Δεν παραδίδονται οι μαχητές της Μαριούπολης - Έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν

Δεν παραδίδονται οι μαχητές της Μαριούπολης - Έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν

Ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη - Δεν θα ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Η Μόσχα είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει το Κίεβο να εγκαταλείψει τον ευρωτλαντικό προσανατολισμό του, σύμφωνα με το Λονδίνο

mariupoli_oukrania_art
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. «Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε ... για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι' αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.



Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

Έληξε το τελεσίγραφο του Πούτιν για παράδοση της πόλης

Κλείσιμο
Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους. Το τελεσίγραφο τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) και έληξε στη 13.00, με τους Ουκρανούς μαχητές να το απορρίπτουν συνεχίζοντας τη μάχη σ' αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.



Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι». Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκε μια έκρηξη στο Κίεβο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Situation in Mariupol is ‘inhuman’: Ukraine leader


Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνμάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο.

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ
ΟΗΕ: Εγκλήμα πολέμου οι επιθέσεις στη Μαριούπολη

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Σύνταγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε αργότερα στην Εθνοφρουρά. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πόσοι μαχητές βρίσκονται μέσα στη χαλυβουργία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» στη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Ukrainska Pravda. «Οι στρατιώτες μας είναι αποκλεισμένοι, οι τραυματίες είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση... Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αμύνονται».


Mariupol frontline: close fighting with the Chechens


Καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε όλη τη χώρα μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε πως τα πολεμικά αεροπλάνα της έπληξαν χθες, Σάββατο, ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Μια έκρηξη ακούστηκε και καπνός υψώθηκε πάνω από τη νοτιοανατολική περιφέρεια Νταρνίτσκι. Ο δήμαρχος δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ιατρικό προσωπικό δίνει μάχη για να σώσει άλλους.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της περιφέρειας του Λβιβ κοντά στα πολωνικά σύνορα και τέσσερις πύραυλοι κρούζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

marioupoli_art
marioupoli
marioupoli_vomvardismoi_xr
marioupoli__4_

Η Μόσχα είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει το Κίεβο να εγκαταλείψει τον ευρωτλαντικό προσανατολισμό του, σύμφωνα με το Λονδίνο 

Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στο να εξαναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της και στο να επιβεβαιώσει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία, παρόλο που η Μόσχα επικεντρώνεται τώρα επιχειρησιακά στις ανατολικές περιοχές της γειτονικής της χώρας, ανέφερε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναπτύσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβεροντονέτσκ, αναφέρει στο τακτικό δελτίο του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό συνεχίζει να πλήττει ουκρανικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία όπου η Ρωσία σχεδιάζει να ανανεώσει την επιθετική δραστηριότητά της, προστίθεται στο δελτίο.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την εν λόγω αναφορά.

Ειδήσεις σήμερα

Ελλάδα: Αλλάζουν όλα στα τρένα - Επεσαν οι υπογραφές

Χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές ανηλίκων εξετάζει το Περού

Μυστήριο με... σαρκοφάγο που βρέθηκε θαμμένη 19 μέτρα κάτω από την Παναγία των Παρισίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης