί την πολυγαμία υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν μαντίλες, εποπτεύει «εκστρατειών αρετής» και περιοδικά απαγορεύει το αλκοόλ. Κυρίως δεν δείχνει κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει εγκρίνει τους φόνους τιμής ξεκαθαρίζοντας πως οι γυναίκες είναι περιουσία των ανδρών τους, ενώ στοχοποιεί με τόσο πάθος, που τον καθιστά σεξουαλικά ύποπτο, τους ομοφυλόφιλους τους οποίους δεν αναγνωρίζει ως ανθρώπους και απαιτεί την εξόντωση τους για να εξαγνιστεί η μάτσο, χώρα του. Δεν διστάζει μετά από βασανισμούς να παραδώσει τους ακτιβιστές της γκέι κοινότητας στον όχλο προς διαπόμπευση ή ακόμα και για λιντσάρισμα. Παρόμοια σχεδόν  μαρτύρια υφίστανται και εκείνοι οι απλοί πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ανεπαίσθητες υποψίες ότι έχουν εκφρασθεί απρεπώς για το δυναστικό επικεφαλής της χώρας. Εξάλλου οι ομάδες θανάτου που έχει συγκροτήσει εκτελούν τους εχθρούς του παντού σε όλη την υφήλιο.

Ο ίδιος ζει ως μεγιστάνας σε ένα τεράστιο οικιστικό συγκρότημα τύπου ανακτόρων μέσα σε ένα αχανές κτήμα στη γενέτειρά του Τσεντερόι, κοντά στη δεύτερη πληθυσμιακά πόλη της Τσετσενίας, το Γκουντέρμες. Μαζί του μένει η επίσημη πρώτη σύζυγος του Μεντνί με την οποία έχει αποκτήσει δώδεκα παιδιά, ενώ διατηρεί δυο ακόμη συζύγους τη Φατίμα και την Αμινάτ , που αμφότερες τηρούν χαμηλότερο προφίλ. Στο περίβολο της σατραπικής έπαυλης ξεχωρίζει ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος με σπάνια ζώα και πουλιά, Στον ίδιο κήπο, φημολογείται ότι στεγάζεται μια ιδιωτική φυλακή με όργανα βασανιστηρίων όπου αυτοπροσώπως βασανίσει και σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όσους τέλος πάντων δεν εξοντώνει η πάνοπλη πολιτοφυλακή του, θάβοντας τους σε ανεξιχνίαστες περιοχές. Ξιπασμένος, θρασύς και φανταχτερά πομπώδης, έστησε ένα χολιγουντιανό σκηνικό για να γιορτάσει τα 35α γενέθλια του. Ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά για το ντεκόρ και πλήρωσε εξωφρενικά ποσά για κουβαλήσει από την άλλη άκρη του κόσμου ξακουστές περσόνες της σόου μπιζ. Με την έπαρσή του τοποθέτησε σαν διακοσμητικές γλάστρες στο ξεφάντωμα του τους δημοφιλείς ηθοποιούς Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και Χίλαρι Σουάνκ, την παγκοσμίου φήμης βιολίστρια Βανέσα Μέι και τον διάσημο τραγουδιστή Σιλ.  Για ένα προκλητικό τύπο που κομπάζει για την εκτενή συλλογή του από τσετσένικα στιλέτα και το στάβλο του με άλογα ιπποδρομιών, καυχιέται ότι έχει στο γκαράζ του ένα πανάκριβο στόλο πολυτελών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης μίας Lamborghini Reventón εκ των 20 συνολικά που παραχώθηκαν- το χρήμα δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στην ακόρεστη δίψα του για δόξα. Ή , έστω τη προσοχή που δικαιούται ακόμα και όταν περιδιάβαινε ως celebrity το σούπερ μάρκετ που εγκαινίασε κάποτε ο Ιβάν Σαββίδης στο Γκρόζνι.. Έτσι κι αλλιώς άλλοι πληρώνουν για πάρτη του. Ακόμα και το ιδιόχρηστο τζετ για τις μετακινήσεις του το  αποζημιώνει το Ρωσικό θησαυροφυλάκιο. Η Μόσχα, άλλωστε, ενισχύει με 700 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως την οικογένεια Καντιροφ μέσω του ταμείου ενός αδιαφανούς , δήθεν φιλανθρωπικού, ιδρύματος που φέρει φαρδιά πλατιά το όνομα του, το οποίο διαχειρίζεται η μητέρα του Αιμάνι.

Όσο για τις φιγουράτες δαπάνες που εξυπηρετούν τα έξτρα λούσα και τις χλιδάτες κακογουστιές του, ο ίδιος σηκώνει τα χέρια και τα μάτια ευλαβικά προς τον ουρανό λέγοντας σεμνά «για όλους έχει ο Αλλάχ». Στη πραγματικότητα το προσωπικό πουγκί του γεμίζει με τις μίζες από την ημιπαράνομη ενεργειακή βιομηχανίας της χώρας. Εκεί όπου τα δύο απαρχαιωμένα κρατικά διυλιστήρια παράγουν και εμπορεύονται άθλιας ποιότητας λαθραίο πετρέλαιο. Οι προμήθειες που ενθυλακώνει στη ζούλα υπερεπαρκούν για να στήνει εντυπωσιακές φιέστες. Όπως η διοργάνωση φιλικής αναμέτρησης το 2011 μεταξύ της Τσετσενίας με την εθνική παλαιμάχων Βραζιλίας. Οι σταρ του παρελθόντος της τελευταίας εμφανίστηκαν υπέρβαροι και γκριζαρισμένοι αλλά προφανώς χρυσοπληρωμένοι. στο γήπεδο. Για να βρεθούν οι βετεράνοι θρύλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ρομάριο, Μπεμπέτο, Ράι, Καφού,  Ρομπέρτο ​​Κάρλος κλπ. αντίπαλοι με τον ίδιο το Καντίροφ ο οποίος αγωνίστηκε ως αρχηγός της εθνικής Τσετσενίας. Άφησε το προσωπικό χρυσό πιστόλι που έχει μόνιμα ζωσμένο στη μέση σε ένα από τους πολυπληθείς σωματοφύλακες του στο πάγκο και μπήκε με ποδοσφαιρική εξάρτιση φουριόζος στον αγωνιστικό χώρο. Πέτυχε δυο γκολ με guest star συμπαίκτη στη σύνθεση της ομάδας τον άλλοτε κάπτεν της εθνικής της Δυτικής Γερμανίας Λόταρ Ματέους! Το ματς έληξε με σκορ 6-4 υπέρ των Βραζιλιάνων που, παρά τις γενναίες υποκριτικές επιδόσεις τους, δεν μπορούσαν να κρύψουν την τεχνική τους ανωτερότητά.

Το ερώτημα είναι πώς αυτός ο γραφικός, αν όχι ψυχικά διαταραγμένος, κλόουν στο τσίρκο των 22 δημοκρατιών της Ρωσικής ομοσπονδίας μεταδίδει τόσο φόβο έξω από τη χώρα του. Τουλάχιστον ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατέχει πυρηνικά. Ο Καντίροφ κρέμεται μόνο από τις πλάτες του Πούτιν και το κληρονομικό επίθετό του. Ο πατέρας του Αχμάντ χατζί- Καντίροφ, πρώην μουφτής της Τσετσενίας από το χωριό Χόσι-Γιούρτ πολέμησε επί χρόνια μαζί με τους αυτονομιστές. Στην πορεία, όμως άλλαξε στρατόπεδο και αυτομόλησε στην αγκαλιά του Κρεμλίνου. Συμμάχησε με το Πουτιν που ξεκίνησε τον δεύτερο αιματηρό πόλεμο στην Τσετσενία και αγωνίστηκε στο πλευρό των Ρωσικών στρατευμάτων κατά των παλιών συντρόφων του. Μετά τη κατίσχυση των Ρώσων ο Αχμάντ έγινε το 2003 πρόεδρος της Τσετσενίας. Διόρισε αυτομάτως το γιο του , πτυχιούχο Νομικής από το Ινστιτούτο Δικαίου της Μαχατσκαλά του γειτονικού Νταγκεστάν, στη δυτική όχθη της Κασπίας, ως αρχηγό της προσωπικής ασφάλειας του. Ενδεχομένως θα έπρεπε να διαλέξει κάποιον άλλο γι αυτό το υπεύθυνο πόστο επειδή δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2004. στο στάδιο Δυναμό του Γκρόζνι, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ήττα των Ναζί από τον ρωσικό στρατό. Μαζί του σκοτώθηκαν ακόμη 30  άνθρωποι  Ο Πουτιν ορκίστηκε «εκδίκηση» για τη επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να προωθήσει το φιλορώσο γιο του εκλιπόντος στο προεδρικό πόστο της Τσετσενιας. Όπως και έγινε.

Η λεωφόρος Πούτιν

Στα χρόνια που διανύθηκαν με το Ραζμαν από το 2005 στο τιμόνι της χώρας και την αμέριστη τεχνική και οικονομική συμπαράσταση της Μόσχας, το άλλοτε σεληνιακό τοπίο του τόπου με τους διάσπαρτους κρατήρες από τους ανελέητους βομβαρδισμούς σουλουπώθηκε, εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε. Στο πρώην ερειπωμένο Γρόζνι χτίσθηκαν μοντέρνοι αστραφτερά φωτισμένοι ουρανοξύστες 40 ορόφων – σε έναν από αυτούς αγόρασε ρετιρέ και ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ – προστέθηκαν μεγάλα εμπορικά και μεγαλοπρεπή πολιτιστικά κέντρα, ορθώθηκε και ένα τεράστιο επιβλητικό τζαμί με μιναρέδες ύψους 62 μέτρων. Άνοιξαν επίσης ιταλικά καφέ και γαλλικά εστιατόρια σε καλοσχεδιασμένες άνετες πλατείες και φαρδιούς δρόμους, ενώ πολυτελή αυτοκίνητα ρόλαραν στη κεντρική λεωφόρο, ονόματι-τι άλλο;- Βλαντιμίρ Πούτιν. Η τσετσένικη πρωτεύουσα δεν έγινε, βέβαια, μικρό Ντουμπάι γιατί με τη εμμονική του προσήλωση στον αυτοθαυμασμό ο Καντιροφ έχει πλημμυρίσει όλες τις προσόψεις με γιγαντιαία πορτρέτα τύπου big Brother με τι φάτσες του ίδιου, του πατέρα του και του Πουτιν. Χώρια που διατάζει στις εθνικές γιορτές όλους τους κατοίκους να σχηματίζουν με χρωματιστά ρούχα τη ρωσική σημαία, σε στάδια , πλατείες και λεωφόρους. Όλη αυτή η αντιφατική εικόνα -ανάμιξης νεωτερικής αρχιτεκτονικής και παρακμιακής προπαγανδιστικής προσωπολατρίας, εκσυγχρονισμένης καθημερινότητας και άγριας καταστολής, επιδεικτικού πλούτου και στρατοπεδικής λογική εκπαίδευσης ακατέργαστων μαχητών της βαρβαρότητας.- έχει το κόστος της. Δεν συμβιβάζεται γκαλερί και χασάπικο μαζί στον ίδιο χώρο. Ο τραχύς μουσουλμάνος Καντίροφ υπό την αλαζονική νεύρωση του δεν έχει αντιληφτεί ότι ο πόλεμος αποτελειώνει τους τρύπιους τενεκέδες και η ειρήνη γκρεμίζει τις κούφιες γύψινες προτομές. Αν ο Πουτιν τσιτώνεται ενοχλημένος όταν τον αποκαλούν εγκληματία πολέμου, ο αμφιλεγόμενος Τσετσενος δικτατορίσκος μάλλον κορδώνεται όταν του αποδίδουν τέτοια κατηγορία. Μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι με περιπτώσεις σαν τη δική του θα κάνει σεφτέ το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης.

Ειδήσεις σήμερα

Άγρια επεισόδια «πυροδότησαν» στη Σουηδία οι συγκεντρώσεις ακροδεξιών που ήθελαν να κάψουν το Κοράνι

Σοβαρό τροχαίο για την αντιδήμαρχο Αλίμου - «Είχα Άγιο, αν ήμουν μόνη μου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά»

Εφόσον υπάρξει μείωση του ΦΠΑ θα είναι για λίγα προϊόντα, λέει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης