Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια - Για απόλυτη νίκη έκανε λόγο ο Ζεκλένσκι

ukraine_ktirio_damaged_art
Τον άμεσο τερματισμό των επιθετικών κινήσεων του Κρεμλίνου και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο προχώρησε στην έκδοση ειδικής απόφασης για τη Ρωσία. 

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές.

Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, το όργανο αυτό δεν διαθέτει άμεσα μέσα για να τις επιβάλει και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν χώρες τις έχουν αγνοήσει.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια απόφαση 13 ψήφων υπέρ έναντι 2 κατά.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως η δικαιολογία που πρόταξε η Μόσχα ότι ενεργεί για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία είναι αβάσιμη.

Κατά την ανάγνωση της σημερινής απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζοάνα Ντόνοχιου δήλωσε πως το δικαστήριο «ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου».

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση του εύρους της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία», είπε λίγο νωρίτερα.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και προχωρώντας στην ανάρτηση tweet σημείωσε τα εξής: 

«Η Ουκρανία κέρδισε απόλυτα τη νίκη κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο που διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή του Δικαστηρίου είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η παράβλεψη της απόφασης του Δικαστηρίου θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία».

Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Σημαντική πρόοδο στην κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων φαίνεται ότι πέτυχαν Ουκρανία και Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει, σύμφωνα με τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την αξίωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμαχικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η  Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Ειδήσεις σήμερα:

Το συγκλονιστικό βίντεο της ουκρανικής προεδρίας για τον πόλεμο: «Την ώρα που μιλάμε αυτή είναι η Ουκρανία»

Η απάντηση της πρεσβείας του Μπαγκλαντές για το άγριο ξύλο σε εκδήλωση

«Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε την αιτία θανάτου της Μαλένας» λέει ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης