Reuters: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Reuters: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Επιστολή που συντάχθηκε τον Μάρτιο προς το Κογκρέσο - Στο σχετικό σημείωμα αναφέρεται πως μια πώληση F-16 στην Άγκυρα πιθανόν να ενδυνάμωνε την ενότητα του ΝΑΤΟ

greece45
Σε κίνηση που μαρτυρά διάθεση σύσφιξης των σχέσεων με την Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει το επιτελείο Μπάιντεν. Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο, όμως, δεν έχει υποστηρίζει, ακόμη τουλάχιστον, τη συμφωνία.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της.

Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει ανοιχτά οποιαδήποτε θέση για πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθηθεί η σχετική τυπική διαδικασία. 

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία αποτελεί περίπλοκο ζήτημα από τη στιγμή που η Άγκυρα απέκτησε τα ρωσικής κατασκευής S-400, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ σε ενεργοποίηση κυρώσεων, συγκεκριμένα στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την προμήθεια των αμερικανικών F-35. 

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ημερομηνία την 17η Μαρτίου και υπογράφεται από τη σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας Naz Durakoglu.

«Υπάρχουν οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που υποστηρίζονται από τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας », αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη σχετική επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει και έγκριση του Κογκρέσου», σημειώνεται ακόμη στην επιστολή.

New York Times: Οι ΗΠΑ θα δώσουν F-35 στην Τουρκία εάν στείλει τους S-400 στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ένα προ ενός μηνός δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Κλείσιμο
Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφεραν οι New York Times.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ επειδή πήγαν να βάλουν δημητριακά με προζύμι στα νοσοκομεία!

«Οι Ρώσοι ήρθαν στην Ουκρανία σαν στρατός αποικιστών, θέλουν να προκαλέσουν επισιτιστική κρίση» είπε ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή κατά Ρωσίας, έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης