Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Διαλύεται η κυβέρνηση επειδή πήγαν να βάλουν δημητριακά με προζύμι στα νοσοκομεία!

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Διαλύεται η κυβέρνηση επειδή πήγαν να βάλουν δημητριακά με προζύμι στα νοσοκομεία!

Η Ιντίτ Σίλμαν αποχωρεί από την κυβέρνηση η οποία έχασε την πλειοψηφία στην Κνεσέτ – Είχε διαφωνία με τον υπουργό Υγείας για να επιτραπεί το χαμέτζ στα νοσοκομεία την περίοδο του Πάσχα που με βάση τον εβραϊκό νόμο απαγορεύεται

silman1
Σε περίοδο πολιτικής κρίσης έχει μπει το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση της Ιντίτ Σιλμάν, μιας βουλευτή του δεξιού κόμματος Yamina του Μπένετ από την κυβέρνηση.

Με την παραίτηση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χάνει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, καθώς πλέον η ισορροπία δυνάμεων διαμορφώνεται σε 60-60. Εάν κάποιος άλλος βουλευτής αποχωρήσει, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πέσει με ενέργειες της αντιπολίτευσης.

Κι αυτό επειδή εάν η αντιπολίτευση αποκτήσει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς καν να χρειαστεί να πάει σε εκλογές.

Τσακώθηκαν για το χαμέτζ στα νοσοκομεία!

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος για τον οποίο η Σίλμαν φέρεται ότι προχώρησε στην αποχώρησή της. Η ίδια ανέφερε ότι «δεν άντεχε άλλο» και δεν μπορούσε να συνεχίσει να υπονομεύει την εβραϊκή ταυτότητα του Κράτους του Ισραήλ. Η βουλευτής είχε έντονο καβγά με τον υπουργό Υγείας, σχετικά με το να επιτραπεί το χαμέτζ, δηλαδή δημητριακά με προζύμι, στα νοσοκομεία, την περίοδο του Πάσχα, κάτι που απαγορεύεται από τον εβραϊκό νόμο.

Θετική ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπoυργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, που συνεχάρη τη Σίλμαν για την απόφασή της, «εκ μέρους πολλών πολιτών του Ισραήλ που περίμεναν αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, βουλευτής των εργατικών ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η διαφωνία για το χαμέτζ δεν ήταν «το πραγματικό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα προσεκτική σε ζητήματα θρησκείας και κράτους.

Λένε ότι της πρότεινε θέσεις ο Νετανιάχου

Κλείσιμο
Η Σίλμαν, σύμφωνα με άλλες φήμες, φέρεται ότι εγκατέλειψε τον συνασπισμό, επειδή της προτάθηκε θέση σε λίστα εκλογής σε μελλοντικές εκλογές όπως και η θέση του της υπουργού Υγείας αν το κόμμα του Νετανιάχου σχηματίσει με επιτυχία κυβέρνηση.

Στην επιστολή παραίτησής της προς τον πρωθυπουργό, η Σίλμαν υποστήριξε ότι εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό από γνήσια επιθυμία να λειτουργήσει ενωτικά και με εγγύτητα, στη βάση του κοινού καλού. Ωστόσο άφησε αιχμές για άτομα με θέσεις κλειδιά στον κυβερνητικό συνασπισμό, που πιθανώς «βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν είναι σε θέση να κάνουν συμβιβασμούς».

Όμως, ανέφερε, οι αξίες της «δεν συνάδουν με την τρέχουσα πραγματικότητα», ενώ κάλεσε το τμήμα της δεξιάς που στηρίζει τον συνασπισμό να παραδεχθεί ότι προσπάθησε και απέτυχε. «Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία εθνική, εβραϊκή, σιωνιστική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με Ισραηλινούς δημοσιογράφους, κάποια μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ενήμερα για την απόφαση εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ως εκ τούτου, δεν τους ήρθε ως έκπληξη. Μετά την παραίτησή της, η Σίλμαν δέχεται απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ασφάλειά της έχει αυξηθεί.




Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης - Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Το  Χαμόγελο του Παιδιού «αδειάζει» τον Μάνο Δασκαλάκη για την κακοποίηση της Τζωρτζίνας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να παραδέχτηκε στον Μάνο ότι είχε εξωσυζυγική σχέση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης